Tűz Ausztráliában

| 2009. február 9. 15:00 | Frissítve:
Ausztrália délkeleti részén már napok óta tombolnak több tucat ember életét kioltó súlyos erdőtüzek.
Az eddigi vizsgálatok szerint a tüzek közül többet is szándékos gyújtogatók okoztak. Kevin Rudd ausztrál kormányfõ ezzel kapcsolatban megindultan "tömeggyilkosságnak" nevezte a tragédiát egy televíziós nyilatkozatában. A legfrissebb tudósítások alapján közel 131-an vesztették életüket, 750 lakóház, számos autó és legalább 3300 négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává. Sõt egy kisebb város minden háza megsemmisült. Többeket a saját autójukban ért a gyilkos tûz. A rendõrség figyelmeztetett, hogy a halálos áldozat száma emelkedhet. A túlélõk arról számolnak be, hogy percek alatt kellett elhagyniuk házaikat, olyan gyorsan terjedtek a lángok.

Ausztráliában 1983-ban követelte a legtöbb halálos áldozatot több erdõtûz, akkor összesen 75-en haltak meg. A miniszterelnök azt mondta: "a pokol jött el, minden dühével". Az erdõ és bozóttûz a legnagyobb pusztítást Viktória államban okozza.

A tûzoltásban több tízezren vesznek részt, sok önkéntes tûzoltó is segíti a hivatásosok munkáját. A tûz megfékezését azonban nagy mértékben megnehezíti a perzselõ forróság, helyenként a kora délutáni hõmérséklet eléri a 45 °C-ot. Ráadásul az erõs szélnek köszönhetõen a tûz gyorsan terjed tovább. A tûzoltók munkáját a gépjármûveken kívül repülõgépek és helikopterek is segítik.
A meteorológia elõrejelzési modellek nem sok jóval biztatnak, hiszen számottevõ mennyiségû csapadék nem várható, igaz a nagy forróság várhatóan megszûnik, de továbbra is szeles marad az idõ.

A mellékelt mûholdkép az alábbi linken érhetõ el nagy felbontásban.

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |