illusztráció illusztráció

2024 januárja lett a valaha mért legmelegebb január

Ez már zsinórban a nyolcadik hónap, ami rekordmelegnek bizonyul.

2024 januárja lett a valaha mért legmelegebb január az európai Copernicus Climate Change Service (C3S) adatbázis szerint. Az átlagos felszíni levegőhőmérséklete 13,14 °C volt, ami 0,70 °C-kal magasabb, mint az 1991–2020 közötti januári átlag, valamint 0,12 °C-kal haladta meg az előző rekordot, melyet 2020-ban állítottak fel. Ha pedig az iparosodás előtti időszakhoz (1850-1900) viszonyítunk, akkor az idei január 1,66°C-kal volt melegebb.

Ez a rekord a folyamatosan emelkedő globális hőmérsékletek aggasztó trendjének részét képezi. Ugyanis

az elmúlt nyolc hónap során minden egyes hónap rekordmelegnek bizonyult.

Európa szerte a januári hőmérsékletek széles skálán mozogtak a skandináv országokban az átlag alattitól a kontinens déli részén átlag felettiig. Európán kívül többek között Kanada keleti részén, Afrika északnyugati részén, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában a hőmérsékletek jóval az átlag felett alakultak.

illusztráció
Hőmérsékleti anomáliák idén januárban | Térkép: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Az El Niño jelenség gyengülése ellenére a tengerek hőmérséklete szokatlanul magas szinten maradt: a globális átlagos tengerfelszíni hőmérséklet (SST) januárban elérte a 20,97 °C-ot, ami új januári rekordot jelent, 0,26 °C-kal melegebb az előző legmelegebb januárnál, 2016-ban.

A 2024 januárjának rekordhőmérsékletei nemcsak meghökkentő adatok, hanem komoly aggodalomra adnak okot. Ezek a számok jelzik, hogy a klímaváltozás hatásai egyre gyorsabban éreztetik hatásukat, és ezek a változások már most is érzékelhetőek világszerte.

Borítókép: Györkő Zsombor

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés