illusztráció illusztráció

21 év után havazott három egymást követő nap Dél-Brazíliában

Erős hidegbetörés okozott több helyen fagyokat, helyenként havazást Brazília déli államaiban.

Szokatlanul erős hidegbetörés érte el Dél-Amerikát az Antarktisz felől június utolsó napjaiban. Akkora mennyiségű sarkvidéki levegő érkezett, hogy Brazília déli államaiban több helyen fagyott. Santa Catarina-ban pedig egymást követő

három nap (június 28, 29, 30) is havazás alakult ki,

amire utojára 21 évvel ezelőtt, 2000-ben volt példa, írja a MetSul.

Forrás: Youtube / PLANETA EM FURIA 

Az alig pár centis havazás túlnyomóan Santa Catarina hegyvidéki területein hullott, ahol napközben is csak 0-3 fok körül alakult a hőmérséklet, éjjelente pedig néhol -8, -7 fok is előfordult. Az állam alacsonyabban fekvő területein -4, 0 fok közé hűlt a levegő, sőt ettől északabbra Sao Paulo környéki hegyekben is előfordult -3, -2 fokos fagy.

Sao Paulo-ban szerda hajnalban 4 fokot mértek, ezzel pedig az elmúlt öt év leghidegebb éjszakáját regisztálták.

illusztráció

A GFS 2 méteres hőmérsékleti-anomália térképe. A lila színezésű területre az átlagosnál 10-16 fokkal hűvösebb levegő érkezett. (Forrás: Tropicaltibdits.com)

illusztráció

A szerdai minimum-hőmérsékletek Dél-Amerika középső régiójában. (Forrás: Ogimet.com)

A déli félteke telén Dél-Amerika déli országaiban egyáltalán nem ritkák az Antarktisz felől érkező hidegbetörések, ám a mostani a szokásosnál erősebbnek bizonyult. Ennek oka, hogy az Antarktisz körül nagy mennyiségű, átlagosnál hidegebb légtömeg alakult ki, ami észak felé vette az irányt. Erre erősített rá az Uruguay partjaihoz közel lévő szubtrópusi vihar, Raoni, ami még északabbra tudta tolni a fagyos légtömeget, emellett pedig a nedvességet is biztosította a havazás számára. 

 

Borítókép: a 2010 augusztusi havazás Santa Catarina-ban (Forrás: Wikipedia)

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés