Hirdetés
Citromsárga riasztás zivatarra
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Budapest
Nyári idő délután néhol futó záporral
Hirdetés

Nyári idő délután néhol futó záporral

Hétfőn a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és több tájegységünkön készülhetünk záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel kísért zivatarok lehetnek. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, helyenként nyugaton felélénkül. Délután 24 és 29 fok között alakulhat a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Kedden a napsütést gyakran zavarhatják gomolyfelhők, és több helyen kialakulhat zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással, jégesővel. Időnként élénk, nyugaton erős lesz az északi-északkeleti szél, zivatarok környezetében pedig viharos széllökésekre lehet számítani. A csúcshőmérséklet 24 és 29 fok között alakulhat.

Szerdán nyugaton, északnyugaton és északon számíthatunk több napsütésre, máshol erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és helyenként záporok, zivatarok kialakulhatnak. Élénk, néhol erős lökések kísérhetik a keleti-északkeleti szelet. Délutánra 24 és 29 fok közé melegedhet a levegő.

Csütörtökön és pénteken napos-gomolyfelhős időre van kilátás, és időnként zápor, zivatar továbbra is előfordulhat, nagyobb számban a déli, keleti tájakon. A szél elsősorban záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. Helyenként párás, ködös lehet a reggel. Délutánonként 24 és 30 fok közötti maximumokra van kilátás.
Kiadta: Herrmann Dóra (ma 11:58)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Nyári öltözet, esernyő
Nyári öltözet, esernyő
Hirdetés
29 H
29
15
jeles nap
30 K
28
16
31 Sz
29
15
1 Cs
29
15
3 Sz
26
16
4 V
26
14
jeles nap
5 H
27
15
6 K
27
16
7 Sz
27
15
8 Cs
27
16
jeles nap
9 P
28
16
10 Sz
28
17
11 V
29
16
12 H
30
18
13 K
30
20
jeles nap
14 Sz
28
19
15 Cs
29
18
16 P
28
17
jeles nap
17 Sz
27
19
18 V
29
17
19 H
29
18

Pollenjelentés

Tölgyalacsony
Pázsitfűfélékmagas
Eperfafélékalacsony
Fenyőfélékközepes
Csalánfélékalacsony
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Gombákközepes
Pázsitfűfélék

A következő napokban magas pollenterhelésre kell számítani, egyszerre nagyon sokféle növény virágpora megtalálható most a levegőben.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte eléri a magas, esetenként a nagyon magas szintet.

A fenyőfélék és a csalánfélék virágpora az alacsony-közepes tartományban alakul.

A lórom, az eperfafélék és a bodza pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja alacsony, esetenként közepes szintet érhet el.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Hétfőn sem lesz időjárási front felettünk, de a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság jelentkezhet.

Záporok, zivatarok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzés, rosszullét kialakulásához vezethet, különösen az idősek, a szívbetegek és a keringési panaszokkal élők körében.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

A napos időszakok jó hatással lesznek a hangulatra, közérzetre.

A szabadban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis 11 és 16 óra között országszerte elérheti az erős, nagyon erős fokozatot.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és több téjegységünkön készülhetünk záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel kísért zivatarokra.

Emiatt számítani kell vizes, csúszós útszakaszokra, az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen romolhatnak a látási viszonyok, néhol esetleg vízátfolyások nehezíthetik a közlekedést.

A Dunántúlon többfelé élénk lehet az északi-északkeleti szél, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések előfordulhatnak, emiatt romolhat a járművek menetstabilitása.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk óvatosan! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Hétfőn gyakran megnövekedhet a felhőzet a tó térségében, és időnként záporok kialakulhatnak a tó egyes részei felett. Napközben élénk lehet az északias szél. Délután 25-27 fok körül alakulhat a hőmérséklet. 11 és 16 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot érhet el, ezért ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
20°C
Adria
Adriai előrejelzés

Hétfőn és kedden napos-gomolyfelhős időre van kilátás az Adria térségében, és többfelé záporok, zivatarok kialakulhatnak. Helyenként élénk, zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos lehet a szél. Délutánonként 20 és 25 fok között alakulhatnak a maximumok.

Részletes előrejelzés
felhős
26°C
felhős
26°C
felhős
26°C
Horvátország térkép