illusztráció illusztráció

Itt az év első medikánja, Avgi

Szerencsére nem okozott akkora pusztítást, mint tavaly Daniel, de azért sok helyen hagyott kiadós csapadékot.

Nem kellett sokat várni a 2024-es év első medikánjára, csütörtökön a délutáni órákban alakult ki Egyiptom partjai közelében Avgi, majd pénteken, február 2-án partot ért Izraelben, valamint heves esőt és havat hozott Görögország és Ciprus egyes részein. A szárazföld fölé érve ugyan gyorsan legyengült a rendszer, ám Izraelben így is sok helyen kiadós csapadékot eredményezett.

Íme Avgi, az idei első medikán

illusztráció
Ott a szeme | Fotó: EUMETSAT/Meteosat-10

Első hallásra sok emberben felmerülhet a kérdés, hogy mi is az a medikán?

Hallottunk már mediterrán ciklonokról, hurrikánokról, de mi a fene lehet az a medikán?

Nos, kicsit leegyszerűsítve a medikán egy olyan mediterrán ciklon, mely trópusi jegyekkel rendelkezik. Viszonylag ritkán tudnak kialakulni, hiszen a Földözi-tengeren képződő mediterrán ciklonok általában hamar szárazföld fölé érnek, így a szervezett struktúra nem tud náluk létrejönni. A medikánok pályaútvonala viszont sokáig a meleg tengervíz felett halad, így bennük ki tud alakulni az igazi örvénylő mozgás a magas szélességen való képződés miatt, valamint a jellegzetes szem és szemfal is létre tud jönni az örvénylésük során.

A meteorológusok számára ugyan igazi kuriózumok, viszont az általuk érintett területeken élők részére nem sok jóval kecsegtetnek: gyakran járnak károkozó, akár 120 km/órát meghaladó széllökésekkel, illetve nagy mennyiségű, villámárvizeket okozó csapadékkal. 

 daniel, a pusztító medikán

Még tavaly ősszel volt hangos a média Danieltől, a medikántól, ami igen nagy pusztítást végzett. Görögország, Törökország és Bulgária után Líbiára is lecsapott, súlyos áradásokat okozott, a görög Portariaban egy nap alatt mintegy 762 mm esőt zúdított le. Sajnos ez a medikán rengeteg halálos áldozatott követelt, súlyos problémákat és károkat okozott.

Borítókép: Eumetsat

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés