Hirdetés
Narancs figyelmeztetés hőségre
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Budapest
Lassan mérséklődik a forróság
Hirdetés

Lassan mérséklődik a forróság

Éjjel megnyugszik a légkör, csütörtökön az ország nagy részén napos időre készülhetünk, elsősorban a középső és a keleti területeken lehet erősebb a gomolyfelhő-képződés, itt futó zápor, zivatar kialakulása is lehetséges. Többfelé lesz élénk, északkeleten néhol erős az északias szél. Kora reggel 18-25, napközben 30-36 fok várható.

Pénteken a napsütés lesz túlsúlyban, zápor, zivatar helyenként, elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi-északkeleti szél többfele élénk, keleten, északkeleten néhol erős lesz. A kora reggeli hőmérsékletben nem várható lényeges változás, napközben 30-36 fok körüli értékekre számíthatunk.

Szombaton is marad a kánikula, sok napsütésre készülhetünk, frissítő záporok-zivatarok elsősorban a Dunántúlon és délen fordulhatnak majd elő. A hajnalok kicsit üdébbek lesznek, napközben szombaton 29-35 várható. Az északi-északkeleti szél többfelé megélénkülhet.

Vasárnap a napsütést inkább csak fátyolfelhők szűrhetik majd, délután csak kevés helyen pattanhat ki zápor, zivatar. A legmelegebb órákban 30-36 fok jöhet. A délies szél nyugaton, északnyugaton feltámadhat. Hétfőn már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, eleinte nyugaton később a keleti területeken is záporossá, viharossá változik időjárásunk.
Kiadta: Nagy-Kurunczi Rita (tegnap 17:56)

Hirdetés
Mit vegyek fel holnap? Lenge ruha
Lenge ruha
Hirdetés
18 Cs
36
23
19 P
35
23
20 Sz
33
21
21 V
35
21
jeles nap
22 H
32
21
23 K
31
20
24 Sz
30
19
25 Cs
28
18
jeles nap
26 P
29
18
27 Sz
31
19
28 V
33
20
29 H
33
21
30 K
31
21
31 Sz
29
20
1 Cs
30
20
2 P
30
18
3 Sz
29
19
4 V
30
20
5 H
27
19
6 K
30
20
7 Sz
29
19
8 Cs
27
19

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékalacsony
Lóromnincs
Útifűalacsony
Csalánfélékközepes
Libatopfélékalacsony
Kenderfélékalacsony
Parlagfűalacsony
Gombákextrém
Hamarosan indulhat a parlagfű pollenszezon

Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyáreleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének.

A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben, még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban.

Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hétvégéjére a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön, mivel picit hűvösebb levegő áramlik majd fölénk a magasban, az érzékenyebbek gyenge hidegfronti tünetekre, fejfájásra, migrénre panaszkodhatnak, esetleg ingadozhat a vérnyomásuk.

Az ország túlnyomó részén a legnagyobb megterhelést azonban továbbra is a hőség jelenti majd.

A nagy melegben jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel.

Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság.

A többfelé trópusi éjszaka miatt az éjjel sem lesz pihentető.

Alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk.

Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ha tehetjük, néhány órát töltsünk hűvösebb, légkondicionált helyen, hogy szervezetünk kicsit fellélegezhessen.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön az ország nagy részén száraz utakra, napos időre készülhetünk, legfeljebb a középső és keleti tájakon találkozhatunk záporoktól, zivataroktól vizessé, csúszóssá váló utakra, a szerdainál jóval kisebb számban.

Zivatarok környezetében viharos lökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását, de zivataroktól függetlenül is többfelé élénk, északkeleten néhol erős lesz az északias szél.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A nagy melegben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk, emiatt mindenképp tartsunk nagyobb követési távolságot.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Továbbra is harmadfokú hőségriadó van érvényben.

Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Csütörtökön igazi strandidőre számíthatunk a Balatonnál, számottevő csapadékra nem kell számítani. Futó zápor legfeljebb a keleti medencében számíthatunk. A legmelegebb órákban 32-33 fok várható. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között nagyon erős lesz a vízparton, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
26°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Csütörtökön is nagyrészt száraz, napos időre van kilátás az Adrián, csapadék legfeljebb néhol fordulhat elő futó záporok formájában. A partmenti részeken az északi-északkeleties szelet élénk, erős lökések kísérhetik. Délutánra 35 és 38 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A tenger vize Pulánál 29, Splitnél 26 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
38°C
felhős
40°C
felhős
38°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép