illusztráció illusztráció

Végső visszaszámlálás

...aminek az égvilágon semmilyen tudományos alapja nincsen, mégis szórakoztató és érdekes lehet nyomon követni. Lássuk!

2012. december 21. talán a máig leginkább ismert világvége-jóslat (kivéve persze azokat, amelyek "nem jöttek be"), noha még az alapjául szolgáló tények is csupán félreértelmezésen alapulnak. Ennek ellenére egész könyvek, cikkek, sorozatok, dokumentum- és egész estés színes, néha 3-dimenziós filmek sora dolgozta fel ilyen-olyan szemszögből a neves dátumot, leginkább a mozilátogatók (és persze a hollywoodi producerek) nem kis örömére.

A jóslat szerint 2012. december 21-én a világ - legalábbis ahogy mi ismerjük - valamiféle szörnyű, ám látványos katakizma következtében megsemmisül; tűzvész, árvíz pusztít majd, földrengések vagy becsapódó meteorok egész sora végez az emberiséggel (vagy amelyik éppen jobban mutat a legújabb, 3D-s LED televíziók agyonreklámozott kijelzőin).

Honnan ered a jövendölés?

Bár bizonyos források távol-keleti számmisztikát is említenek, a legismertebb ok az ősi, ám nagy tudású maja civilizáció naptárjának vége. Pontosabban - az abban leírt legnagyobb ciklus vége, amely az említett napra esik. Ebből aztán könnyű volt levonni a bulváros következtetést - a naptár vége az bizony a világ végét is jelenti. Miért is?

Kétségtelen, hogy a Maják döbbenetesen fejlett matematikai és csillagászati ismeretekkel rendelkeztek; évekkel, sokak szerint évszázadokkal előre meg tudták határozni a hold- és napfogyatkozások, különlegesnek látszó csillagállások időpontját. Való igaz, hogy a legnagyobb ciklus végének a napján is adódik ilyen különleges csillagállás (a Maya hitvilág szempontjából); de hogy ez bármilyen érzékelhető hatással lenne civilizációnkra, az több, mint kétséges.

 

Akkor mi is lesz 2012. december 21-én?

Bár a világvége-modellek futásai most még eléggé széttartóak, majdnem biztosan kijelenthetjük, hogy elszórtan semmi - de néhol akár valami is előfordulhat. Mindemellett a főfutás és a kontroll-futások meglepően egységesen csütörtök és szombat közé helyezik a vélt, vagy valós világvégét, így jó eséllyel kijelenthetjük, hogy az pénteken fog (vagy nem) bekövetkezni. Fellélegezhetünk ugynakkor, mivel igen csekély az esély, hogy ez a péntek 13-ára essen; és Halloween is várhatóan korábban lesz jövőre. 

Most komolyan, lesz bármi is jövő december 21-én?

Komolyra fordítva, igen, lesz - méghozzá olyasmi, ami komoly hatással lehet civilizációnkra. Ez azonban nem az adott dátumhoz kötött, hanem egy természetes (és tudományosan is megalapozott) folyamat része - az aktuális, 11 évenként ismétlődő naptevékenységi ciklus ezidőtájt közelít majd becsült maximumához.

És van rá okunk hinni - lehetséges, hogy ez a naptevékenységi maximum nagyságrendekkel behatóbb módon fog hatni a Föld társadalmi-gazdasági működésére, globális értelemben. Nem feltétlenül azért, mert "durvább" vagy intenzívebb lesz, mint a korábbiak - hanem azért, mert egyre jobban függünk olyan, evidensnek tekintett technikai, infrastruktúrális eszközöktől, mint például a GPS navigáció vagy még prózaibban - a stabil elektromos hálózat. Ezzel a jelenséggel hamarosan megjelenő cikksorozatunkban részletesen foglalkozunk majd - és ezzel kapcsolatos megleptés is várható oldalunkon érdeklődő nézőink számára.

Miért a visszaszámlálás?

Ami igen valószínű, hogy - a Föld pályáját vagy keringését módosító, becsapódó óriásmeteorok híján - a 2012-es év legrövidebb napja lesz (hiszen ez a téli napforduló is egyben). Mivel e jeles dátum - amely vélhetően éppúgy fog elmúlni, mint bármely más, be nem következett világvége eddig - mához képest éppen 1 év múlva következik be, elindítjuk szórakoztató jellegű visszaszámlálásunkat.

www.idokep.hu/2012

Amellett, hogy ebből megtudhatjuk, pontosan hány év, hónap, nap, óra, perc és másodperc van még hátra a jeles dátumig, néhány ínyenc csemegével is szolgálunk az élő statisztikák kedvelőinek számára.

Így például, megbecsülhetjük, hogy 

- Hányat dobban még szívünk az adott pillanatig
- Hányszor pislogunk, illetve tüsszentünk átlagosan
- Ha csak alvással töltjük a hátralévő időt, hány órát álmodhatunk REM fázisban
- Hány egész estés mozifilmet nézhetünk meg, ha semmi mást nem csinálunk
- Hány részt nézhetnénk meg a Dallas, vagy Csók és Könny végtelenített sorozatokból
- Hány kilométert futhatnánk, illetve gyalogolhatnánk ennyi idő alatt
- Hány kilométert vezethetnénk
- Hány repülőgép száll el a fejünk felett
- Hány ufót / gömbvillámot észlelhetünk,
- Hányszor jön a kukásautó, vagy éppen hogy 
- Mennyi víz volyik le a Dunán.

(Ha olvasóinknak van még ilyen jellegű ötlete, azt is szívesen várjuk az esetleges hozzászólásokban - és ha nem túl bonyolult, illetve kellően ötletes, szívesen kiegészítjük vele az élő statisztikákat.)

Ha pedig valami csodálatos véletlen folytán még mindig élünk 2012. december 21-én éjfélkor, ne csüggedjünk, van még remény - lehet, hogy csak "átugrott" minket a végső állomás, és amit kaptunk az csak lopott idő. Különben is, a Maya civilizáció bölcsője tőlünk 8 órányi időzónával nyugatra fekszik, így adhatunk még egy kis esélyt rá, hogy véget vessen létezésünknek például egy éjjel végzett, őrült, titkos tudományos kísérlet. Ezért, mialatt tűkön ülve és körmünket tövig rágva várjuk a megkésett apokalipszist, időnként ne felejtsük el ellenőrizni, időközben esetleg Elpusztította-E-Már-A-Világot-A-Nagy-Hadronütköztető.

Induljon tehát világvége-visszaszámlálásunk!

2011. december 21.

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés