illusztráció illusztráció

Tubadömping az Alföldön

Vasárnap a nagyfokú örvényességben összesen 12 tubát figyeltek meg észlelőink, többet, mint tavaly összesen.

Folytatódik a májusi változatosság, a mai nap folyamán elsősorban a déli és keleti területeken számíthatunk zivatar kialakulására. Az elmúlt napoktól eltérően az időjárási paraméterek ma elsősorban a felhőszakadások és a tubák (kis eséllyel tornádók) kialakulását segítik.

Téli táj a Mátrában (vasárnap 16:50): Eközben a Mátrában egy lassan mozgó cellából termetes mennyiségű jég esett rövid idő alatt, mely gyakorlatilag téli hangulatúvá változtatta a hegyvidékünk útjait.

Soreg nevű észlelőnk képei, köszönjük!


Frissítve (hétfő 11:10): Észlelőink tegnap összesen 12 tubát (azaz a földig le nem érő tornádókezdeményt) figyeltek meg, ezekről fényképet is küldtek. Idén májusig 20 tubáról szerzett tudomást szerkesztőségünk, ami már több, mint a 2012-ben összesen feljegyzett 11 tuba.

Az esti órák folyamán még 2 tubáról érkezett fotó szerkesztőségünkbe, így 12-re emelkedett a felhőtölcsérekről érkező észlelések száma. Ez azért is meglepő, mert tavaly összesen feljegyzett 11 tuba került feljegyzésre, azaz most egy nap alatt ennél eggyel többet sikerült lencsevégre kapni.

Mrz nevű felhasználónk Héhalom határában fotózott tubát, szintén köszönjük szépen a képet!

Balmazújváros határában Nagy Gyulának sikerült lencsevégre kapnia az alábbi tubát. Köszönjük a fotót!

A korábban Palotás-Kisbágyon környékén Unghy Noémi által videón megörökített tubát Henyelp nevű felhasználónk fotón is megörökítette. Köszönjük a képet!

Megérkezett a nap tizedik tubájának a fotója Hevesről. Imre60 felvétele, köszönjük!

Íme a kilencedik tuba, melyet Sátoraljaújhelyen fotózott Ipatrik, köszönjük!

Fél óra szünet után megérkezett a nyolcadik tubáról a fénykép, melyet Tábori Gábor fényképezett Nagykőrösön. A felhőtölcsér bár nem nyúlt feltűnően alá, jól megfigyelhető benne a határozott forgómozgás. Köszönjük!

A hetedik tubát Karcag mellett kapta lencsevégre Sanyesz992. Köszönjük!

A hatodik tubát Görbeháza mellett Ronkovics Tamás fotózta le, köszönjük!

Az ötödik, jászkarajenői tuba fotóját hornyiknorbi10-nek köszönhetjük!

A negyedik, kisbágyoni tubáról videót is készített Unghy Noémi, köszönjük!

Beágyazott tartalom eltávolítva.

A harmadik tubáról ismét két fotó is érkezett, Tápiószecsőről Tar Andrea, Jászfényszaruról Kun Erika észlelőnk fotózta le és küldte be a képeket. Köszönjük!

A második megfigyelt tubát Zola01 fotózta Kazincbarcika térségében - köszönjük!

Az első tuba nagyjából fél 11 körül alakulhatott ki, Kecskemétről Maccoyi, Tiszakécskéről Peti82 fotózta le, így feltehetően Lakitelek-Nyárlőrinc magasságában alakulhatott ki:

Az összes dokumentált tuba és tornádó megtekinhető tornádótérképünkön »

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés