Morning glory

| 2009. augusztus 25. 17:22 | Frissítve:
A szigetország északi partjainál tavasszal évről évre megfigyelik a ritka jelenséget, íme a legfrissebb fotó.

Különleges, csőszerű felhőket fotóztak Ausztrália felett, melyet a szakemberek csak Morning Glory néven emlegetnek. De mi is ez a ritka jelenség, vajon hogyan tud kialakulni?

Leggyakrabban Ausztrália északi partjánál, az ún. Carpentaria-öbölnél szokták megfigyelni. Gyakran hirtelen szélroham kíséri, intenzív alacsony szintű szélnyírás, a légrészecskék gyorsan növekvő vertikális elmozdulása, illetve erőteljes nyomás-ugrás jellemzi. Sokan vizsgálták már ezt a felhőt, de kialakulásának pontos magyarázatára még mindig nem tudtak fényt deríteni.Valószínűsíthető, hogy kialakulásának fő oka egy mezoskálájú cirkulációhoz köthető (tengeri szél a félsziget és az öböl felett). Megjelenése gyakran kapcsolható Ausztrália középső részén átkelő frontális rendszerekhez és az Észak-Ausztrália feletti magas nyomáshoz. A felhő kialakulásához a térségben szükséges továbbá a magas páratartalom, amely a felhő számára a nedvességet biztosítja.

A felhőt úgy is felfoghatjuk, mint egy magányos hullámot vagy szolitont, amely áthelyeződése során alak- és sebességváltozás nélkül halad. (A felhő előoldalán erős feláramlás van, míg a közepén és mögötte az áramlás turbulensé válik és lefelé süllyed; emiatt veszi fel ezt a görgőfelhős alakot.)Forrás: NASA


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |