illusztráció illusztráció

Harmadfokú készültség és tornádó

Harmadfokú készültséget léptettek életbe több folyón, Homokmégy közelében valószínűleg tornádót fotózott észlelőnk.

Hétfő (12:58): Még egy videót kaptunk Láng Richádtól, az Ikva áradásáról, Sopronból. Köszönjük!

Hétfő (11:28): Két videót is kaptunk Láng Richárd nevű felhasználónktól, melyeken a délelőtti helyzetről láthatunk egy kisebb összefoglalót. Köszönjük!

Az alábbi videón a megáradt Rák-patak látható Sopronban. De az elmúlt órákban már valamelyest apadt.

A következő videó pedig a megáradt Ikváról készült szintén Sopronban. Egy helyi lakos elmondása szerint az Ikva a felvétel elkészítése előtt pár órával már a környező házak kerítéseit kóstolgatta. Hozzátette azt is, hogy megdöbbenve figyelték az Ikva váratlan áradását. Azóta apadt a vízszint.

Hétfő (8:06): Harmadfokú készültséget léptettek életbe a Mura letenyei, valamint a Principális-csatorna nagykanizsai szakaszán. A Mura éjfélkor lépte át a 430 cm-es vízállást, melytől kezdve életbe lépett a legmagasabb szintű készültség, reggel 6 órakor már 456 cm-es vízállást mértek - olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság oldalán. A Principális-csatornán szombat éjfél óta 269 cm körüli vízállást mutatnak a vízmércék Nagykanizsánál.

Ppt78 nevű felhasználónk felvétele Petőházáról, ahol az Ikva áradása miatt kerültek kertek víz alá. Köszönjük a fotót!

Vasárnap:

(21:18) Kalikahun észlelőnk képe a Homokmégy közelében kialakult lehetséges tornádóról.

(19:47) Videó is érkezett a Homokmégy mellett megfigyelt lehetséges tornádóról!

"Készítettem fotót egészen az elejétől, szinte a végéig. [..] Kb. 10-15 percig volt észlelhető. A képen is látható a tölcsérben volt egy "cső" aminek látszódott a forgása . Azt sajnos nem tudom, hogy leért-e, mert a fák takarásától nem láttam a végét. Kb. 10 km-en belül lehetett."

A felvételt és a leírást Müller Szabolcs készítette, köszönjük szépen!

Kicsivel korábban (még naplemente előtt) egy megkapóan szép felvétel egy kedves szivárványról, mely a Balaton felett, szinte a víztükörrel egy vonalban volt látható, és amelyet Marcsók Réka észlelőnk töltött fel Facebook profilunkra. Köszönjük szépen! 

(19:30) Még mindig a napnyugta előtti mammák (Kata8 és Kopi123 fantázianevű észlelőink friss fotói, köszönjük!)

(19:25) Délegyházára, Nagytarcsány és Szabadbattyán térségébe így érkezett a vihar nem sokkal ezelőtt (Taschek Norbert, Dupla Ádám és Holl Márk Facebook profilunkra feltöltött felvételei - köszönjük!) - 

<

(19:10) Látványos mammák Székesfehérvár közelében (Bakos Liza, SchZoli és LucCer fantázianevű észlelőink felvételei, köszönjük!)

(19:05) Még egy felvétel érkezett a Kiskunságon délután látható tuba, vagy tornádó jelenségről, Fehér Lajostól (Mikse térségéből, jobbra). Balra egy pillanatkép Győrből, Nylontacsko fantázianevű észlelőnktől - köszönjük!

(19:00) Árad a Torna patak, és Papkeszin, illetve Márkó határában sem vidám a helyzet (HaCsabika, Vadkoxy és Szabolcs fantázianevű észlelőink képei - köszönjük!)

Lenyugvó Nap kontra sötét viharfelhők (18:50)

Kocsmarbettina és Daisyke képei Szegedről, köszönjük!

Ajkán is elszabadult a pokol - Gabeszajka fantázianevű észlelőnk fotója, köszönjük!

A fővárosra is lecsapott a vihar (18:30): Budapest több kerületébe is felhőszakadással érkezett meg a zivatarlánc.

 

Artyx, Roti15, Gus és Cubina nevű felhasználónk fotói, köszönjük szépen!

Előzmények

Homokmégy közelében Müller Szabolcs feltehetőleg tornádót kapott lencsevégre, a mellékelt fotó alapján azonban nem állapítható meg egyértelműen, hogy a tölcsért földet ért-e. Idén ez lenne a hetedik földet érő tölcsér.

Továbbra sem nyugszik időjárásunk, a hét utolsó napján is sok helyen felhőszakadás kíséri a zivatarokat. Az elmúlt 24 órában ismét több helyen hullott rendkívüli mennyiségű csapadék, Szolnokon automatánk több mint 70 mm-t mért.

A Dunántúl középső tájain zivatarlánc alakult ki, mely a Duna-Tisza közére is átnyúlik. A cellák északnyugat felé mozognak, érkezésüket több helyen is látványos kifutófelhőzet kíséri. A fővárosban élők is készülhetnek az égi háborúra.

"Csornai játszótér, ami már úszó-tér" - így jellemezte Bettucii fantázianevű felhasználónk friss felvételét, köszönjük!

Kiszely Krisztián panorámafotója Csókakőről, köszönjük!

Esvagy nevű felhasználónk látványos fotói Magyaralmás térségéből, köszönjük!

A felhőszakadásméretű csapadék következtében sajnos egyre nagyobb területek vannak víz alatt, az MTI tájékoztatása szerint az országban már több mint 200 km hosszú szakaszon folyik árvízi védekezés.

Az Alsó Válicka áradása Páka közelében - Tompi04 nevű felhasználónk képei, nagyon köszönjük!

A csapadékos idő még hétfőn is többfelé folytatódhat, főként az ország déli felén kell ismét intenzív esőzésre számítani. Keddtől azonban fokozatosan elgyengül az elmúlt napok rendkívül csapadékos időjárását okozó légörvény, fokozatos javulásra számíthatunk. Részletek előrejelzésünkben.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés