illusztráció illusztráció

Havazás szombaton: átmenetileg síkvidéken is kifehéredhet a táj

Enyhe karácsonyunk lesz idén is, de előtte még mutat magából egy keveset a tél.

A fehér karácsony sorsa idén is megpecsételődött, tavaszias idő várható az ünnepekre és ebben az évben már nem is tér vissza az igazi téli idő. Az ünnepi készülődés közepette viszont még kapunk egy jelentősebb havazást. Szombaton ha csak átmenetileg is, de sok helyen kifehéredhet a táj.

Ma éjjel is átvonul egy nagyobb csapadéktömb, ami a hegyekbe ismét havas esőt, havazást hozhat. Szombat délelőtt pedig jön a következő adag, és a nap előrehaladtával már nemcsak a hegyekben, hanem

síkvidéken is havazni fog.

WRF modellünk szombati előrejelzése (KÉK = hó, LILA = havas eső, hó, ZÖLD = eső)

Ebből a havazásból a Dunántúl legnagyobb része kimarad az enyhe időjárás miatt. A legmelegebb délnyugaton várható, ahol 10 fok körül alakulhatnak a maximumok. Így nagyobb hőmérsékleti kontraszt is előállhat a délnyugati és az északi tájak között.

Mennyi hó fog hullani?

Nem meglepő módon a legtöbb hó a hegyvidéki területekre érkezik, különösen a Börzsöny, Mátra és a Pilis csúcsaira, ahol az enyhe időt átvészelő hórétegre további 5-10 centis fehér takaró rakódhat rá. Síkvidéken ennél jóval kevesebb, lepel és 3 centi közötti, folyamatosan olvadó hótakaró kialakulására van esély.

illusztráció
Friss hóelőrejelzésünk

Megmaradhat a lehullott hó szentestére?

A választ sajnos rövidre kell zárnunk: nem. Vasárnap napközben délnyugat felől intenzív melegedés kezdődik, ami északkelet felé haladva pillanatok alatt eltünteti a hótakarót karácsony estére. Csak a magasabb hegycsúcsokon maradhat kevés hó az ünnepre.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Balintbrigitta86

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés