Gyakran Ismételt Kérdések

| 2008. október 31. 20:56 | Frissítve:
Összeállításunkban a leggyakrabban előforduló kérdéseket és a rájuk adott általános válaszokat foglaltuk össze.

A következõkben azokra az elméleti és gyakorlati kérdésekre szeretnénk választ adni, melyekkel az Idõkép üzemeltetõi sűrűn találkoznak. Célszerű gyakran megtekinteni összeállításunkat, hiszen a kérdésekre adott válaszokkal megpróbálunk gyors, naprakész és közérthetõ segítséget adni az Önöket legjobban érdeklõ témákban. Ha olyan kérdés merült fel Önben, melyre nem talált választ, kérjük, írja le alul hozzászólásként, vagy küldje el nekünk e-mailben. Az új és lényeges kérdéseket, valamint a válaszokat rövid idõn belül közzé- tesszük folyamatosan frissülõ összeállításunkban.

 

Gyakran Ismételt Kérdések

 

Hogyan szerezhetek észlelõi jogot? Észlelõi jog megszerzéséhez a kezdõ, vagy a haladó szintû regisztrációt kell elvégezni. A regisztráció során meg kell adni a kívánt felhasználói nevet, jelszót, e-mail címet, valamint ki kell választani észlelõi helyünket a település listából. A regisztráció során kapunk egy üzenetet az e-mail címünkre, a benne található aktiváló kódot kell SMS-ben(alapdíjas) elküldeni a megadott telefonszámra.  Az aktiválás 24 órán belül automatikusan megtörténik. Fontos tudnivaló: többes regisztráció automatikus kitiltást  von maga után!

Mit jelent a Kezdõ szintû észlelési jog? kezdõ szintû regisztráció egyszerûbb formában ad lehetõséget arra, hogy észlelést tudjunk küldeni. Ehhez nincs szükség alaposabb meteorológiai ismeretekre, csupán ismernünk kell a felhõfedettség megállapításának szabályait, hiszen ezen a szinten csupán égkép ikont tudunk az észlelésben küldeni.

Mit jelent a Haladó szintû észlelési jog? A haladó szintû észlelõi joghoz kötött észlelõi teszt sikeresen kitöltéséhez már ismernünk kell néhány alapvetõ fogalmat a meteorológia világából. A kezdõ szinttel ellentétben nem csak égképet, hanem számos más meteorológiai adatot be tudunk küldeni az észlelésben.

Kezdõ szintû észlelõi jogom van, de szeretnék Haladó szintû észlelõ lenni. Ilyenkor mi a teendõm? Teljes körű észlelői joghoz a haladó szintû regisztrációs oldalon található teszt kérdéseit kell megválaszolni. Nem új regisztrációt kell készíteni - ez egyébként is ellentétes az Időkép Szabályzattal -, és nem is a tesztlapot kell kitölteni, hanem csupán a kérdések sorszámát és a válaszok betűjelét (példa:1:a, 2:b, 3:c) kell e-mailben elküldeni bármelyik Moderátornak (persze feltüntetve a felhasználói nevet is). Ha 10 kérdésből legalább 9-re helyes a válasz, akkor az észlelői jogot a Moderátor átállítja haladó szintre. Ezek után a "régi" nevünkkel probléma nélkül, immáron haladó szinten tudunk tovább észlelni.

Ingyenes e-mail címrõl miként történik a regisztráció? Az ingyenes e-mail címekrõl (citromail, freemail, gmail stb.) történõ regisztráció során is aktiváló SMS (alapdíjas) segítségével történik a regisztrációs folyamat.

Szolgáltatói, munkahelyi, vagy iskolai e-mail címrõl történõ regisztrációkor is kell aktiváló sms? Az utóbbi időben megszaporodott visszaélések miatt minden e-mailcímhez kell aktiváló SMS-t (alapdíjas) küldeni.

Szabadon választhatok bármilyen felhasználói nevet? Nem, ugyanis az Idõkép Szabályzata nem teszi lehetõvé többek között közszereplõ nevének felhasználását, nem lehet nyílt, vagy burkolt formájú reklámhordozó, továbbá obszcén vagy trágár kifejezés stb. (bõvebben: Idõkép Szabályzat )

Hogyan tudom megváltoztatni a jelszavamat? Jelszavunk megváltoztatását a Beállításokban hajthatjuk végre, ahol az erre szolgáló ablakba kell az új jelszót beírni, majd a Mentés-re kattintani. Ezután a megadott e-mail címünkre érkezik egy automatikusan generált levél, amely segítségével aktiválhatjuk az új jelszót.

Mit tegyek, ha levelet kaptam a jelszavam megváltozásáról, azonban ezt nem én kezdeményeztem? Feltételezhetõ, hogy ilyenkor egy illetéktelen személy hozzájutott a jelszavunkhoz, azzal visszaélve jogosulatlanul próbál változtatásokat tenni, ezért késlekedés nélkül a levélben leírtakat követve kell eljárni.

Mennyi idõközönként célszerû a jelszót megváltoztatni? A jelszavunkat biztonsági okokból havi rendszerességgel érdemes megváltoztatni. Célszerû olyan jelszót alkotni magunknak, melyet könnyen megjegyezünk, és amely egyaránt tartalmaz betûket és számokat. Kerülendõ a felhasználói nevünkbõl és egyéb személyes adatunkból alkotott jelszó, valamint az egyszerû számsorozatokból álló karakterek használata.

Miért nem tudok bejelentkezni? Ennek számos oka lehet. Hibásan beírt felhasználónév vagy jelszó, szabálytalanság miatt a bejelentkezési jogosultság átmeneti, vagy végleges megvonása állhat döntõen a háttérben.

Van észlelõi jogosultságon, azonban miért nem tudok hozzászólást írni? Az észlelõi jogosultsággal együtt jár a hozzászólási lehetõség az észlelõi felületen, valamint a fórumokban is, azonban ehhez legalább 30 észlelés beküldése szükséges. Az Idõkép Szabályzatába ütközõ hozzászólás esetén, továbbá chat, vagy blog jellegû fórumozás miatt a hozzászólási jogot a moderátorok korlátozhatják.  

Kik azok a moderátorok? A moderátorok speciális jogokkal felruházott észlelõk, akik észleléseket küldenek, fórumoznak, de ezen felül az Idõkép Szabályzat szellemében a hibásnak minõsülõ adatokat törlik, felügyelik a különbözõ topicokban folyó zavartalan fórumozást, szabálytalanság esetén korlátozhatják a különbözõ adatküldési-, fórumozási-, belépési jogosultságokat.

Hogyan tudom megtekinteni az észlelõk adatlapját? Az észlelõk észlelési-, képtári képei számát, elérhetõségét és bemutatkozását tartalmazó adatlapot a felhasználói névre történõ kattintással lehet megtekinteni.

Hogyan tudom tartalommal megtölteni az adatlapomat? Az adatlap kitöltéséhez be kell jelentkezni, majd az észlelõi oldal felsõ részén látható Beállításokra kattintva megnyíló ablakban tudom a kívánt részeket kitölteni.

Hogyan tudom megjeleníteni a teljes nevem az észlelői név mellett?
Ehhez bejelentkezve a Beállítások-ra kell kattintani, majd a Teljes név mezőbe kell beírni a vezeték- és keresztnevünket. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha megadjuk a valódi nevünket, egyúttal a belegyezésünket is adjuk annak publikus megjelenítéséhez az Időkép bármelyik oldalán, erről a tényről egyszeri tájékoztatást olvashatunk a név megadásakor. A megjelenítés – a név kitörlésével - bármikor visszavonható. A teljes névtől eltérő név (pl. felhasználónév, becenév...) megadása nem engedélyezett, ez esetenként ideiglenes, vagy végleges kitiltást vonhat maga után, az így okozott jogsérelem miatt esetenként polgári és/vagy büntetőeljárás is kezdeményezhető!

Mit kell tennem, ha szeretném nyilvánossá tenni az e-mail címemet? A Beállítások részben be kell pipálni az E-mail cím nyilvános szöveg melletti kis ablakot. Ezzel lehetõvé válik, hogy mások számára is megtekinthetõ legyen az adatlapon megjelenõ elérhetõség.  

Hogyan tudok avatart megjeleníteni az adatlapomon? Avatar kép megjelenítéséhez a kiválasztott képet a számítógépünkről előbb fel kell tölteni egy tetszőleges képmegosztó tárhelyre, majd a kép címét kell bemásolni a Beállítások alatt megjelenõ adatlapon a Fénykép c. sorba.  

A regisztrációnál megadottól eltérõen másik településrõl is küldhetek észlelést? Igen, ehhez az újabb települést a Beállításokban elõzetesen ki kell választani, majd az új észlelés beküldésekor a Település legördülõ menüjébõl kell a kívánt települést kiválasztani.  

Másik településre szóló észlelést akkor is küldhetek, hogy ténylegesen ki sem mozdulok otthonról? Nem, mert az úgynevezett távészleléseket a moderátorok azonnal törlik, ismételt esetben ezért korlátozhatják a belépési jogosultságot is. Mindig csakis arról a településrõl szabad észlelést beküldeni, ahol éppen ténylegesen tartózkodik az Észlelõ.  

Hogyan szerezhetek tudomást arról, ha egy moderátor írt nekem? A moderátorok elsõ sorban a regisztrációnál megadott e-mail címre tudnak levelet küldeni az érintettnek, ezen felül esetenként az adatlapon megadott más elérhetõségen keresztül is megpróbálhatják felvenni a kapcsolatot.

Hogyan, mivel és milyen feltételek alapján tudok élõ kameraképet közvetíteni? Az észleléseknél megjelenõ kameraképek közvetítésével kapcsolatos tudnivalókat a kamerákra vonatkozó Gyakran Ismételt Kérdések listájában foglaltuk össze.

Hogyan tudok képet, vagy videót feltölteni a Képtárba? Az Idõkép képtárába történõ feltöltéshez meg kell nyitni a Képtárat, majd a Kép és Videó feltöltése>>> feliratra kattintva tudjuk a gépünkön tárolt anyagot kiválasztva feltölteni.  

Bármilyen minõségû képet feltölthetek? A feltöltés feltétele többek között az, hogy saját készítésû, jó minõségû és részletgazdag legyen. A Képtár nem tárhelyként üzemel, ezért oda csak a válogatáson átesett képeinkből töltsük fel az igazán legjobbakat. A mobil-telefonnal, webkamerával készített rosszul sikerült képek feltöltését kerüljük, mert az élvezhetetlen minõségû, ötletszegény tucatképek elõbb-utóbb törlésre kerülnek, sorozat jelleg, ismétlés stb. esetén megvonhatják a képfeltöltési jogot. Persze mindenkor kivételt jelenthetnek az egyedi elbíráláson átesett rendkívüli, a ritka időjárási helyzetet megörökítő anyagok.

Más által készített képet is feltölthetek? Nem, mert a mások tulajdonát képezõ anyagok sajátként történõ feltüntetése esetenként polgári-, vagy büntetõ eljárást vonhat maga után. Kivételt képeznek az írásbeli engedéllyel feltöltött anyagok, ezekrõl a moderátorokat elõzetesen értesíteni kell.

Hogyan illeszthetek be fényképet az észlelésemhez? Azokat a képeket, melyeket közvetlenül a beküldött észleléseinknél szeretnénk megjeleníteni, nem kell elõbb a Képtárba feltölteni és onnan másolni, hanem az új észlelés beküldésekor a Fénykép csatolása: sorban található Tallózás gomb segítségével választhatjuk ki a kívánt képet. Ezen képek egyébként a Képtár Észlelési képek c. mappába kerülnek.

Hogyan illeszthetek be az észleléseimnél állandóan megjelenõ saját honlapra mutató linket? A honlap linkjét a Beállítások-ban található Honlap: sorba kell bemásolni.  

Milyen témájú saját honlap közvetlen elérését biztosítja az Idõkép az észlelõi oldalon az észlelõk számára? Az észlelés mellett megjelenõ ikonon keresztül csak olyan saját honlap jeleníthetõ meg, amely részben, vagy egész tartalmában kapcsolódik a meteorológiához, tartalma pedig nem ütközik jogszabályba.

Az ikon látványának kedvéért megadhatok olyan kitalált linket is, amely alól nem nyitható meg internetes oldal? Nem, mert ez olyan kényelmi funkció, amely arra szolgál, hogy az Észlelõk saját oldalai az ikonra történõ kattintással egybõl megtekinthetõek legyenek mások számára.

A nekem tetszõ idõképes tartalmat átmásolhatom a saját honlapomra? Ha a saját honlapunkra szeretnénk átmásolni az Idõkép oldalain megtetszett bármilyen tartalmat, akkor tudnunk kell, hogy az Idõkép portál összes tartalma szerzõi jogvédelem alá esik. A honlapon található idõjárási térképek, információk és szövegek Szente-Varga Bálint és Nagy Gergely szellemi tulajdonát képezik. Elõzetes engedély nélkül szigorúan tilos ezeket a tartalmakat más weboldalakon közzétenni, valamint bármely tartalmat saját munkaként feltüntetni. Kivételt jelent a Kis Légszennyezettségi Térkép, Animált Hõtérkép, Kis Hõtérkép, Animált Felhõkép, Kis Felhõkép és az Animált Széltérkép, melyeket a forrás ( www.idokep.hu ) pontos és linkként való feltüntetése mellett olyan módon kell elhelyezni, hogy a térképekre kattintással, az Idõkép megfelelõ aloldalára lehessen jutni (szükséges HTML kód a térképek aloldalain). A fentiektõl eltérõ tartalomra történõ igény esetén, a használathoz elõzetes engedély szükséges. Aki ezt nem tartja be, az ellen büntetõ, illetve polgári peres eljárás indítható.

Hogyan tudok wapon észlelést beküldeni? Wapon észlelést a wap.idokep.hu címen lehetséges küldeni.

Hogyan kaphatok gyors választ egy adott témával kapcsolatos kérdésemre a Társalgóban, ha nincs kedvem több ezer hozzászólást végiglapozni? A Társalgóban minden topic tetején és alján található keresõ ablak. Ide kell a keresendõ fogalmat beírni, így az e köré csoportosuló összes hozzászólás megjelenik, kiemelve bennük a keresési találatokat.

Mit tehetek, ha a már beküldött észlelésemben hibát fedeztem fel? Ilyenkor nem új észlelést kell kezdeményezni, mert akkor a hibás észlelés után megjelenik egy másik észlelés is. Ennek elkerülése érdekében a beküldött észlelés jobb oldalán mindenki számára megjelenik egy ikon, amely 5 percig lehetõséged ad a hibás adatot tartalmazó észlelés újbóli szerkesztésére és ismételt beküldésére. Ezzel a régi rosszat felülírjuk.

Miért jelenik meg egymást követõen többször is a beküldött észlelésem? Az egymás utáni több észlelés megjelenése azért lehetséges, mert az Észlelés elküldése gombra többször ráklikkeltünk. Fõként a lassúbb netkapcsolat miatt fordul elõ ez a hiba. Ennek elkerülése érdekében csak egyszer klikkeljünk rá az elküldõ gombra és várakozzunk türelmesen a megjelenésig.

Mennyi idõközönként érdemes észlelést küldeni? Fordulatoktól mentes, nyugodt idõjárási körülmények között óránként 1-2 észleléssel is megfelelõ képet tudunk formálni a lakóhelyünk jelenlegi idõjárási helyzetérõl, azonban a megszokottól eltérõ, hírtelen és jelentõs változások esetén akár a 2-3 percenként küldött észlelések is fontosak és indokoltak lehetnek. Az észleléseket ok nélkül nem szabad halmozni.

Nincs megbízható mûszerem, azért a mérésekre egy egyszerû hõmérõ is elegendõ? Szûk családi körben minden bizonnyal az is elegendõ információt nyújt a levegõ hõmérsékletérõl, azonban az Észlelõink többsége olyan digitális mûszerrel rendelkezik, melyek pontosan követik az idõjárás változásait. A ház falára, vagy az ablakba szerelt hõmérõ használata, egy hagyományos, analóg barométer kocogtatása, vagy a szobában mért páratartalom csak a térkép torzítására alkalmas, a területi átlagtól eltérõ pontatlan adatokat nem szabad észlelésben beküldeni. A mérési szabályok szellemében csak olyan adatot küldjünk észlelésben, amely mérésére megfelelõ eszközzel, vagy mûszerrel rendelkezünk. Ezek hiányában szorítkozzunk a vizuális megfigyelésen alapuló észlelésre, sokszor egy egyszerûnek tûnõ égkép ikon is nagyon hasznos információval szolgálhat mások számára.  

Új észlelés beküldésekor miért nem tudok hõmérsékletet beírni? Amennyiben más észlelõknél rendben megjelenik a szóban forgó adat az észlelõi oldalon, akkor nagy a valószínûsége, hogy nem rendszerhiba áll a háttérben, hanem erre a meteorológiai adatra vonatkozóan korlátozás alá került az észlelõi jog. Sorozatos mérési pontatlanságok esetén egy-egy adat beküldése rövidebb-hosszabb idõtartamra korlátozás alá kerülhet a térképek védelme érdekében.

Egy idő óta nem tudok égkép ikont észleléskor beküldeni. Sikeres a belépésem, de észlelni nem tudok. Azt a hibaüzenetet kapom, hogy hibás a név, vagy a jelszó, vagy nincs észlelési jogom, ellenőrizzem!  Ilyenkor gyors megoldást jelenthet, ha bezárjuk a böngészőt, majd töröljük a számítógépünkön tárolt böngészési előzményeket. Habár nem sűrűn találkozunk ilyen problémával, de a tudomásunkra jutó  esetek döntő többségében a törlés után ismét sikerült rendben észlelni.

Mit jelent az Idõkép Pro elnevezés? Az Idõkép Pro egy minõségileg új, a jelenleginél jóval sokrétûbb, széleskörûbben használható, a professzionális felhasználók igényei szerint kialakított szolgáltatáscsomag az Idõkép portfólióján belül.  

Kik vehetnek részt a Pro rendszerben? Mindenki, aki rendelkezik valamilyen, folytonosan (vagy legalábbis a nap döntõ részében) Internetre kapcsolt idõjárás-állomással, és elfogadja a rendszer felhasználási feltételeit. Fontos, hogy az idõjárás-állomásról (és annak érzékelõirõl külön-külön is) valós fotókat kell feltölteni ahhoz, hogy valaki teljes jogú résztvevõvé válhasson.

Mennyire kiforrott az Idõkép Pro? Egyelõre a teljes rendszer kísérleti stádiumban van, így természetes, hogy elõfordulhatnak hibák, azonban a sikeres fejlesztések érdekében bárki ötleteit, építõ jellegû észrevételeit, tanácsait nagyon szívesen fogadjuk.

Hogyan lehet csatlakozni az Idõkép pro-hoz? Külön feltöltõ program létezik az Idõkép Pro rendszerhez, ami innen tölthetõ le . Bár kinézetre szinte teljesen megegyezik a sima feltöltõvel, valójában teljesen más szerverrel kommunikál, és más a lízing nyilatkozata is (utóbbi megegyezik az Idõkép Pro csatlakozási feltételeivel). Ne felejtsük el a régi feltöltõt kivenni az indítópultból! Egyszerre két feltöltõ futtatása problémákat okozhat. Ezután a pro.idokep.hu oldalon (www nélkül) a meglévõ Idõképes felhasználónevünkkel és jelszavunkkal tudunk belépni, elfogadva a felhasználási feltételeket. Ha még nincs, és nem is volt ilyen, akkor természetesen regisztrálhatunk új felhasználóként is.

Megérkezett az új WS! Mi a teendõ? Elsõ lépésként olvassuk el a hozzá adott kezelési útmutatót mely részletesen leírja a teendõket. Az elemek behelyezésével még a szenzorok kihelyezése elõtt gyõzõdjünk meg a berendezés mûködõképességérõl.

Elemeket, vagy tápegységet használjak? El kell dönteni, hogy elemmel vagy hálózati adapterrel kívánjuk üzemeltetni a készüléket. Mindkét esetben lehetséges a 433 MHz-es rádiós, vagy kábeles adatátvitel a bázis és a szenzorok között. Kábeles átvitel: Ez a módszer biztosítja az idõjárási adatok zavarmentes átvitelét a bázisra. A 433 MHz-es átvitellel összehasonlítva a kábelesnél az átviteli idõköz jelentõsen rövidebb, ami viszont nagyobb áramfogyasztást jelent – ezért a kábeles módszernél az elemek élettartama rövidebb. A kábeles összeköttetéshez a mellékelt 10 m-es kábelt egyszerûen a termo-higro szenzor és a bázis közé kell kötni. Amikor a bázis érzékeli a kapcsolatot, automatikusan veszi a szenzor adatait. A kábeles kapcsolatról bármikor át lehet térni a 433 MHz-es átvitelre (vagy fordítva), úgy, hogy a kábel-összeköttetést az egységek között megszünteti, vagy újra létrehozza. Ha a bázis érzékeli, hogy nincs kábeles kapcsolat a szenzorral, az aktuális adat-leolvasó idõközrõl új idõközre tér át. Az adat leolvasási idõköz kábeles kapcsolatnál 8 másodperc, a rádiós átvitelnél (a szél sebességétõl függõen) 32 – 128 másodperc. Adapter használatakor kábeles kapcsolat esetén az adapter szolgáltatja a feszültséget a szenzoroknak is. A 433 MHz-es átvitelnél használt elemeket a kábeles változatnál is benne lehet hagyni a készülékben, szükség-áramforrásként áramszünet esetére. Az áramellátás szünetelése megszakítja a szinkronizációt a bázis és a termo-higro szenzor között, és ezzel az adatok fogadását is. A készülékek újbóli szinkronizálására tartsa 2 másodpercig nyomva a PLUS(+) gombot. Az elemek azonban alapvetõen ne maradjanak hosszabb távon a készülékekben, a szivárgás elkerülésére. Vezeték nélküli 433 MHz-es átvitel: Ez a megoldás nagyobb szabadságot biztosít a felhasználónak az egységek elhelyezésénél, mert a kábelek nem befolyásolják a rugalmas helyválasztást. Ha nem jelennek meg idõjárási adatok, vagy a szenzorok jeleinek vétele az üzembe helyezés, szerelés, elemcsere stb. következtében megszûnik, tartsa nyomva egyszerûen kb. 2 másodpercig a PLUS (+) gombot. Rövid sípoló hang mutatja, hogy a bázis ismét fogadja a szenzorok jelét.

Milyen elemeket használjunk?  Csak olyan tipusú elemet használjunk, amilyet a műszerünk számára gyárilag meghatároztak. Ha az előírás szerint 1,5 voltos AA elemre van szükség, akkor ne kísérletezzünk 1,2 voltos tölthető akkumlátorral, mert ez esetenként nem várt műszaki problémákat okozhat. A gyakorlati tapasztalatok szerint a drágább árkategóriába tartozó tartós elemek hosszabb ideig (akár 1 évig is) üzemelnek, mint az olcsóbb kategóriájú "nevenincs" fajták. Az elemcseréket lehetőleg halasszuk az őszi hónapokra a téli felkészítés jegyében.

Hogyan helyezzem el a szenzorokat? A szenzor saját árnyékolója soha nem alkalmas szabadtéri kihelyezésre. A talajtól 2 méterre, méréskor ügyelnünk kell arra, hogy hõmérõinket ne érje közvetlen napsugárzás, de a légáramlás szabadon mozogjon körülötte. Kerülnünk kell a nagyobb tereptárgyak közelségét (mint például épületek). A hõmérõház állandó (standard) védõházikó, amely, puha fából készül és mindegyik oldalán nagy szellõzõrések biztosítják a levegõ áramlását és kizárják a napfény közvetlen besugárzását, vagy használhatunk tányéros árnyékolót, melyet barkácsoló kedvû észlelõk elkészíthetnek. Segítség itt A szél szenzort kb. 10 m magasra helyezzük, az esõszenzor elhelyezésénél ügyeljünk arra, hogy körbe 45 fokos szögben akadálymentesen érhesse a csapadék. A mérési pontatlanságok elkerülése érdekében az időjárás automata termo-higro szenzora, valamint a többi csatlakoztatott egység ajánlott elhelyezését ide kattintva tekintheti meg.

A szenzoron mérések közben rajta maradhat a gyári esővédő burkolat? Nem! Habár alakja nagyban hasonlít egy árnyékolóhoz, de kialakításából adódóan nem képes az árnyékolás célját biztosítani, alatta a szenzor hajlamos a befülledésre, ez akár 8-10 Celsius fokos mérési hibát is előidézhet. A Hőmérőházban/Árnyékolóban lévő szenzort nem kell a csapadéktól óvnunk, ezért távolítsuk el róla.

Hosszabbítható-e a csapadék és a szél szenzorok vezetéke? Igen, szabvány telefonvezetékre présfogóval szerelhetõ 6P6C (6/6 pólusú, RJ25) moduláris csatlakozó dugóval. A toldásra - hogy a garancia el ne vesszen - 6P4C (6/4 pólusú, RJ14) telefon csatlakozó toldót használjunk. A 6P4C (6/4 pólusú, RJ14) telefon csatlakozó toldó bekötésére ügyeljünk. Bekötés

Hosszabbítható-e a thermo-hygro szenzort a beltéri egységgel összekötő kábel? Igen, de nagyon kell vigyázni a bekötésre, mert már alapból fordít. Tehát, ha valaki újat nyomat, az eredeti bekötéseket nagyon nézze meg! Toldót kár használni, mert csak hibalehetőség lehet. Van olyan hely ahol majd 100 méterrel megy hiba nélkül. A részleteket érdemes megkérdezni a Műszerek topicban.

Mit tegyek ha nincs átvitel a bázis és a kültéri egység között? A távolság a termo-higro szenzor és a báziskészülék között optimális esetben kb. 100 m. Ez a valóságban a rádiózavarok miatt kevesebb. A következõket kell figyelembe venni: - Nagyfrekvenciás zavarások - Építmények és magas növényzet - Az adó és vevõ távolsága, és közöttük elektromosan vezetõ felületek és tárgyak (beleértve az emberi testet és a talajt is) befolyásolják az adáskarakterisztikát - Szélessávú zavarások városi környezetben olyan szintet érhetnek el, amelyek az egész frekvenciasávon a jel/zajszintet csökkentik, és a tényleges hatótávot is csökkentik. - A közelben mûködõ elektronikus háztartási készülékek (pl. a szomszéd házban) ugyancsak befolyásolják a vételt. - Rosszul árnyékolt PC-k zavarokat okoznak, amelyek rontják a vételt, sõt akár teljesen megszüntetik. - Az olyan idõszakosan üzemelõ 433 MHz-es készülékek, mint pl. fejhallgató, többnyire átállíthatók más frekvenciára.

Mi az IOA? Idõkép Online Automata WS, WMR és HWO típusú idõjárási automaták, valamint az Idõkép-ViharVadász Fénymérõ csatlakoztatásához szükséges feltöltõ program, mellyel viszontláthatjuk a méréseinket a térképen is valamint grafikonok is készülnek az adatokból! Letölthetõ innen!

Hogyan küldhetek adatokat az Idõképre? 1. Az automata csatlakoztatásához mindenekelõtt szükség van egy idõképes felhasználónévre. Amennyiben még nem lenne,ezen az oldalon gyorsan készíthetünk egyet. Figyelem: valós e-mail címet adjunk meg, mivel arra érkezik az aktivációs levél! 2. WS esetén a HeavyWeather (HW), WMR esetén a Virtual Weather Station (VWS) nevû programra van szükségünk, melynek feladata az eszközzel való kommunikálás lesz. A programokat az automatákhoz gyárilag adják, de ha mégsem találnánk meg, akkor a program nevére kattintva letölthetjük. Állítsuk be a programot, hogy folyamatosan fusson. 3. Az adatokat az Idõkép Online Automata nevû program fogja az Internetre felküldeni, így ezt is töltsük le, és tömörítsük ki egy tetszõleges könyvtárba. 4. Indítsuk el a programot, majd a fõablakban a "Tallózás" gombra kattintva keressük ki a HeavyWeather vagy a Virtual Weather Station adatfájlját. A fájlok elérési útvonala alapbeállításokkal való telepítés esetén: HeavyWeather: "C:\Program Files\HeavyWeather\currdat.lst" Virtual Weather Station: "C:\Program Files\Virtual Weather Station\data\2008dbase.csv" Weather Display: "C:\Program Files\wdisplay\webfiles\clientraw.txt" majd alább írjuk be az elõbb regisztrált felhasználónevünket és a jelszavunkat. 5. Kattintsunk a "Feltöltés most" gombra, ezután ellenõrizzük, hogy sikeres volt-e az adatfelküldés, a jobb alsó dobozban helyes adatok jelennek-e meg. A "Kalibrálás" dobozban tudunk korrigálni a rosszul mért értékeken. Ha hibaüzenet jelenik meg, akkor kövessük az ott megjelenõ utasításokat. Melyben van csapadékmérõnk, pipáljuk be a "Van csapadékmérõ az automatán" négyzetet! 6. Végül pipáljuk be azt, hogy "Az óra mellett induljon", és kattintsunk a "Óra mellé!"-re. Érdemes beállítani a programot, hogy Windowssal együtt induljon, ezt a "Windowssal induljon" bepipálásával érhetjük el. Az automatát ezzel sikeresen csatlakoztattuk, nézzük, hogy térképeken megjelenik-e az adatunk, illetve a grafikonok elkezdenek-e rajzolódni! Bármilyen probléma esetén állunk rendelkezésre.

Nem jelennek meg az adataim a grafikonokon és a térképeken, mit csináljak? A számítógépen futó HeavyWeather programban meg kell nézni, hogy az aktuális adatok megjelennek-e. Az IOA feltöltõ programban ellenõrizni kell a felhasználói név és a jelszó helyességét különös tekintettel a kis és nagybetûkre. Meg kell nézni az IOA programban, hogy az aktuális szenzoroknak engedélyezve van e az adatfeltöltés, illetve, hogy a kiolvasott dátum pontos-e (nem siet és nem késik).A grafikonok 5 percen belül elkezdenek rajzolódni.

Mit jelent az OFL és a --- jel? Kijelzés a WS-ek beltérijén: Beltéri adatok: -9,9°C...+59,9°C (kijelzés "OFL" e tartományon kívül) Kültéri adatok: Hõmérsékleti tartomány: -40°C...+59,9°C (kijelzés "OFL" e tartományon kívül) Szél adatok: kijelzés "OFL" ez tartományon kívül adazok vételét jelzi. 433 MHz-s adatátvitel: Termo-higro szenzor mérési idõközök: 10 perc (ha a bázis 5 egymást követõ kísérletnél nem tud adatot fogadni, a kijelzõk (az esõmennyiségen kívül) "---" t mutatnak. Szél adatok: a kijelzés "OFL" ez tartományon kívül adatok vételét jelzi. WMR200 készüléknél: ha a mért hõmérséklet a mérési tartományon kívül esik, a kijelzõben az „LL” vagy a „HH” látható.

Karbantartás, tisztítás?

-Kerülje az extrém hõmérsékleteket, rezgéseket és lökéseket, mert ezek a készülék károsodását okozhatják, és téves mérési eredményekhez vezetnek.

-A báziskészülék házát csak puha, enyhén nedves ruhával tisztítsa, oldó- és súrolószerek nélkül.

-Ügyeljen arra, hogy az esõszenzorban ne gyûljön össze falevél vagy szennyezõdés, a burkolaton belül pókháló, pók gubó. Ellenõrizze a tölcsérét lerakódások szempontjából. Óvatosan tisztítsa meg a szenzor billenõ részét és ellenõrizze, hogy könnyen mozog-e.

-Ne tisztítsa folyó vízzel a tölcsért úgy, hogy az alsó résszel egybe van építve, se magát az elektronikát rejtõ alsó részt. A víz behatolhat az elektronikába és tönkreteheti.

-Ne merítse a készüléket vízbe.

-A turbinás szélmérõt idõszakonként érdemes pókháló mentesíteni, ilyenkor ellenõrizzük, hogy az iránymérõ könnyedén mozog e.

-A kimerült elemeket azonnal vegye ki, a szivárgás meggátlására. Csak a megadott típusú elemeket használja.

-Meghibásodás esetén forduljon szakemberhez.

Kalibrálás, de mikor és miért? Kalibrálni (beállítani) leggyakrabban a légnyomásmérõinket szoktuk általában havi rendszerességgel. Megkülönböztetünk abszolút(abs) és relatív(rel) légnyomást, mi az utóbbit használjuk. Az abszolút értéken a használó egyébként sem tud változtatni. A tartózkodási helyünk tengerszintre átszámított légnyomása a relatív légnyomás. 962 hPa abszolút légnyomás 500 méterrel a tengerszint felett megfelel 1013 hPa tengerszintre átszámított átlagos légnyomásnak. Ez képezi a mûszerek gyári alapértékeit, nem véletlen, hogy a digitális idõjárás állomások az üzembe helyezéskor legelõször 1013 hPa-t mutatnak. Ezt az értéket a kezelési útmutató alapján át kell állítanunk a tartózkodási helyünkön jellemzõ tengerszint feletti magasságnak megfelelõ relatív légnyomás értékre. A kalibráláshoz mindenkor hasznos támpontot nyújthat a Légnyomástérkép. Végül, de nem utolsó sorban érdemes megjegyezni, hogy a kalibrálásokat lehetõleg nyugodt, szélcsendes idõben érdemes végrehajtani, amikor a légnyomásváltozás intenzitása minimális.

Miért nem jelennek meg a grafikonon a légnyomás adataim, ha az archív adatokat töltöm fel? Ha archívból töltöd fel a kiesett idõszak adatait, a légnyomás azért nem jelenik meg, mert a WS az abszolút értékeket tárolja, az IOA pedig a relatív értékeket olvasná ki. Ez a WS 23xx-as sorozatra jellemzõ!

Hogyan állapítsam meg az észlelõi helyem pontos koordinátáit? Ahol a méréseket/megfigyeléseket végezzük, tehát az észlelõi helyszínünk koordinátáit azért elengedhetetlen pontosan megadnunk, hogy a méréseink/megfigyeléseink valós helyen jelenjenek meg a Térképeken. Tudnunk kell, hogy a koordinátákat decimális formában, tizedes vesszõvel kell megadni. Ettõl eltérõ formátum esetén más helyre kerülnünk a térképeken. A koordináták egyszerű és gyors megadását a Beállításokban található térkép biztosítja, ahol csupán a megfelelõ pozícióba kell húzni a jelzőoszlopot. Kilépés előtt ne felejtsük el menteni a változásokat! A koordináták megadása után küldjünk be észlelést, majd a térképek következõ frissülése után ellenõrizzük le, hogy a beküldött észlelésünk jó helyen jelenik-e meg.

Nem találom az észlelési helyemet a település listában. Magyarországi lakosok  esetében néha előfordul, hogy olyan településrészről szeretnének észlelést küldeni, amely  nem önálló település, hanem csupán valaminek egy része, tulajdonképpen közigazgatásilag egy másik településhez tartozik. Külön településrész bejegyzésére nincs lehetőség, ilyenkor azt a várost, vagy falut kell észlelői helyként megjelölni, amihez konkrétan tartozik. Magyarországon kívüli település hiánya esetén picit más a helyzet, hiszen a kívánt települést legelőször is az Időkép eu-s oldalán érdemes keresnünk. Ha nem találjuk, akkor az előző kérdésben említett térképen keressük ki a pozíciónkat, majd a kapott koordinátákat a településnév és az ország pontos megnevezésével e-mailben küldjük el a Moderátoroknak. Ők a levélben leírtak alapján intézkednek a település listába történő felvételről, ennek megtörténtjéről viszontválaszukban értesítik a Felhasználót.

A térképek, grafikonok miért csak az oldal újraöltésekor (F5 gombra) frissülnek? A követlező oldalon (katt a linkre) ellenőrizzük, hogy a számítógépünk órája nem késik-e túl sokat. Ha az eltérés több mint 1-2 perc, állítsuk be a számítógépünk óráját a windows rendszereknél általában jobb alsó sarokban található órára jobb egérgombbal kattintva.

Vásároltam IP modult, hogyan kell beüzemelni? A következő oldalon (katt a klinkre) találhatjuk a beüzemelési útmutatót.

Hogyan tudok kamerával, webkamerával közvetíteni?következő oldalon (katt a klinkre) olvashatjuk az új közvetítőknek szóló gyakran ismételt kérdések listáját.

IP modullal kapcsolatos hibaelhárító itt található.

 


hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak