illusztráció illusztráció

Van esélye a fehér karácsonynak

Hosszú évek óta nem volt az egész országban egységesen fehér a karácsony. Cikkünkben a lehetséges forgatókönyveket vázoljuk fel.

Bár még majdnem egy hónap van karácsonyig, az előrejelzések ebben az időtávlatban pedig nagyfokú bizonytalansággal terheltek, a nagytérségi folyamatok várható alakulását elemezve néhány forgatókönyv már valószínűsíthető, ami a következő hetek időjárását illeti.

December első napjaiban az Oroszország fölött található masszív anticiklon nyugat felé terjeszkedik, Európa északi részén nem lesz ritka az 1045 hPa fölötti légnyomás sem. Mindehhez társulhat a Grönland térségében megerősödő anticiklon is, az izlandi ciklongyár gyakorlatilag megszűnik. Ez a nagy kiterjedésű anticiklon útját állja majd a nyugat felől érkező enyhébb, nedvesebb légtömegeknek, illetve azokat délebbi pályára kényszeríti, így a Földközi-tenger térségében aktív ciklontevékenység veheti kezdetét. 

A legtöbb modell egyetért abban, hogy az Európa északi-északnyugati része fölött megerősödő magasnyomás tartósan fennállhat, sőt jövő hét második felében hirtelen sztratoszférikus melegedés is bekövetkezhet, mely tovább erősítheti ezt a hatást. A hirtelen bekövetkező sztatoszférikus melegedés és a kemény téli helyzetek közötti kapcsolatról korábbi cikkünkben bővebben olvashattok.

Milyen lehetséges forgatókönyvek jöhetnek?

A modellek között jelenleg is nagy a szórás, így biztos előrejelzésekbe természetesen még nem bocsátkozhatunk, de úgy tűnik, december előrehaladtával

két időjárási forgatókönyv valósulhat meg nagyobb eséllyel. 

Az egyik lehetséges forgatókönyv, hogy a szóbanforgó magasnyomású zóna nem terjeszkedik kellőképpen az alacsonyabb földrajzi szélességek fölé, így a nyugat, délnyugat felől érkező ciklonok jobban behatolhatnak Európa nyugati, délnyugati része, elsősorban az Ibériai-félsziget fölé, melyek előoldalán tartós délnyugati áramlással nem csak nedves, de enyhe légtömegek is érkezhetnek térségünk fölé.

Ha ez a forgatókönyv valósul meg, az említett keveredési zóna inkább tőlünk nyugatra alakulhat ki, hozzánk enyhe, kora tavaszias idő jöhet.

illusztráció

A másik lehetséges forgatókönyv szerint a jövő hét második felében valószínűsíthető hirtelen sztratoszférikus melegedés tovább erősítheti az Európa északi, északnyugati része fölött tanyázó anticiklont, amely aztán kellő méretet ölthet ahhoz, hogy előbb egy keveredési zónába, majd fokozatosan ennek a hidegoldalára kerüljünk.

Ebben az esetben gyakran vonulhatnak majd át fölöttünk mediterrán ciklonok, melyek az idő előrehaladtával egyre inkább szilárd halmazállapotú csapadékot, azaz havazást hozhatnak a Kárpát-medencébe. Nem elhanyagolható az esélye akár vastagabb hótakaró kialakulásának sem. Ha kellően hosszú életűnek bizonyul ez az időjárási helyzet, akár az ünnepek idején is igazi télben lehet részünk.

illusztráció

A következő napokban, hetekben természetesen további friss cikkekkel jelentkezünk a témában, jó eséllyel egy mozgalmasabb időszak veszi kezdetét. Addig is ajánljuk figyelmetekbe Karácsony aloldalunkat, ahol a fehér karácsony esélyét latolgatjuk a számítógépes előrejelző modellek folyamatosan frissülő valószínűségi előrejelzései alapján.

Borítókép: Wmagdolna korábbi fotója

Szavazás

Mikor volt nálatok utoljára fehér a karácsony?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés