illusztráció illusztráció

Fehér lesz-e az idei karácsony?

2022. karácsonya tavasziasabb időjárást hozott, mint az idei húsvétunk. De mi várható 2023 karácsonyán?

Évről évre visszatérő téma, melyet a legtöbben már akár 1-2 hónappal az ünnep előtt szeretnének tisztázni. Mi pedig évről évre igyekszünk alaposan szétboncolni a legesélyesebb időjárási forgatókönyveket, de a válasz nem ilyen egyszerű.

Először is a felvetett kérdés relatív, kinek mi számít fehér karácsonynak? Akkor, ha hóesésben bontogathatja szenteste az ajándékot? Netán akkor, ha az ablakon kinézve hóba burkolt táj fogadja? Esetleg az is elegendő, ha cudar hideg van és fehér zúzmara takarja be és varázsolja fehérré a fákat?

illusztráció
Karácsonyi hangulat Sopronból | Fotó: Kalaszsofi

Én személy szerint bármelyikkel kiegyeznék, de a szívem mélyén akkor lennék a legboldogabb, ha hangulatos hószállingózás kíséretében telnének az ünnepek.

Persze lehet, hogy ez egy idealizált elképzelés a részünkről, mely egyszerűen belénk lett kódolva még gyermekkorunkban, amikor a karácsonyi énekek, történetek és mesék mind-mind a fehér karácsony képét festették elénk. Egyszerűen belénk égett ez a kép és vágyunk rá, hogy ez a valóságban is így legyen. Valószínűleg azért, mert ilyen helyzetben akarva akaratlanul is könnyebben lelassulunk, megpihenünk, megnyugszunk (vagy B verzió, hogy idegesen lapátoljuk a ház előtt a havat).

Tavaly még a fővárosi melegrekord is megdőlt

Tavaly, 2022-ben a karácsony előtti napokban gyors enyhülés kezdődött, az ünnep szinte tavaszias idővel indult. Országszerte 10 fok közelében alakultak a csúcsok, ennél hidegebb csak északkeleten maradt az idő. 2022. december 24-én Budapest Lágymányoson 13,1 fokkal még a fővárosi napi melegrekord is megdőlt. Szenteste napján sok felhő volt felettünk, helyenként köd és kisebb eső előfordult, 25-én már több volt a napsütés - hó azonban sehol sem esett. 26-án szintén a köd és a napsütés párharcát figyelhettük meg, hónak és fehér karácsonynak nyoma sem volt. Összességében elmondhatjuk, hogy

2022. karácsonya tavasziasabb időjárást hozott, mint az idei húsvétunk

illusztráció
Így festett a hőtérkép tavaly karácsonykor, december 26-án - tiszta tavasz, nem igaz?

Kicsit olyan érzésünk volt, mintha felcserélődtek volna az ünnepek. De most már térjünk a lényegre, nézzük meg, hogy

mi várható idén?

A válasz egészen egyszerű: egyelőre nem tudjuk. A modellek többsége ugyanis kisebb hullámvasutazás után Luca napjával kezdődően egy nagyobb lehűlést körvonalaz, majd a hétvégétől újra melegedés kezdődik a magasban. Utána viszont rendkívül nagy a bizonytalanság a modellekben, a különböző futások mintegy 20 fokos szórást produkálnak, magyarán szólva még az sem tudjuk megmondani jelenleg, hogy hideg, sarkvidéki vagy enyhébb, meleg légtömegek áramlanak majd két hét múlva hazánk fölé a magasban.

Így hát mindenkitől azt kérjük, hogy legyen egy kicsit türelmes, ahogyan közeledünk az ünnepekhez, az előrejelzések is egyre pontosabbá válnak és újra kielemezzük majd a lehetséges forgatókönyveket.

Addig is, a Fehér lesz-e a karácsony? címet viselő aloldalunkon figyelemmel követhető az éppen legfrissebb, ECMWF alapján készült valószínűségi térképünk. Egy biztos, magasabb hegyeink azért jó eséllyel indulnak a fehér karácsonyi versenyben....

illusztráció

Borítókép: Rauris - webkamera (illusztráció)

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés