Újabb viharciklon az észak-atlanti térségben

| 2020. február 13. 15:41 | Frissítve:
A Dennis viharciklon követi a sorban Ciara-t az észak-atlanti térségben. Kell-e tartanunk újabb szélvihartól?

Ciara után itt az újabb viharciklon, mely a Dennis nevet kapta. Dennis már testet öltött, jelenleg a Észak-Amerika és a Brit-szigetek között félúton, az Atlanti-óceán felett örvénylik. Centrumában a mérsékelt övi ciklonokhoz mérten meglehetősen alacsony légnyomás, 946 hPa uralkodik. A középpontja körül fújó legnagyobb széllökések elérhetik a 170-180 km/h-t. 

Dennis, a Meteosat-11 műholdfelvételén

Merre tart?

A ciklon az előrejelzések szerint északkeleti irányba folytatja útját, pénteken eléri Izland térségét. A szigettől délre, a ciklon középpontja körül akár 200 km/h-s széllökések is előfordulhatnak, ami 17-18 méteres hullámokat korbácsolhat. 

Hétvégén a Brit-szigeteket is megközelíti, ahol szeles, csapadékos időt okoz majd. A széllökések több helyen meghaladhatják a 100 km/h-t, de Ciara-hoz hasonló szélvihartól egyelőre nem tartanak. A ciklon hidegfrontja mögött feltámadó nyugati, északnyugati szél Észak- és Közép-Európa országaiban is szelessé teheti az időjárást, de a szél erőssége várhatóan nem lesz olyan mértékű, mint a Ciara esetében. Dennis a jövő hét első felében várhatóan valahol Skandinávia felett fejezi be pályafutását.

Hazánkat eléri?

Hétfőn ciklon előoldalán kifejezetten enyhe levegő érkezhet hazánkba élénk, olykor erős délnyugati légmozgással. Kedden pedig megérkezhet a hidegfront is feltámadó északnyugati széllel. Olyan szélviharra azonban, mint amelyet a hét elején is tapasztaltunk, egyelőre nem kell készülni. 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |