Ugrás 39 kilométerről - fejkameráról!

Szente-Varga Bálint, Kurunczi Rita, Nagy Gergely | 2012. október 9. 15:09 | Frissítve:

Sikerült a rekord, a tervezettnél is jóval magasabbról, 39 kilométerről indult az ugrás. Nézze vissza!

Megérkezett az első, testre szerelt kamera felvétele (12:50):

A hivatalos közvetítés itt visszanézhető:

Átlépte a hangsebességet (22:38): Megerősí-tették, Felix 373 m/s (1342 km/óra) végsebességet ért el, amikor a leggyorsabban zuhant.

Voltak kamerák a szkafanderen? (21:00): Számos nézőnk kérdésére válaszolva, stábunk úgy tudja, igen, de élő közvetítésre nem voltak alkalmasak. Reméljük, hogy a rögzített anyagot hamarosan nyilvánosságra hozzák!

Sikeres földetérés! (20:17) Sikerült a rekord, soha senki nem ugrott se ilyen magasról és nem zuhant ilyen nagy sebességgel.

Kinyílt az ernyő (20:12) Már több mint 4 perce zuhan.

Kiugrott! (20:14) Több, mint 1170 km/órás sebességgel zuhant. Már van kapcsolat.

Kinyílt az ajtó! (20:04) Földi űrhajósunk most lép ki az ugródeszkára.

Folyik a nyomáskiegyenlítés (19:57) Enélkül ugyanis ki sem lehene nyitni az kabint. A léggömb emelkedése megállt, - gyakorlatilag egy helyben lebeg - miközben az utolsó műveleteket végzik az ugrás előtt. 

Muszáj lesz ugrani (19:49) Bár még mindig emelkedik a rekorddöntő ballon a szédítő, 40 km-es magasság felé, a távoli élő felvételeken látszik, hogy a léggömb elérte maximális tágulásának határát. Ezután akár szét is "robbanhatna", ha a nyomáscsökkentés nem tökéletes.

Eléri a 40 km-t is? (19:47): A vártnál már most 3 km-rel magasabbra emelkedett a léggömb, lassan átlépi a 39 km-t.

Több tízmillióan nézik az élő közvetítést (19:45) Már most közel 38 kilométer magasan járunk, a hatalmas érdeklődés okozta terhelés miatt előfordulhat, hogy nem jelenik meg a videó. Közeledik az ugrás.

Akár magasabbra is emelkedhet, mint tervezték (19:37) A léggömb tovább tágult, és még nem érte el maximális lehetséges átmérőjét. Az emelkedési sebesség csak most kezdett el lassulni jelentősen (3 m/sec), így van esély a 37-38 km-es magasság elérésére is.

Elvileg már csak 2 km-t emelkedik (19:30): Közeledik az ugrás pillanata, már 34 km-en jár a ballon.

Túl a rekordon (19:19) Most lépte át az abszolút világrekord ugrási magasságot a ballon. Ennél magasabbról még senki nem próbálkozott!

Már 30 km-en jár a ballon (19:14): Közel egy óra és 45 perc után 30 km-es magasságba ért a ballon.

Elérte a korábbi ugrás magasságát (19:11) Néhány pillanat múlva eléri a korábbi (júliusi) előkészítő ugrás magasságát (97 Ezer láb, mintegy 29 km). Ennél magasabbra talán csak a híres U2 kémrepülégépek tudnak emelkedni, és persze az űrhajók - azokból viszont igencsak kockázatos "menet közben" kiugrani.

Sztratoszférában jár Felix (18:52): A sztratoszféra alsó határa - közepes szélességi körökön - kb. 10 km-en van, ezt már jócskán átlépte a ballon. A mezoszféra még messze van, az csak 50 km-es magasságban kezdődik.

Átlépte a 20 km-t (18:45): 21 800 méteres magasságban, a kapszulában 12.3 fok van, míg odakint -56.1 fokot mérnek, azaz melegebb, mint korábban - inverziós rétegen halad át Felix Baumgartner.

-67 fok (18:19): 16 kilométer magasan hamarosan a leghidegebb zónán repül át a kapszula, -67 fokot mutatnak a szenzorok.

Sodródik (18:05): A kapszula óránként 200 km/h-val sodródik kelet felé. Már 12,6 kilométer a magasság, kint -57 fok van.

Az utasszállítók magasságában (17:59): 10 kilométer magasan van Felix, ilyen magasságban közlekedik a legtöbb utasszállító repülőgép.

2 óra az emelkedés (17:48): 120 perc alatt fognak felérni 36 500 méter magasra, vagyis fél 8 után számíthatunk az ugrásra.

6,5 kilométer (17:46): Ilyen magasságban már oxigénmaszk kell.

5 kilométeren jár (17:41): Másodpercenként 5 méterrel emelkedik ballon. Az utasszállító repülőgépek is hasonló tempóban emelkednek és ereszkednek. Kint már -8 fok van.

3 kilométer magasan jár, 2 fok van (17:35)

Elstartolt! (17:30)

Indul az élő videó! (17:26): Fent követhető.

Felfújták a ballont (17:19): Ezt pár pillanattal ezelőtt jelentették be.

Elkezdték felfújni a ballont (16:47): Egyelőre stabilnak tűnik, nem löki le szél a földre. Élőben követhető a videóközvetítésen (ld. kép balra).

Halasztás, halasztás, halasztás (16:42): Eltérő irányú szelet jeleznek a ballon tetjének magasságában, 230 méteren mérő szenzorok, emiatt újabb fél órával, 17:45-re halasztották a tervezett rajtot.

Újabb plusz félóra (15:48): Egyelőre kivárnak a ballon felfújásával, jelentették be az élő videoközvetítésben. A jelenlegi terv már 17:15-re adja a rajtot. Felix közben már 100%-os oxigént lélegez be a szkafanderben.

Felix most száll be (15:14): Reméljük ugrani is fog tudni. (fent balra). A Nap első sugarai ezekben a pillanatokban érték el a kabint.

 

Ismét halasztás (14:26): Továbbra is erős a szél, 16:45-re halasztották a rajtot.

Felix felöltözött (14:13): Újabb friss kép érkezett, Felixet felöltöztették a nyomást megtartó ruhába, jelenleg az ugrásra koncentrálva készül (jobbra lent).

4 órakor (13:50): Itt is az első halasztás, az erős szél miatt 4 órakor próbálják meg a mai első felengedést. A ballon magasságában maximum 18 km/h-s szél fújhat, nemrég 24 km/h-t mértek.

-70 fok (13:41): A közeli Alberquerque-i repterén a legutóbbi meteológiai ballon eresztésekor -70 fokot mértek 18 kilométeres magasságban.

Már öltözik (13:39): Felixet ezekben a percekben öltöztetik be az űrhajósok által is használt, saját belső nyomást biztosító ruhába. A ruha létfontosságú, 36 kilométer magasan csupán kétezred akkora a légköri nyomás, mint a felszínen.

Ma is megpróbálják (12:55): Sokadszori halasztás után ma ismét megpróbálja Felix Baumgartner az ugrást. Az extrém sportoló nemrég érkezett meg a helyszínre, indul a közvetítés!

Előzmények

Eredetileg hétfőre, majd keddre tervezték, azonban a rossz időjárás miatt mindkét nap elhalasztották a rekordugrást. Az osztrák bázisugró, Felix Baumgartner 36 kilométer magasról tervez ejtőernyős ugrást végezni Új-Mexikóban, az UFO-hívők mekkájaként is ismert Roswellben, a szél azonban túl erősnek bizonyult a ballon biztonságos felengedéséhez.

Kapcsolódó cikk: Magyar ballon 30 kilométeren

Az előkészületek már évek óta tartanak. A korábbi rekordot még 1960-ban állította fel Joe Kittinger, ő 31,3 kilométer magasról ugrott, de a mostani rekordkísérlet szervezésében is résztvesz. A mutatvány egyátalán nem veszélytelen, a bázisugró sebessége a hangsebességet is átlépheti, néhány szakértő pedig az ejtőernyő befagyásától tart.

36 kilométer magasan általában -40 fok körüli a hőmérséklet, a leghidegebb azonban "lejjebb", 17 kilométer magasan van, ott kedden -70 fokot mért a meteorológiai ballon.
Cimkék: , ,

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Nem tűnik fel senkinek hogy már napok óta el van távolítva a fejkamerás videó?

 • 1ébként nagyon szép műsor volt, azóta másképp nézek az égre :Đ

 • to Viharos: Add el a számítógépedet és a pénzt utald a kiválasztott alapítványnak. 1ébként jusson eszedbe hogy az elmúlt században/századokban ahhoz hogy MOST jobban éljünk, mennyi mindent el kellett előbb pazarolni hogy egy új fejlettebb technológia megszülessen. Igaz ez a ballon nem oldja meg az éhezők problémáit, de ha Indiára/Afrikára gondolsz, elsők között a születésszabályozást kellene megoldani... Ahol hegyre halmot módszerrel csinálnak gyereket, addig fölösleges bármiről beszélni.

 • Nem emelkedett tovább, mert a ballon akkor érte el a maximális tágulását. "Az osztrák TV élőadásában láthattuk, hogy a kapszula is szépen visszaérkezett egy ejtőernyővel. Akárcsak a ballon, amelyből az ugrás
  után kiengedték felül a gázt, majd szétnyitották és az is visszaérkezett a földre."
  http://hvg.hu/nagyitas/20121015_Egy_urbeli_vilagrekord_kulisszai__Nagyita

 • Engem érdekelne az is, hogy mi lett a kapszulával. Azt mutatták, hogy az is ereszkedik le, de a kiugrás után emelkedett még? Vannak arról is felvételek? stb... stb... Erről is írjatok valamit. Köszi.

 • viharos
  kár, hogy nem lehet leszavazni a kommentedet, de azt hiszem ez a téma nem ide tartozik, hogy mi mennyibe kerül és mi a felesleges dolog. Ennyi erővel minden olyan dolog ami nem jótékony célra megy az pénz kidobás... hát grat ehhez a magas intelligenciádhoz :)

 • Még jó hogy erre van pénz!
  Sok szegény ember lehet még enni sem tud!

 • Respect!

 • Nagyon izgalmas volt, végig libabőrös voltam! köszönöm a lehetőséget, hogy végig nézhettem, még ha csak képernyőn keresztül is! :)

 • Köszi a közvetitést Idökép!jó volt igy a délután befejezése,többet ért mint egy film a moziba

 • Gratulálunk Felixnek és a Team-nek is.
  Végig néztük a családdal. Köszi a közvetitést Idökép :)

 • Ez fantasztikus volt. Feszegetjük a határokat, de pont az ilyen bátor emberek viszik előre a világ dolgait, akár a földről akár a sztratoszférából. :-)Gratulálok Félixnek és az egész csapatnak. Az Időképnek meg köszönet, hogy megnézhettük.

 • Őszintén bevallom, hogy bár kiképzett ejtőernyős vagyok, de ha nekem kellett volna kiugranom ebből a magasságból, én simán összehegedültem volna a szkafandert.

 • Hát ilyet nem minden nap lehet látni,szép volt de egy nap úgyis jön a következő magasabb ugrás!!! :D

 • Köszönöm az Időkép csapatának, hogy az ilyen fantasztikus és egyben különleges dolgokról nem maradok le. Bármi van a nagyvilágban, itt semmiről nem maradunk le. Köszönöm, és Gratulálok a világrekordhoz!

 • Kár, hogy kicsit korán nyitott és nem lett meg a szabadesési rekord, de így is nagy dolgot tett.

 • Fantasztikus volt látni, ahogy megszületik egy újabb és szinte teljesíthetetlennek tűnő világrekord!
  Amikor zuhanás közben, nagyon pihegett, azt gondoltam, hogy húúúú itt nagy gáz van. Nem semmi ez a srác!
  Ez hatalmas élmény volt.
  Köszi érte Időképesek! :D

 • elképesztő ilyen magasról leugrani, ugrás előtt még reszketett de mondom elképesztő volt ez a egész.Szerintem milliónyi pénzt kap. :D

 • Na ez jó műsor volt Vasárnap estére :D Gratz! 1ébként lehet jó a neted, ha a külföldi link vacak. Régen nekem is szériában haltak meg a külföldi oldalak és streamek, persze a magyar oldalon jött minden maximálissal...

 • vissza lehet nézni a közvetítést ? ez nagyon hasznos lenne azoknak akik esetleg lemaradtak róla

 • Elég para volt, mikor ugrás után gyorsan pörgött de szerencsére kijött belőle.

 • agfayagnes: Ha tudom ott nézem. :) Sajnos nem tudtam.

 • Gratulálok az egész csapatnak, fantasztikus élmény volt.

 • meo11, én a Digisport 2-n néztük, ott tökéletes volt.

 • Gratulálok neki!

 • Hurrá, sikerült!! :D

 • Gratulálunk Felx! - Ez az ugrás hatalmas lépés az emberi teljesítőképesség oltárán!

 • Hát én a felét nem láttam az akadásoktól..Pedig jó netem van elvileg..

 • 19.54

  2 óra 20 perccel a start után közel 39 kilométeren jár a ballon. Baumgartner a műszereket teszteli, Kittinger utasításai alapján. A sisakon továbbra sem csapódott ki pára, ezt egy tükörben ő maga is ellenőrizte.

 • Gyorstipp: ugrás 41km

 • Banyek még most gyorsul :D

 • Emeli a tétet! Lehet felmegy 40.000 méterre!

 • Lessük! :)

 • Duna World híradóba azt mondták kb fél uton van az ugró.. ezek hol élnek ???? :D

 • http://www.qicknews.de/diverses/stratos.php << ezen a linken két stream is van, youtube-t nézem az kifogástalan.

 • Tűkön ülök. Istenem, el sem hiszem, hogy láthatom az élő adást! *.* Kép hang kiváló! Jó szelet és nagy szerencsét neki!

 • Azért jól bírja az ember. Ha megfigyelitek folyamatosan forog a kapszula hol az egyik, hol a másik irányba és közben emelkedik. Én kb 2 perc után kidobtam volna a taccsot.

 • Szenzációs ! Nagy élmény élőben látni.

 • 18:55
  24.500 m! Videó - kép és hang - rendben !

 • Én még a YouTube-osról nézem bi-bí :DDD Már 2órája nem frissítettem az oldalt és még nekem az van, ezt is új oldalról nyitottam meg és írom. :)

 • Itt is élőben látható + kommentekkel:
  http://www.qicknews.de/diverses/stratos.php

 • Itt online jól láthatók a hőmérsékleti értékek is:
  http://www.redbullstratos.com/live

 • http://www.youtube.com/user/redbull

  Amúgy miért nem hallani az ugró hangját? Kiugrás előtt érdekes lenne hallani. :D

 • ez már élőben megy, gondolom azért cserélték ki

 • Tegyétek vissza a you tube-os közvetítést, az jól ment. Ez hanghibás meg akadozik kissé. A régi jobb volt!

 • egy kis fizika: 19 km magasan az emberi testben a folyadék elkezd forrni, ha nincs nyomáskülönbség.

 • az osztrák 1-hez képest másfél perc a netes késés

 • nyilasmisi:
  Csupán ezért késik a közvetítés:
  Az ugrást élőben közvetítik az interneten, de 20 másodperc késleltetéssel arra az esetre, ha a bravúr tragédiával végződne.

 • A DigiSport2 is közvetíti.

  Stream: http://onlinetv.gportal.hu/gindex.php?pg=33464239&melyik=3

 • Na megszakadt a kapcsolat... ennyit az élő közvetítésről! -.-"

  Se itt se a youtube-on nem lehet nézni!

 • 1 percet késik a youtube-os stream a műholdas feed-hez képest! • itt nézzétek!
  Jó szórakozást!

 • Nállam nincs élő kép

 • Nagyon gyorsan nő a kapszula emelkedési sebessége! Mennyi lesz a leggyorsabb érték? 200-250 km/h ??

 • Na megy ez :) 11perc alatt 5km -t halad akkor még sem lesz ez 4óra...
  Meglesz gyorsan ha minden frankó lesz :DD

 • 1perc alatt megy fel 1473 métert... szerintem alszok egy jót mire felér :D

 • Kedves Viktor421! A felszállás csak pár pillanat... Az emelkedés lesz 2,5-3 óra. (Bocsánat , hogy beleszóltam.)

 • Azért az operatőr keményen dolgozik a pénzéért... Legalább annyi kreativitás szorulhatott volna belé, hogy zoommal viszi a képet valamerre, ehelyett az adás 90%-ában látunk egy ballont, meg egy darut, közben pár hangya bóklászik oda-vissza... A kép dőléséről már nem is beszélek. Sok sikert azért!

 • Nekem nem jön be semmi, vagy még nincs adás?

 • Végre megszólalt a csend! :DDDD

 • Írták twitteren, hogy a felszállás 2,5-3 óra hosszú lesz.

 • Szia
  Kicsit jobban figyeld meg,a daruval mozogtak,azért lengett!!:))

 • Na ebből se lesz ma felszállás... Olyan szél van, hogy lengeti a kabint...

 • Most szólok! - Ha még egyszer elhalasztják..., akkor én fogom magam és tovább várok.

 • Elkezdték fújni a ballont!

 • Félretettem minden elfoglaltságomat, remélem hogy lesz most jump.

 • 17:45...

 • meddig totojázna vele?

 • Olyan gyorsan fent lesz mint a szellentés a kacsa fenekéből! :D Reméljük sikerül neki! Szurkoljatok neki like-okkal! :)))

 • HAJRÁ ÖCSÉM!

 • Részlet az origo-ról: "Közép-európai idő szerint 14.30 és 19.00 között sor kerülhet a felszállásra, és 3 órával később a világrekorder szabadesésre."
  Ezek szerint 3 óra míg felér? Lesz ideje elmélkednie az életén. Remélem végre meg tudják csinálni, mert szegény embert eléggé megviselheti az állandó halasztgatás.

 • kétlem hogy lesz-e belőlle valami

 • A 36km-es magasság szerintem még messze nem a világűr "határa" -- ( az úgy kb. 100km-nél kezdődik ha jól tudom ) -- de kétségtelen, hogy magasabb mint egy szabvány lépcsőfok... :):) Szurkolok neki, hogy sikerüljön ma megcsinálni, és épen egészségesen érjen földet!:)

 • Elindult az élő közvetítés, jelenleg itteni idő szerint 15:45-re tervezik a felszállást.

 • 7 perc!!!!

 • Nyilván nem viccből ül odafönt, de tényleg jó lenne már látni valamit. Kezd zavaró lenni az állandó halasztgatás. Miért nem fújnak ellen? :D

 • Nem lesz ebből ma se semmi :((

 • 16:45-re halasztották az élőadás kezdését.

 • Még nem látható csak a visszaszámlálás látom m én is.

 • Lehet már nézni élőben? Vagy csak nekem nem megy az élő adás?

 • Sajna nem tudom! a lefelé Út kb 5 és fél perc, ha jók az információim.

 • kb mennyi idő amíg felér?

 • Úgy látom tolódik az idő...!

 • Az újabb próba holnap /vasárnap/ magyar idő szerint 14:00-kor várható.

 • Itt a 2010-es promoja a dolognak...
  Sehol és senki nem írt róla, hogy lett-e belőle valami?!
  http://videa.hu/videok/tudomany-technika/rekordugras-a-sztratoszferabol-Ef6gw2MjCIsAr4ww Hajrá!!! :-)

 • Kittingert még nem döntötték meg, de ez a pali már 2010-ben is variált valamit, biztos egyszer megcsinálja?! :-)

 • Vasárnapig nem fognak próbálkozni.

 • @naplementaholdragyog:Van híres (?) magyar Baumgartner, az autóversenyző Zsolti! Gyanús...:-)

 • Öngyilkosság? És ha életben marad, akkor béna? Nemá... :-)

 • Tökös gyerek. (Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a felmenői között magyar is volt.)

 • Bátor!Van vér a pucájában!!

 • mind1 :D

 • mmate1996: Nem hinném, hogy reggel 6 előtt elkezdenék, ami magyar idő szerint 14 óra.

 • Úgy látszik az idő nem igazán kegyes hozzá.

 • ó megint csúszik :/
  remélem nem délelőtt ugrik majd

 • bakker, sajnálom hogy nem tudott ma elindulni...

 • Remélem végre el tud indulni és nem fújják le az utolsó pillanatban. Igaz a ballont eléggé fújta a szél az előbb.

 • Nagyon kíváncsi vagyok, hogy megdönti-e a rekordot!
  Remélem sikerül elérnie a hangsebességet és épségben földet ér! :)

 • Kezdik! :)

 • Remélem sikerül az ugrás, és sikeresen földet ér majd!

 • logic egyetértek veled!

 • Hát, ha 1960-ban Kittingernek sikerült az akkori jóval fejletlenebb technológia mellett, ez a 21. században igazán nem lehet akadály. Nem is értem miért aggódnak annyira.

 • Ez nem bátorság, hanem öngyilkosság.

 • -65 fok. Ideális lakóhely lenne sinko észlelőtárs számára........

 • Balloon layout has begun.
  Akkor most már valami biztosan lesz, ha a léggönböt rendezgetik.

 • Na most valami lesz.
  RedBull Stratos Mission Resumes

 • Vannak még bátor emberek!

 • az a -65 fok nagyon durva!

 • A világűr pereme onnan még nagyon messze van...

 • Csúszik a dolog...legkorább indulás 19:30, következő frissítés 17:30-kor!

 • Én is! :)

 • Erre nagyon kíváncsi leszek!

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak