15 éve nem volt ilyen alacsony a Duna nyári vízállása

| 2018. augusztus 14. 12:02 | Frissítve:
Helyenként csak 50 cm-rel haladja meg a vízállás a valaha mért legalacsonyabb értéket, Budapesten felszínre bukott az Ínség-szikla.

Aszályközeli szintet értek el a Duna egyes északi szakaszai a hosszú ideje tartó forróság és a sokfelé kevés csapadékkal járó nyári hónapok következményeképp.
Budapesten hétfő reggel 93 cm-es vízállást mértek, mely rendkívülinek számít a nyári időszakban. Télen nem ritkák a 60-70 cm közötti vízállások sem a fővárosi szakaszon, nyáron viszont legutóbb 2003-ban mértek ennél alacsonyabb vízszintet. Ekkor dőlt meg a legalacsonyabb rekord is, mindössze 51 cm-rel.

Az Erzsébet-híd és a Szabadság-híd között, a Gellért-hegy lábánál előbukkant az Ínség-sziklája. A szikla a nevét is arról kapta, hogy aszályos időszakban mutatkozik, ugyanis csak 95 cm-es vízállás alatt látszik ki a vízből.

Forrás: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Az alacsony vízállás visszaeséseket okoz a hajózásban, az árufuvarozók kapacitásuk egyharmadát tudják csak kihasználni, a személyszállító hajók forgalmát korlátozták és a kikötők kihasználtsága is csökkent – írja az MTI

Előreláthatólag a hét végéig minimálisan apad, vagy stagnál majd a vízállás a Duna Paksig tartó hazai szakszán, utána pedig már pár tíz centiméteres emelkedés várható.

Forrás: Országos Vízjelző Szolgálat

A Duna a szentendrei-szigeti Surányból nézve észak felé:

És déli irányba:

Szerkesztőségünk fotói

A csapadékhiány az északkeleti megyéinkben tartott ki a legtovább, itt a Sajó csak 20-30 cm-rel magasabb az eddigi legalacsonyabb mért értéknél.

Borítókép: Országos Vízügyi Főigazgatóság


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |