illusztráció illusztráció

Áprilisi hidegrekordok

Az országos mellett a fővárosi minimum-rekord is megdőlt a hajnali órákban, Zabarban -9 °C-ig hűlt le a levegő.

illusztrációÁprilis 10-én országunkban még sosem mértek olyan hideget, mint ma hajnalban. Az északnyugati vidéket leszámítva mindenütt fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. Többfelé -5 °C körüli értékeket regisztráltak Észlelőink műszerei, a leghidegebb nagyjából a Duna-Tisza közén volt. Az Időkép rendszerébe érkező adatok alapján a Nógrád megyében található Mihálygergén süllyedt a legmélyebbre a hőmérő higanyszála, ott -8,2 °C volt hajnalban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatában a Nógrád megyei Zabar községben mérték az abszolút leghidegebbet, -9 °C-ig hűlt a levegő, így az 55 éve fennálló - eddigi -8,2 °C-os - értéket "szárnyalta túl" április szeszélye. A budapesti minimum-rekord is megdőlt, a szentlőrinci mérőállomáson -2,6 °C-ot mértek napkeltekor, ez két tizeddel kevesebb az 1990-ben regisztrált értéknél.

Feltehetően jelentős fagykárok keletkeztek a gyümölcsösökben, több fajta fa éppen a napokban bontotta ki rügyeit. A cseresznye, az alma és a szilvafák többsége sínylette meg a leginkább a kemény mínuszokat. A mellékelt fotón SG36 felvétele látható amint az ún. öntözéses technikával próbálja megóvni a virágzó fáját. A módszer lényege annyiból áll, hogy a növényi felületre jutó víz megfagy, de ha a jégre folyamatosan vizet permeteznek, az így keletkező keveréknek a hőmérséklete 0°C marad, függetlenül attól, hogy mennyi a környezet hőmérséklete.

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés