illusztráció illusztráció

18 kilós meteoritot találtak

Belga és japán érdekeltségű nemzetközi kutatócsoport hatalmas meteoritra bukkant egy kelet antarktiszi jégmezőn.

illusztrációA brüsszeli székhellyel működő Nemzetközi Sarki Alapítvány (International Polar Foundation) irányítása alatt álló 8 fős kutatócsoport tagjai a Samba projekt keretében január 28-án éppen meteoritok után kutattak az Antarktisz keleti részén fekvő Nansen Jégmezőn, amikor rábukkantak a 18 kilogrammos példányra. Ez a legnagyobb meteorit a térségben, amit 1988 óta találtak. 

A csoport a 40 napos, tengerszint felett 2900 méteres magasságban végzett expedíció során összesen 425 űrkövet talált a jégmezőn, melyek össztömege eléri 75 kilogrammot. A 18 kilogrammos meteorit mellett még több nagyobb példányt is felfedeztek, melyek közül egy 6, egy 4,5, két darab 2, valamint 4 darab 1 kilogrammot nyomott.

illusztrációVinciane Debaille belga geológus a 18 kilós darabról elmondta, hogy kivételes esetnek számít egy ekkora meteor felfedezése, hiszen összességében ez az ötödik, 25 év óta pedig a legnagyobb űrkő a térségben, melynek nyomára bukkantak. A közönséges kőmeteoritot jelenleg különleges eljárással olvasztják ki Japánban azért, hogy ne hatolhasson a belsejébe víz, mielőtt elemezni kezdik.

A meteoritokat nyilvántartó rendszer szerint az Antarktiszon talált eddigi legnagyobb meteorit tömege 407 kilogramm volt. A kontinens a meteoritvadászok egyik kedvenc területének számít, hiszen a végtelen jégmezőkön magányosan heverő kődarabok szinte biztosan kozmikus eredetűek.

Forrás: International Polar Foundation, Antarcticstation.org, Origo

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés