illusztráció illusztráció

Új csúcsa van a Bükknek

Bebizonyították, hogy nem az Istállós-kő a Bükk legmagasabb pontja. Az új csúcs a Kettős-bérc lett.

Valamivel több mint 80 éve szerepel a térképeken és a tankönyvekben az Istállós-kő a Bükk hegység legmagasabb csúcsaként. A nagy pontosságú katonai térképeken azonban már a rendszerváltozás előtt is tudták, hogy ez az információ helytelen, bár nem tulajdonítottak ennek nagy jelentőséget. A kutatások csak a térképek titkosításának feloldása után jutottak el a civil szakemberekhez, akik ennek nyomán kutatásba is fogtak. illusztrációA műszerek pontosabbá válásával idén januárban egy csapat be is bizonyította: a Kettős-bérc ormai a Bükk legmagasabb pontjai. Az erről szóló dolgozatot Szilvásvárad honlapján közzé is tette Regős József a Barlang Bt. igazgatója.  

Érdekesség, hogy a Földművelésügyi Minisztérium által kiadott 1995-ös térképen már a Kettős-bércet jelölték magasabbnak. A térképen az Istállós-kő 958,1 méter, a Kettős-bérc északi csúcsa 958,2 méter, míg a Kettős-bérc déli csúcsa 961,0 méter magasnak van feltüntetve. Regős József e térkép miatt kezdett el kutakodni.

illusztráció

Azóta több mérést végeztek a csúcsoknál, 2000-ben például optikai szintező műszerrel próbálkoztak, de elég mostoha körülmények között dolgoztak. Akkor 1,8 méterrel mutatták magasabbnak a Kettős-bércet. A következő mérés Salétli György természetvédelmi őr kísérlete volt, de ez sem jelentett bizonyítékot.

A legújabb mérést 2014. január 8-án végezték a Földméter Kft. dolgozói – Haffner Gábor és Kesztler Ádám – egy Nomad Spectra Precision típusú, 0,05 m pontosságú GPS-szel. A mérés több mint fél órán át tartott, a kijelzett magasság 960,715 méter lett. Ezzel bebizonyosodott, hogy a Bükk legmagasabb pontja a Kettős-bérc déli csúcsa. A kutatók új elnevezést is javasolnak ennek a csúcsnak, ez pedig a Szilvási-kő.

Forrás: Index, HEOL, Szilvásvárad honlapja, Google Maps

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés