illusztráció illusztráció

Mik a jelenlegi kilátások karácsonyra?

Közelednek az ünnepek, így ismét megnéztük a meteorológiai modelleket a fehér karácsony esélyeit illetően.

A hét elején már boncolgattuk azt a témát, hogy fehér karácsonyunk lesz-e, vagy újabb hómentes, szürke, esetleg tavasziasan napos ünnepnapok jönnek. A korábbi cikkünk végén azt a konklúziót voltuk le, hogy a nagy időtáv miatt egyelőre még nem lehet tudni, hogy havas lesz-e az ünnep.

Eltelt három nap azóta, hogy elkezdtük boncolgatni az esélyeket, és most újra megnéztük, hogy hosszútávon mi várható. Rengeteg meteorológiai modell előrejelzését elemeztük, összeadtunk, kivontunk, osztottunk, szoroztunk, deriváltunk, integráltunk, de igazán közelebb még most sem kerültünk a végeredményhez.

Mi látszik jelenleg?

A jelenlegi számítások legnagyobb része még mindig azt prognosztizálja, hogy sajnos

az egész országot belepő hótakaró nem valószínű.

A hőmérséklet-anomália előrejelzések szerint is az átlaghoz képest országos átlagban 1-4 fokkal enyhébb lehet az idő karácsony mindhárom napján. Így ha érkezik is csapadék, az várhatóan folyékony halmazállapotú lesz. Persze van egy-két olyan prognózis is, mely nem veti el az esélyét a havazásnak.

illusztráció
Karácsonyhoz közeledve Csongrádban | Fotó: Révész Gábor

Tíz nappal Szenteste előtt tehát még teljes bizonyossággal nem jelenthetjük ki, hogy hótakaró nélkül maradunk az ünnepekre, így még bízhatunk benne, hogy egyes tájainkon fehér lehet a karácsony.

Addig is, a Fehér lesz a karácsony? címet viselő aloldalunkon figyelemmel követhető az éppen legfrissebb, ECMWF modell alapján készült valószínűségi térképünk. Egy biztos, magasabb hegyeink azért jó eséllyel indulnak a fehér karácsonyi versenyben.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Kalaszsofi (Sopron)

Szavazás

Szeretnéd, hogy havazzon karácsonykor?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés