Újabb heves napkitörés

| 2012. március 5. 14:43 | Frissítve:

Hétfőn hajnalban újabb heves, X1-es erősségű napkitörést regisztráltak.

Magyar idő szerint ma hajnali 5 óra 13 perckor újabb heves napkitörést észlelt a NASA. A kitörés erőssége az öt fokozatból álló skála (A, B, C, M, X) legnagyobb, X-es tartományába tartozik. Az X1-es erősségű kitörés több mint egy hónap alatt a legnagyobb mért érték, legutóbb január 27-én figyeltek meg a mostaninál némileg erősebb, X1.8-as kitörtést.

Balra: a SOHO műhold felvétele a kitörésről

Az X kategóriába tartozó kitörések akár komoly kimaradásokat okozhatnak a távközlésben, illetve károsítják a nagyfrekvencián működő rádiókészülékeket és műholdakat - írja az Index.

A kitörés mellett koronakidobódást is megfigyeltek - ilyenkor az elektromágneses hullámok mellett anyagfelhő is kiszabadul a csillagközi térbe. A legfrissebb számítások szerint ez az anyagfelhő holnap kora reggel érheti el a Földet (az óvatos becslés szerint az időablak kedd hajnali 5:30-hoz képest +-7 óra, azaz ma este 22:30 és holnap délután 12:30 között van nyitva).

A NASA előrejelzési animációja szerint kilökődés a Földet is el fogja érni. A kép középpontjában a Nap látható, a Föld helyzetét a Naptól jobbra látható sárga kör jelzi.

A következő hónapokban várhatóan tovább fog erősödni a naptevékenység, a 11 éves napfoltciklus 2013 elején éri majd el a maximumát. Az esetleges új kitörésekről természetesen élőben beszámolunk majd.

Tovább információk és élő grafikonok a Nap aloldalunkon.

Forrás: NASA, Spaceweather.com, Index
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Sziasztok!

  Nálam üzemel egy ionoszféra zavar monitorozó rendszer. Most töltöttem fel az oldalamra a mai grafikont. Szépen látszik rajta 12:30 és 13:00UT között az M2.1 osztályú fler okozta anomália.

  Az oldal címe: http://sidmonitor.atw.hu

 • Most sajnos nagy valószínűséggel nem lesz :(

 • Bizony, egész életre szóló élmény sarkifényeket látni :)

 • Szerencsére már több alkalommal is láttam Magyarországról Sarkifényt...Aurora Borealis-t!!!
  A legnagyobb látványban 2003 november 20-án volt részem...akkor az egész égbolt izzott szó szerint...ugyanis még a déli égbolton is cikáztak a vörös -sárgás sávok!!
  Észak felé pedig neonzöld volt az ég!!! Az árnyékunk a töksötét éjszakában szintén neonzöld volt...hát ilyen egy igazi Sarkifény!!!!!!! :-D

 • Hűha:). Lehet, hogy olyan emberek is láthatják majd Magyarországon akik elképzelni sem tudták volna hogy életükben látnak még Sarki fényt :) Remélem mindenkinek része lesz ebben a csodás látványban, és élőben látjuk.:)

 • Csak sikerül lencsevégre kapni azt a Sarki fényt :)
  Előbb utóbb valakinek öszejön,van még bő 1 évünk.
  Hajrá mindenkinek,és sok sikert.

 • Nekem akkor szóljatok, ha veszélyezteti az elektronikai cikkeket a napkitörés, mert akkor egy repülőgép fekete dobozába teszek mindent :D Addig nem különösebben érdekel az ilyen bár mostanság egyre több az ilyen napkitöréses cikk, ahogy én érzékelem.

 • Esetleg megfigyelhető lesz emiatt a sarki fény hazánkból?

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak