illusztráció illusztráció

Már most nyílik az illatos hunyor a Mecsekben

A természet is megérezte a februári tavaszt.

A Mecsekben nagyjából fél hónappal korábban, azaz már most megjelentek az illatos hunyor első példányai az elmúlt napok tavaszias időjárásának hatására. Az első virágok általában február végén szoktak kibújni a föld alól, de a fő virágzási időszak márciusban és április elején van. A pontos időpont évről évre változhat, függően az adott évi időjárási viszonyoktól, mint például a téli hőmérséklettől, vagy a tavaszi meleg beköszöntének idejétől.

illusztráció
Megjelent az illatos hunyor a Mecsekben | Fotó: Elter

Az illatos hunyor (Helleborus odorus) egy különleges növényfaj, mely Magyarországon csak a Dunántúl déli részének homokos, meszes talajú erdőiben honos, ahol a speciális talaj- és fényviszonyok ideális körülményeket biztosítanak a növekedéséhez. Ezen a területen kívül Európa más részein is előfordul, de ott is hasonló élőhelyi környezetre van szüksége. Ez a növényfaj különösen értékes a természetkedvelők és kertészek körében az őt körülvevő legendák, valamint a gyönyörű és illatos virágai miatt.

illusztráció
Megjelent az illatos hunyor a Mecsekben | Fotó: Elter

Az illatos hunyor közepes méretű, évelő növény, amely 30-40 cm magasra nő meg. Levelei zöldes vagy krémszínű árnyalatban jelennek meg, nagyok és bőrszerűek, amelyek finom illatot árasztanak. A virágoknak van egy különleges tulajdonságuk,

ugyanis ellenállnak a késői fagyoknak, így az egyik elsőként virágzó növény a tavasz folyamán.

illusztráció
Megjelent az illatos hunyor a Mecsekben | Fotó: Elter

Az illatos hunyor természetvédelmi szempontból értékes faj, mivel előfordulása meglehetősen korlátozott. Nemcsak botanikai, hanem kulturális és gyógyászati szempontból is érdekes növény. A népi hagyományokban gyakran használták különböző betegségek kezelésére, bár ma már tudjuk, hogy bizonyos részei mérgezőek lehetnek, ezért óvatosság szükséges a felhasználásuk során.

Borítókép: Elter

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat képtárunkba.

Szavazás

Túrázás közben meg szoktad figyelni a környezeted?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés