illusztráció illusztráció

Õszülő Észak-Norvégia

Közeledünk a napéjegyenlőséghez, ám a hosszú sarki nappal végén még az egész vidék a zöld különböző árnyalataiban pompázik. A hó és a jég kiterjedése jelenleg minimális.

Személyes tapasztalataim alapján is kijelenthetem: ahogyan közeledünk a napéjegyenlőséghez, a sarkvidéken - még Bergenben is - rohamosan rövidülnek a nappalok. A hosszú sarki nappal végén ilyenkor minimális a hó és a jég kiterjedése, így az egész vidék zöldes színekben pompázik.

Az itt látható felvételt a Terra műhold MODIS-rendszerével, szeptember 10-én rögzítették az ELTE műholdvevő állomásán; a műholdképet pedig - ahogyan már megszokhattuk - Tímár Gábor és Kern Anikó tárta a nagyközönség elé.

A felvétel Észak-Norvégia egyik különösen szép vidékét, a Lofoten-szigeteket és Narvik környékét ábrázolja. A partvidéken az Észak-Atlanti áramlás melegítő hatására télen is ritka a hó, most pedig még zöld színben pompáznak a rétek. A magassági növényövek gyorsan követik egymást; néhány száz méteren már a tundra-éghajlat barnás bozótjait, 800-1000 m felett pedig ilyenkor is havat találunk.

Narvikot, a svédországi Kirunából érkező vasérc kikötőjét - amit emiatt a második világháborús történelemből is jól ismerhetünk - a szigetcsoport déli oldalán húzódó fjord keleti csücskében találjuk.

Forrás: NG, ELTE
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés