Hétvégétől búcsút inthetünk a hidegpárnának

| 2020. január 15. 11:44 | Frissítve:
A napok óta hidegpárnás időjárási helyzetet okozó anticiklon lassanként leépül, hétvégén hidegfront érkezik.

A keleti országrészben nagy területen már szombat, az ország más tájain hétfő óta tart a szürke, többfelé ködös idő, napsütés csak hazánk néhány százalékán fordul elő, elsősorban a hegycsúcsokon.

Hétvégén hidegfront jön

A hideg légpárnás időjárási helyzet azonban a végéhez látszik közeledni, a kontinens középső területeit uraló anticiklon a hétvégéhez közeledve fokozatosan leépül, vasárnapra virradóan északnyugat felől hidegfront éri el hazánkat. A front elsősorban nyugaton okozhat csapadékot, a magasban történő lehűlésnek köszönhetően ez egyre inkább havas eső, hó lehet.

Az európai ECMWF modell 850 hPa-os (kb. 1500 méter) magassági szintre vonatkozó hőmérséklet és tengerszinti légnyomás valószínűségi előrejelzéseinek átlaga vasárnap éjfélre (forrás: WXCharts.com)

A front érkeztével az északira-északnyugatira forduló szél is elsősorban a Dunántúl nyugati felén támad fel, vasárnap itt erős, viharos lökések is lehetnek, máshol még gyenge, mérsékelt marad a légmozgás, így még tarthatja magát a szürke, egyhangú idő.

Mindenhol megszűnik a hidegpárna

Hétfőre keleten is feltámad az északi-északkeleti szél, egyre többfelé felszakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. A csúcshőmérséklet 2 és 6 fok között alakulhat.

A folytatásban már változékonyabb, frontokkal tarkított idő jöhet, így bár éjszakánként még többfelé párás, ködös lehet a levegő, tartós hidegpárna kialakulására nincs esély.

Borítókép: F1balageehu


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |