illusztráció illusztráció

2023 leghidegebb és legmelegebb napja: február 7. és augusztus 27.

-15 és közel 40 fok volt a hőmérséklet két szélsőértéke ebben az évben itthon.

2023 végéhez közeledve szeretnénk pár visszatekintő cikk formájában feleleveníteni az idei év legjelentősebb időjárási és csillagászati eseményeit.

A sort az év leghidegebb és legmelegebb napját felelevenítő cikkünkkel nyitjuk.

Komolyabb fagyos helyzet -20 fok alatti minimumokkal 2022/2023 telén nem igazán tudott kialakulni, ahogyan decemberben sem. 

Február 4-én északnyugat felől érkezett egy markánsabb hidegfront, mögötte hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el az országot. A következő éjjeleken sok helyen -10 fok alá csökkent a hőmérséklet, a Balaton is elkezdett befagyni.

Február 7-én hajnalban -15 fok volt

Az idei év leghidegebb napja február 7-e volt, akkor hajnalban méréseink szerint Mátraszentistvánon -15 fokig csökkent a hőmérséklet. Az OMSZ hivatalos mérései szerint is ezen a napon volt az évben a leghidegebb, akkor Zabaron -14,6 fokot mértek. Ezt követően lassú enyhülés kezdődött, a tél hátralévő részében már nem volt hasonlóan hideg.

illusztráció
Február 7-i legalacsonyabb hőmérsékleti értékek automatáink és észlelőink mérései alapján

Térjünk rá 2023 legmelegebb napjára. Furcsa módon az idei nyár legmelegebb időszaka augusztus végére esett. Az augusztus 20-a utáni időromlás helyett fokozódott a hőség, olyannnyira, hogy egyre nagyobb területen 35 fok fölé emelkedett délutánonként a hőmérséklet.

Közel 40 fok volt augusztus 27-én

Az idei év legmelegebb napja augusztus 27-re esett, Tiszakécskén 39,9 fokot mért műszerünk. Az OMSZ hivatalos adatai szerint a legmelegebb Dévaványán volt, 39,5 fok.

illusztráció
Augusztus 27-i legmagasabb hőmérsékleti értékek automatáink és észlelőink mérései alapján

A nyár sokáig elhúzódott, még szeptemberben is gyakran mérhettünk 30 fok fölötti maximumokat.

Borítókép: Hargitai Norbert

Szavazás

A meleget vagy a hideget kedveled jobban?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés