illusztráció illusztráció

300 km-es zivatarlánc villámrekorddal

A nyár utolsó hónapja igencsak bővelkedik a szélsőséges időjárási eseményekben; tegnap éjjel rekordok is születtek.

Augusztusban viszonylag ritka, hogy ilyen gyakran kövessék egymást az egész országon végigvonuló zivatarrendszerek - mégis, legalább 3 ilyen hullámmal találkozhattunk csak az utóbbi két hét során.

Péntek 13-án Nyugat-Európa felett, a Skandináv-félszigettől egészen Olaszországig egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer húzódott, mely a meleg nedves szállítószalag megfelelő elhelyezkedésével kitűnő táptalajt nyújtott a zivatarok kialakulásához.

Délután kezdtek el kipattanni az első cellák Ausztriában, Horvátországban és Szlovéniában, majd este 10 óra felé állt össze az - akkor még "csak" - 150 km-es zivatarlánc a Sopron-Pécs vonalon, éppen kettévágva a Balatont. Miután Győrtől délre kitombolta magát egy magányos, ám annál hatalmasabb és erősebb cella, az egész rendszer megindult Budapest felé. Végigtarolta a teljes déli partot, fél 11 tájban csapott le Siófokra, majd tovább haladt a főváros irányába - ekkor az északi vége már olyan mélyen benyúlt Szlovákiába, hogy a teljes, egybefüggő lánc immár 200 kilométer hosszúvá vált, és tovább erősödött.

Este 11 óra körül átszáguldott a Velencei-tó vonalán, és szinte pontosan éjfélkor találta telibe országunk szívét, ahol a kellemesen meleg, nyári estén szabadtéren meglepett, gyanútlan szórakozók tízezrei menekültek fejvesztve a biztonságot nyújtó aluljárókba, vagy éppen a biztonság illúziójával kecsegtető sátrakba - attól függően, hogy a belváros, vagy a Hajógyári Sziget fesztiválján résztvevőket említjük (stábunk tapasztalatai alapján mindenhol elég nagy volt a káosz).

Említést kell még tennünk egy újabb, különleges rekordról - soha ennyi villámot nem regisztrált még egy óra alatt sem az Időkép, sem az Országos Meteorológia Szolgálat villámlokalizációs hálózata. Éjfél után nem sokkal született meg a maximum - óránként több, mint 100 ezer (!) lecsapó, illetve felhő-felhő villámot érzékelt az OMSZ, valamint percenként 4-500-at a budapesti, és 3-400-at a Balatonon lévő saját szenzorunk.

Percről percre rovatunk során rengeteg káprázatos villámfotó érkezett szerkesztőségünkbe, amit nagyon köszönünk a képek beküldőinek. Viharkárokról eddig egyedül Zalaegerszegről és Kaposvárról kaptunk felvételeket, de elképzelhető, hogy ha elvonul a vihar, akkor a felkelő nap fényében nem kevés felborult virágcserép, kidőlt fa, vagy éppen leszakadt jelzőlámpa szorul majd javításra, takarításra ill. karbantartásra.

Villámfotók >>

Ahogy érdekesebb időjárási események után szoktuk, most is teljes HD (1920x1080, ill. 720p) formátumban, 1 perces felbontásban  tesszük közzé az Időkép-Meteopress radarjának felvételét, amin gyönyörűen és kristálytisztán rajzolódik ki a közelítő  zivatarlánc pengeéles vonala.

Az Időképet múlt pénteken 340.000 egyedi néző kereste fel (Gemius/Webaudit független mérés), és a ma éjfél és hajnali 1 óra alatt több, mint 10.000 látogató ugyanezt vetíti előre jelen közvetítésünk napjára is. Nagyra értékeljük nézőink kitüntető figyelmét, és persze az észlelőink által szerkesztőségünkbe eljuttatott aktuális fotókat, videókat, képeket. Ha bármi, időjárási szempontból jelentős esemény alakulna ki, ismét élőben jelentkezünk.

Köszönjük!
Az Időkép Szerkesztősége 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés