Itt a kánikula

Herrmann Dóra, Szabó Bea | 2017. július 16. 18:45 | Frissítve:

Másodfokú a figyelmeztetés hőségre, fokozott felmelegedéssel, száraz idővel indított a hét.

Csütörtökön tovább erősödik a felmelegedés, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Komárom-Esztergom megyében másodfokú hőségre figyelmeztet az OMSZ, további 12 megyére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Túlnyomóan napos időre készülhetünk, egy-egy zápor, zivatar a késő délutáni, kora esti órákban alakulhat ki a nyugati határ környékén. A délies szelet több helyen kísérhetik élénk széllökések. A csúcshőmérséklet délután 32-36 fok között alakul.

Tanyó József fotója, köszönjük!

Pénteken és a hétvégén viszont előreláthatólag többfelé hoznak majd átmeneti felfrissülést záporok, zivatarok.

Borítókép: Sziklai Roland
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • OFF

  @krisztian5 & @krampampuli: A természettudományok soha nem cáfolták meg sem a teremtést, sem a Biblia által nevesített kataklizmákat. De nem is ez a természettudományok feladata, hanem a - meggyőződésem szerint teremtett - világ tárgyilagos megismerése.

  Két egyetemi diplomával és - szakterülettől függően - 12-25 év szakmai tapasztalattal nem érzem magam éppen tanulatlannak.

  Megnéztem a javasolt YT csatornát. Nem érzem, hogy elmélyült kvantumfizikai ismeretekre van szükségem ahhoz, hogy dönteni tudjak az isteni teremtés hihetősége, ésszerűsége és a mindenben való tettenérhetősége mellett. Egyébként éppen a genetika az egyik legjobb terület arról, mennyire lehetetlen, hogy mindez egy kaotikus ősrobbanás véletlenszerű eseménysorozatából álljon össze egy ilyen szervezett és jól működő élő egésszé, amit ma látunk.

  Az emberiségnek a teremtés megismerésével kapcsolatban az alábbi tapasztalata van Pál apostolnak - aki nem egy vallásos remete volt, hanem az emberek között élő és dolgozó hús-vér hívő -, amit a Rómaiakhoz írt levél 1:19-22. tartalmaz
  "19 Mert ami megismerhető az Istenből, az nyilvánvaló előttük, mivel Isten nyilvánvalóvá tette számukra.
  20 Ami ugyanis nem látható belőle: az ő örök hatalma és istensége, az a világ teremtésétől fogva alkotásainak értelmes vizsgálata révén meglátható. Ennélfogva nincs mentségük,
  21 hiszen megismerték Istent, mégsem dicsőítették vagy áldották Istenként, hanem hiábavalóságokra jutottak gondolkodásukban, és értetlen szívük elsötétedett.
  22 Akik azt állították magukról, hogy bölcsek, azok bolonddá lettek,"

  Meggyőződésemet tehát változatlanul fenntartom. Nem ellenetekben, hanem a megmásíthatatlan Igazság mellett.

  Tisztelettel!

  egy nyírségi erdőgondnok (és erdőklimatológus)

 • Azért Moszkva,Berlin,Párizs,London ott mennyivel barátságosabb az idő :) de kár,hogy nem oda születtem.

 • Mondjuk azért az evolúciónak egy ici-picivel több bizonyítéka van, mint a teremtésnek.
  Özönvizek is voltak, erre is van bizonyíték, de arról nem tudok, hogy lenne bizonyíték akkora özönvízre, ami az összes szárazföldet elárasztotta.
  egy orvos-genetikus

 • @ifjpalyizoltan:
  Az offhoz kapcsolódva én csak azt mondanám neked, hogy keress rá a youtubeon a PBS Space Time csatornára és kezd el nézni, mert minden kérdésedre ott a válasz. A tudományban nem hinni kell hanem tanulni csak így kaphatsz választ kérdéseidre.

 • Tíz éve na az tényleg durva volt, mondhatnánk ami most van az nudli...

  http://www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_hirek/index.php?id=1940

  Azért az az 1989-es 8 Celsius fok Budapesten nem rémlik pedig 17 voltam akkoriban. Nem emlékszem milyen nyár lehetett, hogy ez megesett. Nem mondom ezt kívánom, de a 3x8 azaz 24 az pont oké a 36-37 helyett.

 • Kegyetlen ez az idő.Délutános vagyok alig várom beérjek a munkahelyre,mert már rosszúl vagyok a melegtöl este szintén hőség van.Mikor jövök haza.Hazaértem itt bent a lakásban szintén hőség van.Megy a ventillátor fújja a meleget hát jobb mint a semmi,de nem az igazi.A meleg elől elbújni nem lehet,de a hideg elől igen.A hidegtöl mindenki védve van még a hajléktalanok is ha elmennek hajléktalan szállóra.úgyhogy szerintem krampampuli és hozzá hasonló társaik csak direkt hergelik a népet,hogy megyek futni :D na persze ezek lehet mindd otthon légkondi mellett írogatnak.

 • ad971

  Teljesen felesleges vitázni tényleg parttalan. Az emberek nagy része nem fogja fel hogy milyen káros ez a hőség mindenre. Az emberekre, állatokra, növényekre, mezőgazdaságra, iparra mindenre. Rájuk is. De amíg a saját bőrén nem érzi nem fogja megérteni, majd hosszútávon ők is viselik a következményeit.
  Aki beteg az sajnos hamarabb és jobban ki van téve a káros hatásainak, én is ebbe a "kisebbségbe" tartozom.
  Aki azt hiszi hogy a tartós 36 fok a szárazság az aszály a normális nyár az magára vessen. Addig élvezze akkor amíg tudja. Aztán ha egyszer majd már nem élvezi akkor jöhet ide "sírni" de sajnálni nem fogom. :) Aki a 27 fokra azt mondja hogy hideg az meg nem normális azzal kár vitázni tényleg.

 • @nebula: Személyeskedő megjegyzésedet nem veszem magamra, mert már megszoktam és egyáltalán nem érdekel.

  START OF OFF:

  1.) Fel tudnád-e sorolni akár az ősrobbanás, akár az evolúció cáfolhatatlan bizonyítékait? Ha nem, akkor egyszerűen csak hiszel benne. Én pedig a teremtésben.

  2.) Fel tudnád-e sorolni az özönvíz megtörténtének cáfolatait? Ha nem, akkor egyszerűen csak nem hiszel benne, én pedig igen.

  3.) Geológusok egyértelműen tudják bizonyítani, hogy a földtörténetben volt özönvízszerű kataklizma. A Kárpát-medencét pl. tszf. 300-310 m-ig pannon üledék béleli ki és eredetileg a Duna sem a Vaskapun keresztül folyt a Fekete-tenger felé, hanem a Morva-kapun keresztül a Keleti-tenger felé. Tessék megcáfolni!

  4.) A hit és a tudomány nem zárják ki egymást. Sőt, a nagy természettudósok mindegyike vagy hívő (nem vallásos!) keresztény, vagy hívő (nem vallásos!) zsidó volt, akinek éppen Isten beszédének a kinyilatkoztatott igazságai segítettek megérteni és felfedezni a teremtett világot. Tessék megcáfolni a nagy nemzetközi természettudósaink bibliahívő mivoltát! (A hit és a láthatatlan természetfölötti világ merev elutasítása a csőlátású ultramaterializmusra jellemző. Ezért benne is ragadt ebben a csőben.)

  5.) Megjegyzésed nem érintette a hozzászólásom szakmai részét, csupán azt, amikor az Örökkévalónak a mostani világkorszak éghajlatával kapcsolatban az emberiségnek tett ígéretére bátorkodtam hivatkozni, melyet változatlanul fenntartok. Tessék megcáfolni az idézett isteni ígéret valóságtartalmát!

  6.) Úgy gondolom, hogy az elmúlt évben tett hozzászólásaim sokasága nagyon is tudományos és nagyon is szakmai volt és mentes a személyeskedésektől (Vissza lehet olvasni mindet: ifjpalyizoltan). Tessék megcáfolni, ha nem így volt!

  7.) A jövőben is maradok az Időkép alapvetően tudományos és szakmai hozzászólója, ám egyetemes világnézetemet és értékrendemet továbbra sem tagadva vagy szégyellve, mert nincs miért! És maradok a többi Hozzászóló emberi tisztelője.

  END OF OFF!

  Bocsánat minden Hozzászólótól a kevéssé a cikkhez kapcsolódó témájú hozzászólásért.

  a nevemet és kilétemet továbbra is minden anonimitástól mentesen felvállalva:
  ifj. PÁLYI Zoltán
  egy nyírségi erdőgondnok

 • @krampampuli: what?

 • extrem: épeszű ember nem égeti magát csíkosra egész nyáron, hanem megfelelő technikai öltözete visel, ami direkt úgy van kitalálva, hogy miközben véd a naptól, nem rohadsz meg alatta.

  Régen amíg nem tudtam hogy van ilyen én is már csak végszükség esetén vettem fel egy vékonyabb pulóvert, mert aggódtam a lassan feketére égett vállam miatt. Na viszont ott volt is rohadás 2évvel ezelőtt...

  Most nincs: tetőtől talpig igen vékony jó légáteresztő és izzadságelvezető öltözet, 50faktoros védelemmel és heló. Ma ismét egész nap traktorban, délután jól belevágott a nap és az UV, fel is ment a fülke 30-35fokra... nem sikerült beleizzadni :)

 • Nem nagyon őrülők ennek a melegnek,fel frissülhetne a levegő

 • Sziasztok!
  Én is jobban tűröm a meleget mint az extrém hideget. Igaz télen azért a hideg nyáron a jó meleg az igazi. krampampulival egyetértek a sportot illetően heti7x8 km-t futok időjárástól függetlenül ,ez már megszállottság.... Mondja a párom mikor viharban, hóban- fagyban, vagy hőségben futok. A lényeg a ruházat és a megfelelő folyadék bevitel!

 • ifjpalyizoltan: Már megbocsáss, de ez egy tudományos oldal, a hitvilágot és az ahhoz kapcsolódó mesevilágot itt ha lehet ne erőltessük!
  Az özönvíz egy légből kapott mese, eleve nem veszi figyelembe a Földi élővilág egyébként kb. 70%-át kitevő vízi létformákat, melyek köszönik szépen, egy un. "özönvízben" is kiválóan éldegélnek tovább. Egy ilyen esemény maximum a szárazföldi életformákra lehet végzetes hatással, vagyis a teljes mese és a hozzá köthető minden állítás hamis, ugyanis egy özönvíz NEM ELÉGSÉGES a teljes Földi élet kipusztításához, sőt, a nagyrészét teljesen érintetlenül hagyja! Most arra nem térnék ki, hogy Noé barátunk mivel táplált hónapokon át olyan állatokat, melyek egyébként normál körülmények között egymást ették a természetben, vagyis gabonával nem voltak táplálhatók.

  Úgy gondolom, a mesevilágot hagyjuk meg a gyerekeknek, egy tudományos portálon (mivel a meteorológia egy komoly tudományág), ne erőltessük, különösen a nyilvánvalóan hibás anekdoták felemlegetését kerüljük, mint pl. az un. "özönvízről szóló".

 • "...Már írtam, hogy megértem azt aki valamilyen egészségügyi probléma miatt nehezen viseli a meleget de biztos, hogy ők vannak kevesebben..."


  És ha ők vannak a kevesebben?? Nekik nincs szavuk, véleményük, hogy amúgy általánosan is rosszabb az emberi szervezetre (egészséges egyénnél is) a 37 fok mint a 27 fok. Ennyi...

  Az más kérdés muszáj eltűrni, elég szar ilyen nyarak uralkodnak az utóbbi 20 évben Magyarországon.
  És ne jöjjön most senki hogy régen is volt ilyen meleg nyár. Igen talán 1-2 napig. És korábban direkt végignéztem az 1980-1990 közti napi max-kat az archívumban Bp-re vonatkoztatva. Nem igen volt 37 foknál több, ha volt is max 1-2 nap

  Sajnálom hogy beszóltam a hőségimádóknak, de nem fogom megérteni mi a lóf... lehet szeretni abban amikor a 36 fokos levegő "izzik", a szél nem mozdul és akkor ráadásul még erőnléti sportol is, valaki. Rendben ti tudjátok...azt hiszem kiszálltam a vitából, parttalan

 • Kedves Fórumozók!

  Nem szerettem volna senkit hergelni, még kevésbé megbántani.Aki mégis így érzi,az megérdemli és " így járt".Hergelődjön csak, biztos jól esik neki. Heti 5 x futok kb.15 km-t vagy bicajozom 70-80-at. Majdnem TÖK MINDEGY milyen az idő. Csak zuhogó esőben, hóakadályban nem, de akkor is megvan a heti 5 alkalom. Az időjárás csak egy körülmény, amihez alkalmazkodni kell. Ebből a szempontból a 35 fok kihívás, nem egyéb. Dupla szerencse, hogy a kihívásokat és a meleget is szeretem. Sokkal jobb 30 fokban futni, mint -10-ben. Lehet, hogy nem tartatok normálisnak, de így érzem jól magam 48 évesen,egészségesen.
  hisztiánnak :Nincs klímám és a kocsiban is csak városon kívül használom ilyenkor. Ma is megyek futni, ha megengeded.
  ad971:Hogy tartsam tiszteletben, hogy nem bírod a meleget?Ha ti írhattok ide és fikázhatjátok az időjárást, akkor én miért nem?
  Éljen a kánikula !!!!!

 • @babyface:
  Igen már leírtad párszor, tudjuk anélkül is.

  "Úgy látszik jó magyar szokás szerint..."
  Jellemző a "magyarakodókra" a csőlátás és a felsőbbrendűség képzete. Fórumozás helyett menj inkább menjél futni, bringázni a 35+ fokban hogy legalább ebbe kifáradj ha másban nem. Ez! most a te időd, el ne vesztegesd klímás szobában gép előtt ülve :)

 • babyface légyszi ne hergeld az emberek :D az a baj te akkor hisztizel ha évszakhoz képest megfelelő az idő.És az nem mindegy!

 • Már én is megkaptam, hogy ne "hergeljem" az embereket azzal, hogy leírom, hogy én örülök a melegnek. Úgy látszik jó magyar szokás szerint itt is csak nyavalyogni illik, örülni nagyon nem. Úgyhogy most kussolok, de majd jövök hisztizni, ahogy hűvösebbre fordul az idő :))

 • Már írtam, hogy megértem azt aki valamilyen egészségügyi probléma miatt nehezen viseli a meleget de biztos, hogy ők vannak kevesebben. A többiek hisztiznek... Az nem várható el ha valaki jól bírja, ne adj isten még szereti is a meleget (ennek hangot is ad), hogy szolidaritásból szintén üljön a lakásban. Még egyszer leírom: sajnálom azokat akik önhibájukon kívül álló okokból szenvednek a hőségtől.

 • @extrem

  @mofli


  Krampampuli vajon tiszteletben tartja, hogy nekem az eü problémák miatt nyavaja ez a meleg én nem érzem jól magam???

  https://www.meteoklinika.hu/humanmeteorologia?terkep=front#featured

  Ott a cikkben sok a türelmetlen és ingerlékeny ember, ennyi belőlem is ezt hozza ki a nagy meleg nem a "hepiséget"

 • schumibacsi, az épp eszű emberek maradnak a póló rövidnadrág kombónál


  ad971, nyugodj le egy kicsit, lehet hogy neked is alkalmazkodni kellene a meleghez és elfogadni hogy ilyen az idő, és nem azokat utálni akik szeretik, ez fejben döl el... • Ez igaz. De a 30 km az nem rövid. És fázni ott sem fogunk, de az erdő valóban kevésbé meleg.

 • Azért a Mátra nem egyenlő Dél Alföld sztem :D Biztos hogy ott fent pár fokkal hidegebb van. Melegben futáshoz/edzéshez meg nem kell nagy ördöngösség, csak megfelelő öltözet.

  Múltkor széllel szemben, igaz nem volt 32fok csak 26 körül, szokásostól jóval gyorsabban és kitartóbban bicikliztem. Gondoltam magamba hogy majd jól szakad a víz rólam amint megállok ahogy mindig is lenni szokott. Ezúttal nem, csak egy kis víz a homlokon de más semmi pedig tetőtől talpig cula volt rajtam - nadrág és pulóver.

  Nem a szokásos hanem a technikai változat ami izzadság elvezető + szélben átjárja a levegő és ez a lényeg. Sokkal hatékonyabb mint a csupasz láb+rövidnadrág+trikó verzió.

 • Krampampuli senkit nem hergel, ő így érzi jól magát. Nem csak ő. Én a Mátrába megyek túrázni szombaton, és lehet, hogy hihetetlen de szoktam más túrázókkal találkozni ilyenkor is. Kinek a pap, kinek a papné...Próbáljuk tiszteletben tartani a másik életvitelét is, nem biztos hogy mindenki utálja a meleget és még lehet, hogy épeszű is.

 • @krampampuli

  "...Na,megyek vár a szokásos 15 km futás. Imádom ezt a 33 fokot :)..."


  Muszáj hergelni másokat (pld engem)

  Másrészt bocs, hogy ezt mondom annak is elment az esze aki 33 fokban fut, vagy edzőtermezik. Uszoda, vízben

  Az a szerencse most már mondhatjuk kifele megyünk a nyárból (naptárilag) nem marad örökké a hőségimádók ideje igaz ki kell böjtölni legalább szeptember közepéig, de tőlem augusztus 20 körül megjöhet az évszakváltó front

 • Mindegyikőtöknek igaza van és egyikőtöknek sincs.Kérdés az, hogy mit értetek legmelegebb alatt:Legmelegebb nyáron, télen vagy az éves átlag alapján?

  A tél DNy-ról ÉK felé egyre hidegebb, a nyár az Alföldön a legmelegebb.Évi kp. hőmérséklet alapján A Tisza völgyének déli része éa a Duna völgye, plusz a főváros a legmelegebb.Pécs környéke nem mediterrán, max. jellegű. Szeged és a D-Alföld még csak nem is mediterrán jellegű, mert jóval hidegebbek a telek.
  forrás:OMSZ: Climate Atlas of Hungary,2003( 1960-1990)
  A mediterrán jelleg jó indikátora az énekes kabóca, ami a Villányi Hegységben,Mecsekben,Tihanyban ciripel.Vannak növények is, de azokat nem ismerem.
  Persze most mondhatjátok, hogy 1990 óta sok minden változott. Ha valakinek van erre vonatkozó forrása, örömmel veszem.
  Na,megyek vár a szokásos 15 km futás. Imádom ezt a 33 fokot :)

 • Itt a kánikula !!! Mindenki próbáljon többet árnyékban, hűsben vagy lakásban lenni!

 • "...Hát, én még anno úgy tanultam az iskolában, hogy Magyarország nyugati része inkább óceáni jellegű,..."

  Ez valahogy kimaradt vagy nem figyeltem :D

  Az annál inkább hogy a déli vidékek (főleg Baranya, Pécs) meg mediterrán na persze akkor Szeged is mint állítólag legmelegebb vidéke Szeged környéke, vagy a békési tájak azon is túl tesznek.


  Én azt "sérelmezem" Budapestet és környékét valahogy sehova nem tudják sorolni. Soha nem is említik külön csak Közép Magyarországként. Én inkább az északi tájakra teszem igaz délebbre mint mondjuk Győr de hogy tényleg a disznó meleg felkúszik a fővárosig. De Bécs és Pozsony már nem kap akkor hőséget mint Budapest. Mi a franctól?? Az északnyugatról érkező frontos se érik el...xar helyen van éghajlati klíma szerint a főváros, bár nem Dél-Alföld mint Szeged de nem is Kecskemét mint "Alföld közepe" mégis felkúszik a b...ott meleg

 • 30fok van ,köpönyeg szerint mai napra térség 34fok,meg időkép is
  kb annyi.
  Nem baj tévedjenek is előrejelzések :D Volt már 37,38ok is jelezve,
  aztán az sem lett(még múltkor) Jövő hétnél meg, modellek alapján lehetnek
  sokkal kellemesebb értékek,30fok alatt :D
  Na az lesz jó :)

 • bibcó, átlagosan lehet az a leghűvösebb terület hidegfrontok hamarabb oda érnek és nagyobb erővel, a meleg később ér oda kivéve ha nyugat ÉNY felöl jön, de előfordul az is hogy ÉNY-on megtorpan egy hidegfront és ott hűvösebb idő uralkodik míg a többi területen tomból a kánikula, de ha jön a meleg akkor észrevételeim szerint ÉK-en szokott hűvösebb lenni(főleg ha DK-et felöl jön akkor északnyugatfelé megy és a "kis résen" halad tovább Németország felé), mint ami most is van ha nézed a széltérképet ÉK-en nem nagyon fúj ÉNY-on meg fúj a DK-i szél.

 • @bibcó: én az iskolában még azt tanultam hogy déli szomszédunk Jugoszlávia és hogy a nap körül 9 bolygó kering, erre meg tessék. Két dolog biztos az életben; a változás és a halál...

 • Hát, én még anno úgy tanultam az iskolában, hogy Magyarország nyugati része inkább óceáni jellegű, míg a keleti inkábbb kontinentális jellegű éghajlatú.
  Oké, tudom, ez messze nem ilyen egyszerű, de itt ÉNY-on inkább az enyhe télhez, és a hűvösebb nyárhoz vagyunk szokva.

 • bibcó, tévedés, a leghidegebb pont északkelet, legmelegebb meg mindig is a Dél-Alföld és Dél-Dunántúl.

 • Mi a fene van ezen a a nyáron ÉNY-on? Jellemzően ez az ország leghűvösebb tája, ennek ellenére idén nyáron (szinte)folyamatos hőségriasztásban van. Ellenben ÉK-el, aminek az egyik legmelegebbnek kellene lenni. Idén meg az a leghűvösebb.

 • Mi ez a "durva" kiugrás (új előrejelzés) hogy holnapra már 36, aztán kicsit lejjebb de jövő keddig még 30 felett mindenképp

  Kora délután még olyan szépen emelkedtek az értékek vasárnapig

 • gaborvagyok1981 Ne ijesztgesd az erre érzékenyeket. Melegebb nem lett "csak" hosszabbak és sűrűbbek a hőhullámok. A 2015-ös valóban hosszú, meleg időszakokkal bővelkedő volt. A legmagasabb mért érték 39.6 c fok volt. Miközben 2007-ben 41.9 (az eddig mért legmelegebb érték Magyarországon), 1950-ben 41.3. Ez utóbbi adat közel 70 éves! Ezekből egyáltalán nem helytálló a következtetésed. Ettől még nehezebb elviselni a hosszabbá vált meleg periódusokat.

 • @ifjpalyizoltan: Kellemes meglepetés itt is találkozni ilyen emberekkel. :)

 • @ifjpalyizoltan

  Köszi az infókat. A norvég oldalt szoktam nézni, mintha az elég jó megközelítené a valóságot (ami megvalósul), de pld ha finn előjelzést is nézzük (bele néztem abba is) akkor a köpönyeg elég durván fölé számított pár napja a budapesti előrejelzéssel a 38 és 37 fokokkal (már lejjebb vette igaz "csak 36-ra).

  Nálam évek óta (2012 elég durva nyár volt biztos emlékeztek - július első hete indított hőséggel) ilyen "lelki megnyugtatásként" működik, hogy még kibírható az ha "csak" 34 fokot jeleznek előre mondjuk a 38 helyett, az meg ugye még városon belül is változhat hogy 34 fok van máshol esetleg 36, sőt több ha olyan a beépítettség.

  Említettem múltkor Érd belvárosát ami pokoli ilyenkor, annak ellenér mégiscsak egy kertváros jellegű település központja. Ugyanakkor a 10 emeletes panelokkal tűzdelt lakótelepen nincs akkor a hőség (lakásban a levegő felmelegszik a sötétítés ellenére) mint a nevezett település városközpontjában ami a hőszigetnek köszönhető

 • @bkrisz80: A hőérzetet nagyban befolyásolja az árnyék hiánya miatt az UV, ill. a szél.

  A múltkor +29,5 °C volt Nyíregyházán teljes borultság mellett, ezért egyáltalán nem tűnt elviselhetetlennek. Ha teljesen derült az ég - és még a páratartalom is alacsony -, akkor még +20 °C-ban is perzselőnek érezzük. De mit is? Az UV-sugárzást.

  A szél hűtőfaktora csökkenti a hőérzetet, ám a leégéstől nem véd; sőt, mivel sokszor páracsökkentő hatása van, még inkább fokozza az UV-B hatását. Tehát legmagasabb napállásnál élénk szélben, derült időben, vízparton garantált a leégés még egy kellemes, hűsítő hidegfront után is.

 • @gaborvagyok1981: Vannak olyan kommentelők, akik korábban már élesen kritizálták azt, hogy miért hozakodom elő történelmi klímafeljegyzésekkel. (Én úgy gondolom, őket alighanem az zavarja, ha vannak érveim amellett, hogy a 1980 óta gyakrabban ismétlődő hőségek és enyhe telek nem példa nélküliek a Kárpát-medencéből.)

  1500-ban egész Magyarországon akkora szárazság és ínség volt, hogy az emberek bükkmakkot ettek. (Egyébként egész finom, csak a héját nem kell megenni.) Ez egyúttal azt is bizonyítja, hogy az akkori erdőhasználatok mellett is még mindenütt tömeges volt a bükk hazánkban.

  1559-ben egy újabb aszályos ínség után már a tölgymakkot is megették az emberek, pedig meglehetősen kesernyés az emberi ízlés számára.

  1598-ban annyira esős volt az időjárás Sopronban, hogy vetni sem lehetett. Emiatt a következő évben még az élésre való gabonáért is Bajorországba kellett szekerezni, míg a nagy melegben muskotályos minőségű bor termett. Ugyanebben az évben egész Erdélyben kiváló volt a gabonatermés.

  1600 augusztusában akkora volt a forróság Erdélyben, hogy minden törökellenes hadmozdulatot le kellett állítani. Az ország keleti felében általános volt a gabonahiány és az éhség. A Felvidéken a Szepességben vízben főzött füvön éltek, legyengültek és erre jött még a patkánybolha terjesztette pestis is. (1601-ben Nyugat-Dunántúl egész nyáron sárban tocsogott.)

  1600-1601 fordulóján Erdélyben olyan enyhe és száraz tél volt, hogy a kutak és források kiszáradtak és még fű sem nőtt. Az éhínség 1602-re odáig fokozódott, hogy az emberek kannibalizmusra fajultak. Nagybányán a gabona köble az előző évi 6-8 forintról 18 forintra drágult, sőt, Kolozsváron 50 forintra. Ez közel 1.000%-os drágulás egy év alatt! Általánossá vált az emberevés. Mindez a szélsőséges aszály miatt.

  1603 januárjában Oláhapahidán az emberek az erdőn teleltek makkot keresgélve. Csak az azévi gabonatermés mentette meg Erdélyt a szinte teljes éhhaláltól.

  Idézetem csak kiragadott a középkori Magyar Királyság klímatörténetéből. Mind előtte, mind utána voltak példák nagy forróságokra és aszályokra. De ezek soha nem állandósultak.

  Ha egy omega-ciklon beékelné magát a Kárpát-medence fölé, bármikor megismétlődhetne. De előbb-utóbb odébbmozdulna. Ám ettől a Kárpát-medence klímája fő vonalaiban még nem változna meg. A klíma nem változik meg tartósan sem regionálisan, sem globálisan csak úgy...

 • Hello bkrisz80!
  Azzal a jövő hétvégi dologgal szerintem még kár foglalkozni,mert
  addig még ezerszer,ezer irányba változhat és tuti fog még
  változni.
  Csapadék azért szerencsére látszik ,legalábbis most is
  van olyan modell tag, modell,ami ezen a héten-hétvégénél,meg jövő hét elején is ad csapadékot,ja meg jövő hét elejénél azt is(szerdától) ami nem a pocsék nagy melegről szól.
  Remélhetőleg a csapadék is valóság lesz ezen a héten,meg jövő héten és az is,ami frissebb kellemesebb időről szól :) Aztán már tényleg nem sok van a nyárból hátra,rohadt levegőtlen meleg napokból egyre kevesebb lesz idő múlásával :)

 • Sajnos a jövő hét közepi pár fokos enyhülés után már jövő hét végétől megint 35 fokok látszanak amíg a szem ellát. :( És csapadék sehol. Attól félek az augusztus lesz a legdurvább folyamatos hőségek pár fokos lehűlésekkel. :(
  A B oldal sajnos még messze van mert egész szeptember sőt október is retek meleg mindig. De ami a legrosszabb hogy már 28 fokban is embertelen a nap ereje, nemhogy 35+ fokoknál. Egyszerűen nem lehet az utcán megmaradni, és a lakás se bírja sokáig. Ha néha legalább lenne pár felhő a gyilkos nap ereje picit kímélne minket de csak a verőfény, engem ez idegesít fel nagyon. A 35 fokot is könnyebben viselem ha néha picit változékonyabb az idő nem ez a folyamatos tetű napsütés.

 • ifjpalyizoltan jó oké lehet túloztam az alacsony 30-35 fokkal,de 42-47 ha így folytatódik simán lehet ha nem is 10 éven belül.Ha arra gondolunk jó pár évtizede 35 fok alig volt most meg szinte évente van és meg is haladja azt.Ha ez a tendencia folytatódik akkor az amit írtam a hőmérséklet megvalósul.Ha csak nem történik valami csoda.

 • @ad971 & @tomsolyer: Az előrejelzési oldalak különböző modelleket futtatnak, különböző összetételű nemzetközi adatbázisok alapján. A norvég yr.no pl. általában magasabb napi csúcsokat és nagyobb napi csapadékokat jelez előre, mint a finn foreca.fi . Ahogy figyelem, az Időkép általában a kettő közé becsül. Nekem eddig a Foreca előrejelzései jöttek be a legjobban, mert kontinentális modellt futtatnak és a Kárpát-medencére ez abszolút helytálló. A norvég modell nem veszi kellően figyelembe, hogy körülöttünk a hegységkeret "megvámolja" az advektív csapadékot, viszont hőmérsékletileg túlbecsüli a medencejelleget. Sokak által kedvelt viszont a 6 órás bontása.

  Az Időkép WRF-e a csapadék vonatkozásában nagyon sokat fejlődött. Link: https://wrf.idokep.hu/?param=prec1h&time=0 . Volt már nem egyszer, hogy a nyári félévben öt modellből csak ez hozta a délutáni konvektív csapadékot (zápor, zivatar), de bejött.

  Zárszónak csupán annyit, hogy a jelenleg forgalomban lévő európai időjárási modellek fő vonalaikban már nagyon jók, de azt nem szabad elvárni tőlük, hogy tized fok és milliméter pontossággal jelezzenek előre. Erre talán még száz év múlva sem lesznek alkalmasak. Ha a leglátogatottabb modellek a városodra a következő napokra +35 - +38 °C közé becsülnek, akkor egyben biztos lehetsz - kánikula lesz. A pontos végeredményt meg (nap)nyugtával...

  Szeretnék ehelyütt újra kiállni az Accuweather 3 hónapos hosszú távú prognózisai mellett, meret nagy vonalakban - nem a fokokban elveszve - már 2015 óta meglehetősen jól hozza a várható időjárási trendeket és nem konkurenciája az Időképnek.

  Aki a lehető legpontosabb előrejelzéseket akarja, az naponta legalább egyszer nézze meg a legfrissebbet és legalább három jól bevált prognózist vessen egybe, mert 24 óra alatt is nagyon sok minden változhat. Ha nem lennének a légköri változások ennyire gyorsak, nem frissítenék a prognózisokat - oldaltól függően - 3-24 óránként. (Jelenleg a 12 óránkénti frissítés a legjellemzőbb.)

  Élvezze mindenki a hűvös és a meleg, a csapadékos és a száraz napokat is, mert mindegyiknek megvan a maga haszna.


  Nyári üdvözlettel!  egy erdőgondnok

 • Igen, megint nyakunkon a napokig tartó 30+, de sebaj, valahogy csak kibírjuk. Az elmúlt 4 nap nagyon jó volt. Örüljenek most azok is, akik a hőséget imádják, de utána biztosan érkezik enyhülés. A ventusky.com jövő hét keddre már jelzi.
  Nézzetek csak a naptárra. Engem felvillanyoz, ha látom, hogy az idei nyárnak már a "B oldal forog".

 • @gaborvagyok1981: Kedves Gábor! Mire alapozod az alábbi kommentet?

  "Adok kb 5-10 évet és az időképen már ez olvasható a legmagasabb hőmérséklet holnap 42-47 fok között várható éjszaka meg 30-35 és ez 3 hétig egy hét szünetekkel"

  Ezek nagyon durva hőmérsékleti értékek, a Közel-Kelet arid, félsivatagi-sivatagi területeire jellemzőek tengerparton (Vörös-tenger, Perzsa-öböl). Merthogy a szárazföld belsejében ennél sokkal jobban lehűl hajnalra.

  A Kárpát-medence, ahol élünk, nem egy hermetikus klímasziget, hanem kommunikál a környező észak-atlanti, eurázsiai, földközi-tengeri és boreális régióval. Ahhoz, hogy ilyen felmelegedés legyen, az kellene, hogy folyamatosan kizárólag észak-afrika irányából érkezzenek száraz anticiklonok. Ehhez viszont az is kellene, hogy a nyugati áramlás leálljon. A nyugati áramlás leállásához pedig a nagy földi légkörzésnek kellene blokkolódnai, amihez a Föld keleti irányba történő forgásának kellene legalább lefeleződnie. Ahhoz, hogy a Föld forgási sebessége úgy csökkenjen le a fenti, igen összetett hatásrendszer eléréséhez, hogy mi magunk ne álljunk Föld körüli pályára a fékeződéstől, se a Föld ne szálljon el a világűrbe, legalább ezer év direkt, folyamatos fékezés kellene. Na, ennyi pénze még az olajban fetrengő araboknak sincs.

  A Kárpát-medence történelmi időszakaiban voltak már egy-három éves rendkívül száraz és forró klímacsúcsok, de ezek nagyjából 50-150 évente ismétlődnek meg és még ezt is kibírta eddig valahogy a természet. (Gondolok itt pl. az erdőkre.) Látható, hogy nem lettünk sivatag. 1863-ban a Nagykunságban annyit arattak, amennyit elvetettek - egy szem búza után egy szem búzát. Azt mind meg is ették. 1864-ben még annyit sem arattak volna, ha az ország közadakozásból nem dobja össze nekik a vetőmagot. De a Nagykunság sem néptelenedett el.

  Én azt mondom, amit a Teremtő ígért az emberiségnek az Özönvizet követően - és az Örökkévaló nem ember, hogy hazudna: "Amíg csak a Föld megmarad, vetés és aratás, hideg és meleg, tél és nyár, nappal és éjszaka meg nem szűnik." (1. Mózes 8:22., EFO).

  Jobban bízom az Egek és a Föld Teremtőjének az emberhez intézett ígéreteiben, mint az aktuális globális trendeknek megfelelni kívánó bérklímatudósokban, akik ma vannak, de holnap már az emléküket sem találod.

  Kedves gaborvagyok1981! Legyél békességben - az Örökkévaló is van.


  Baráti üdvözlettel!  egy nyírségi erdőgondnok

 • Hát nagyon nem örülök neki >:( 30 fok meg ha jól láttam 35 fok.. ki a franc fogja bírni? nyilván nem én irányítom az időjárást, hanem el kell fogadnom, de azért ez már túl sok... sokan panaszkodnak ezekben az időkben hogy rosszul érzik magukat.. miért is???? MERT 35 FOK VAN és fullasztó a levegő :( bárcsak jönne egy kis frissítő zápor, azt egyik nap sem bánnám

 • Aki szeretne hűsölni, annak ezt ajánlanám:

  https://www.idokep.hu/havazas

  LOL

 • tomsolyer
  A legmegbízhatatlanabb meteorológiai oldal, a közelmúltban pl 31 fok Szegedre, még aznap is(!), miközben 36 volt, amit itt és az omsz-en is jól "tippeltek"...ami még röhej, hogy országos hírportálok onnan veszik az előrejelzéseket.

 • a köpönyeg nemtudom miért fenyeget pénteken 38 tegnap azt irta hogy szombat 40 fok vasárnap 37

 • @krampus: hali. hát jó nektek, itt DK-en más a helyzet, ha meleget jósolnak annál 1-2 fokkal biztos mégmelegebb lesz valójában, ha hűvöset akkor is pár fokkal melegebb. Szóval itt általában a meleg nyer 1-2 fokkal úgyhogy a héten megint főhet a meló keményen :(

 • Hello ad971 szép napot!
  Múltkor is olyat adott az az előrejelzés ,ami 37,38,meg még
  több fok,oszt semmi se lett belőle,legalábbis a mi térségünkben
  nem volt annyira kula meleg.Szerintem előrejelzési oldalak szokása az is,hogy szeretnek nagyzolni(is),magasabb értékeket megadni :D

 • már nem olyan sok van hátra nyárból :D :)
  Hőhullám ide,vagy oda,szépen csökken a nyári napok száma
  ,ha nem is olyan látványosan,de rövidülnek nappalok is.
  Remélhetőleg embertelen rossz nagy meleg mielőbb elkotródik és
  visszatér a kellemes 26-27fok ,na és csapadék se ártana
  jó lenne,ha mielőbb érkezne.
  Mert attól függetlenül,hogy volt olykor több mm,a nagy fos melegben
  hamar elillant,utánpótlásra szükség van.

 • Ezzel szemben a GEM jóval visszafogotabb, 35 fokos maximumot jelez azt sem nagy területre.

  https://www.ventusky.com/?p=47.33;18.69;6&l=temperature&t=20170721/12&m=gem

 • ad971, talán azért mert a GFS is 39 fokokat jelez péntekre és szombatra, bár tegnapi előrejelzés óta kicsit lejebb vitte az értékeket, de déli megyékre még mindig 37-38 fokokat jelez

 • @gaborvagyok1981


  42-47 fok nappal éjjel 30-35 a jövőben?

  Akkor ideje keresni a házikót valahol Skandináviában a jövő nyarakra :D :D

  Éghajlati migráns leszek Svédországban :D


  A babyface és hozzá hasonló hőségimádók még ezt se fogják bánni... elintézik azzal az elcsépelt mondattal hogy "...de hát nyár van..."

 • Mesélje el már valaki a köpönyeg miért "fenyeget" (jelez elő) ilyen "k" magas értéket (Pé 38, Szo 38, Vas 37),

  http://koponyeg.hu/t/Budapest

  közben itt az időképen "csak" 34, 35, 34 az érték ugyanerre a napokra. Tudom hőérzetben tök mindegy 38 v 35 de a lelki tűréshatár (nálam) 35-nél megszakad)

 • OO DE vártam megint piros riasztás lesz érvényben Csongrád és Békés megyében de vihar elfog kerülni minket

 • de jo megint a dél alföldön lesz a legmelegebb

 • Adok kb 5-10 évet és az időképen már ez olvasható a legmagasabb hőmérséklet holnap 42-47 fok között várható éjszaka meg 30-35 és ez 3 hétig egy hét szünetekkel

 • @extrem: egy egész nyáron tartó hőhullám az nem hullám hanem egy egyenes csík :D

 • gaborvagyok1981, nem a hőhullámok száma számít, lehet egy hőhullám is ha az egész nyáron tart, én inkább úgy mondanám, 3x jött komolyabb enyülés.

 • Átkozott globális felmelegedés!Ez már a harmadik hőhullám az idén.És még hol van szeptember :( Gondoltam,hogy pokoli lesz ez a nyár a tavalyi kellemes után.Na irány a fagyasztó láda :D

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak