Szupercella sodródott be nyugaton

| 2020. július 22. 17:55 | Frissítve:
Rövid életű szupercellás zivatar lépte át a nyugati határt szerda délután. Szombathelyt még éppen elérte, amiről látványos felvételek is készültek.

Szupercella vezette fel a hidegfrontot nyugaton. A jellegzetes struktúrájú zivatar felhőszakadással, viharos széllökésekkel érkezett Ausztria felől: a határközeli Búcsún lévő mérőállomásunk rövid idő alatt 32 milliméternyi csapadékot mért.

A szupercella érkezése a Kendig-csúcshoz. Üzemeltető: Erdészeti Zrt. és Kőszegi Rádióklub

Nem sokkal ezután még Szombathelyt is elérte. A városhoz érve azonban jelentősen legyengült, fokozatosan elvesztette szupercellás jellegét, de még így is félelmetes látványt nyújtott, ahogy Kóbor Ágnes és webkameránk felvételén is látható.

Üzemeltető: Letyi

Messzebbre már nem jutott, hamarosan fel is feloszlott, ami szupercellákra (főleg az izolált szupercellákra) kevésbé jellemző, hiszen ideális környezetben, a megfelelő légköri feltételek mellett órákon át is képesek életben maradni ezek a zivatarok.

Ebben az esetben valószínűleg a megérkező hidegfront okozta a szupercella vesztét, ami a felszín közelében haladva elvágta a zivatart meleg-nedves levegő utánpótálástól. Pár hete hasonló forgatóköny játszódhatott le Székesfehérvár közelében is.

A szupercella halála a radarfelvételünkön

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |