illusztráció illusztráció

Májusi fagyveszély

Hideg hajnalok következnek, pénteken akár az eddigi hidegrekord közelébe csökkenhetnek a hőmérsékletek.

illusztrációFriss (23:20​): A Veszprém megyében található Bándon már most 0 fokig hűlt a hőmérséklet, de az Északi-középhegységben és a nyugati határszélen is fagypont körüliek az értékek. Érdemes egy pillantást vetni a balatoni régióra is, a siófoki hősziget hatása markánsan kirajzolódik a hőtérképen.

Pongrác, Szervác, Bonifác napja - azaz a fagyosszentek még bő egy hét múlva lesznek, az időjárás azonban alaposan megtréfálta a kertészkedőket: ezekben a napokban ugyanis a szélvédett területeken helyenként még 2 méteres magasságban is fagyhat, melyet a zsenge növények igencsak megviselhetnek.

A korábban elültetett palánták, a sárgabarackfák és a cseresznyefák termése is megsínyli a hideget, érdemes lesz tehát odafigyelni a fagy elleni védekezésre. 

Az 1938-as, május ötödikei szombathelyi hidegrekord tudomásunk szerint ugyan nem dőlt meg, de péntek reggel jó eséllyel dőlhet rekord: ezen a napon 1999-ben Zabarban -1.9 fokot mért az OMSZ műszere, míg holnap a derült, szélcsendes völgyekben szintén -2 fok közelébe csökkenhetnek a hőmérsékletek.

A mai napon északkeleten egy hidegcsepp közelít meg minket - a magasabb északkeleti hegyekben akár hódarazápor is eshet - de holnaptól már emelkedni kezdenek a nappali hőmérsékletek, vasárnap és hétfőn pedig már újra az ilyenkor megszokott értékeket mérhetünk.

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés