illusztráció illusztráció

Európai kompozit radarkép

Ismét egy egyedülálló fejlesztés az Időképen: immár egész Közép-Európa radarképét áttekinthetjük egyetlen vizualizációval. Tekintse meg!

Augusztusi fejlesztéseink harmadik hullámában egy régóta várt áttekintõ térképünk lát ma napvilágot, ígéretünkhöz híven a nyár utolsó heteiben is több fontos és egyedi szolgáltatással, vizualizációval kedveskedünk látogatóinknak.

Mai újdonságunk igazán egyedülálló, és hiánypótló is egyben.
A kompozit, áttekintõ közép-európai radarkép igénye, ötlete már évekkel ezelõtt felmerült, ám megvalósítására egészen 3 héttel ezelõttig várni kellett. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hazánkat illetõ engedélyével azonban lehetõvé vált ennek létrehozása is, amely immár határainkon túl is lehetõvé teszi a viharok valós idejû nyomon követését egy nagyobb léptékû, teljes Közép-kelet Európát átfogó térképünkön. Ez azért fontos, mert így már akkor is láthatjuk a csapadéktömbök (késõbb villámtevékenység) mozgását, amikor azok még csak Németország, Csehország, Szlovákia vagy éppen Horvátország távoli részein haladnak felénk, vagy alakulnak ki éppen.

A közép-európai kompozit radarképünk mintegy 10, független radar publikus méréseibõl állnak össze - jelenleg a Magyarországin kívül a német, cseh, szlovák, lengyel, szlovén, horváth, román és olasz, valamint alkalmanként 3 szerbiai radarképet ötvöztünk egységes skálán, térben és idõben szinkronizálva Európai térképünkre. Bár Ausztria és Ukrajna térkségébõl nem állnak rendelkezésre olyan, nyilvánosan és ingyenesen elérhetõ, ill. szabadon felhasználható radarképek, amelyeket beilleszthettünk volna a rendszerbe; szerencsére a Cseh és a Német, valamint a Horvát és a Szlovén radarkép együttesen lefedi Ausztria nagy részét, a Lengyel és a Szlovák, valamint a Román képekbõl kirakható Ukrajna hazánkhoz közeli része is.

A kompozit radarkép minden térségbõl a legutolsó nyilvános képet elemzi, és összegzi ezen a virtuális felületen, ami természetesen nem mindig jelent tökéletes idõszinkront. Elõfordulhat, hogy a térkép egyes részei frissebbek, mint más területek - ennek ellenére reméljük, hogy hasznosnak találja majd mindenki ezt az új vizualizációt.
Kérjük nézõinket, hogy ha térbeli vagy jelentõsebb idõbeli csúszást, inkonzisztenciát tapasztalnak valamely régióban, akkor írják meg nekünk!

Mindez az Idõkép.eu Radarkép oldalán látható, természetesen közvetlen átjárással a Magyar, ill. a szélesebb átfogású változat között. Közben már készül az Felhõképpel ill. a Szél, a Légnyomás- és a Hullámképpel kombinált változat, ám a radarképek feldolgozása nem merül ki ennyiben. Nemsokára az említetteken kívül is újabb meglepetésekkel jelentkezünk, amelyek legalább annyira különlegesek és informatívak lesznek, mint a tûzijáték napjára elkészült Közép-Európai kompozit radarkép.

Addig is, várjuk nézõink, látogatóink visszajelzéseit!
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés