Óriási légnyomáskülönbség feszíti szét Európát

| 2020. január 8. 11:58 | Frissítve:
Miközben a kontinens nagy részén anticiklon okoz nyugodt, eseménytelen időt, addig északon egymást követik a viharciklonok.

Ezen a télen eddig a jelentős hidegleszakadások elkerülték a kontinens nagy részét, mely a rendkívül erős poláris örvénynek tulajdonítható. A hideg sarkvidéki és a mérsékelt övi enyhébb, melegebb levegőt elválasztó felület, az úgynevezett polárfront mentén fújó nyugatias szelek annál erősebbek, minél nagyobb a hőmérséklet-különbség a polárfront két oldala között, ahogy ez az idei télen is tapasztalható.

Az erős poláris jet aktív ciklonok kialakulását eredményezi, melyek középpontjában igen alacsony, akár 950 hPa alatti légnyomás is előfordulhat. Nem történik ez másképp most sem, az Atlanti-óceán északi része fölött futószalagszerűen követik egymást az erősebbnél erősebb ciklonok, melyek kelet, északkelet felé haladva Európa északi-északnyugati területeinek időjárást is befolyásolják.

Légnyomás alakulása az izlandi Keflavíkurflugvöllur állomáson (forrás: Icelandic Met Office)

Kedden egy igen aktív ciklon alakult ki Izlandtól délnyugatra, középpontjában a légnyomás dinamikusan csökkent, közel 940 hPa-ig. A légörvény vonulását meglehetősen viharos időjárás kísérte, a 200 km/órát is meghaladó széllökések a Feröer-szigetek térségében

15 méter magas hullámokat korbácsoltak.

A ciklon északkelet felé haladt tovább, szerda délelőtt a Norvég-tenger északi része fölött helyezkedett el a középpontja, benne 939 hPa-os légnyomást mértek. Ezzel egyidőben a kontinens középső területeit uraló anticiklonban az Alpok térségében 1039 hPa volt a légnyomás, azaz 

2500 km-en belül 100 hPa légnyomáskülönbség

alakult ki.

Szerda délelőtt 9 UTC-kor mért légnyomás értékek (forrás: Meteociel.fr)

Az eddigiehez hasonló felállás a következő időszakban is folytatódik, azaz a kontinens északnyugati-északi részén egymást érik majd az Atlanti-óceán felől érkező fejlett ciklonok, miközben Európa nagy részén, így hazánkban is anticiklonális hatások fognak érvényesülni csendes, eseménytelen időjárást okozva.

Borítókép: Meteociel.fr


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |