illusztráció illusztráció

3D, HD hőtérkép

Mintegy fél év előkészítő munka után az Időkép nagyfelbontású, 3 dimenziós vizualizációkkal jelentkezik. Elsőként a Hőtérkép újul meg.

A rengeteg nyári fejlesztés és újdonság után már-már úgy tûnhetett, hogy õsszel szinte megállt az élet az Idõképen. Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy ez korántsem igaz, csupán egy igen jelentõs minõségi változtatás elõtt állunk, amely rengeteg, kívülrõl láthatatlan háttérmunkát kívánt. Mostanáig.

4 és fél (közel öt) évvel ezelõtt, a Hõtérkép elsõ kísérleti változatának megjelenésekor egy 840x600-as felbontású, egész országra kiterjedõ hõmérsékleti vizualizáció újszerûnek, modernnek, és mindenekelõtt egyedülállónak számított Magyarországon. Ez a verzió akkor még egyszerû, síkban leképzett, 2 dimenziós grafika volt, amin 10-15 új adat is megjelent egy órában, átlagos napokon (kivéve az éjszakákat, mert akkor alig-alig érkeztek információk).

Azóta hatalmasat változott a világ. A DVD-lejátszók akkor áhítattal szemlélt "Kristálytiszta, a VHS-videóknál 4-szer élesebb" képét felváltotta a HD-technológia, egyre több ilyen felbotású TV, és monitor jelenik meg a piacon, és a legújabb laptopokat már szinte kizárólag FULL-HD (1920x1080)-as kijelzõvel gyártják. Ezeknek az ára is drasztikusan leesett: míg korábban egy ilyen TFT-monitor több százezer forintba került, ma már 70-80 ezer forintért hazavihetõ egy ilyen megjelenítõ. A legtöbb kábel- és mûholdas szolgáltató ma már több csatornát is kínál HD-felbontásban, ezért a televíziók ára is ugyanígy változik. Terjed a Blu-ray, és várhatan 1-2 éven belül már senki nem használ már ennél kisebb felbontású képernyõket.

Ennek megfelelõen mi is megújítjuk térképeinket. Elsõként a Hõtérkép lett nagyobb, szebb és részletgazdagabb, a korábbinál mintegy 4x nagyobb felbontással. A HD térképek bevezetésének még egy fontos (és egyben örömteli) oka van: immár nem 10-15, hanem két-háromszáz észlelési pont kap helyet ugyanazon a térképen, hiszen az elmúlt 4 évben az idõjárási automaták is sokkal könnyebben beszerezhetõvé váltak, és áruk is töredékére esett vissza. Amit korábban csak professzionális cégek engedhettek meg maguknak, több millió forintos mérõeszközökkel, azt most néhány tízezer forintért bármely lelkes amatõr megvásárolhatja. Ez persze már önmagában is igényli a nagyobb részletességet, a korábbi térképen az adatok annyira összezsúfolódtak, hogy már egymásra csúsztak és el sem lehetett õket olvasni.

A hõtérkép azonban nem csak síkban nõtt meg. Mostantól minden észlelés, hõmérsékleti adat és interpoláció is térben számolt, megjelenített és értelmezett. A NASA radartopográfiai felvételei alapján létrehoztuk Magyarország és Közép-Európa 3 dimenziós modelljét, amiben minden egyes földrajzi pontnak 10-15 m-es pontossággal ismert a tengerszint feletti magassága. Ez lehetõvé teszi, hogy a kérdéses régiót perspektivikusan, vagy éppen magassági keresztmetszet formájában jelenítsük meg. Fontos viszont megérteni, hogy itt nem egyszerûen perspektivikus ábrázolásról van szó; maga az interpoláció is 3 dimenzióban történik, figyelembe véve a légköri rétegek magassági hõmérséklet-eloszlását a hegycsúcsokon, fennsíkokon mûködõ automaták adatain túl a nyilvánosan elérhetõ meteorológiai szondák értékeit is felhasználva. Bár a magassági szondákat csak 12-24 óránként bocsátják fel, mégis nagyobb magasságokban a napi idõjárási változások (extrém frontok kivételével) alig érvényesülnek. (A jelenlegi a hõtérképen csak az 1000 m, vagy afölötti szonda-adatokat vesszük figelembe a magassági interpolációnál). A 3 dimenziós hõtérképen a kelet-nyugati profil (magassági keresztmetszet) 3 km magasságig terjed, és halványan kirajzolódnak rajta Magyarország hegyei, oldalnézetben. A hazánk határain kívül lévõ nagyobb magaslatokat (pl. Alacsony-Tára, Gyalui havasok) itt nem jelenítjük meg, mert magaságuk miatt kitakarnák hazánk jellemzõ domborzatát. Természetesen a perspektivikus változatból is van HD (1920x1080-as) felbontású változat, amely értelemszerûen új ablakban nyílik meg.

Megújulnak a Hõtérkép felugró ablakai is. Azon pontoknál, ahol az érintett idõjárási automata tulajdonosa már belépett a Pro rendszerbe, ott a 2 dimenziós hõtérképen is látható a magassági gradiens. (tehát, hogy az adott pont felett milyen hõmérséklet uralkodik különbözõ magasságokban). A megjelenõ 3 oszlop küzül a bal oldali a csak-felszíni mérésekbõl következõ, a jobb oldali színskála a csak-szonda mérészekbõl kisámolt, míg a középsõ ezek súlyozott átlagábol kiszámolható, kombinált magassági hõmérséklet-eloszlást mutatja. Ez utóbbit használja egyébként a Hõtérkép színezete is.

Mindezek mellett azok, akik már beléptek automatájukkal a Pro rendszerbe, lehetõséget kapnak egy reklám-banner feltöltésére is, amellyel cégküet, vállalkozásukat reklámozhatják (ha szeretnék). Ez a reklám-banner értelemszerûen akkor jelenik meg, ha valaki a kurzorral a Hõtérképen az érintett pont felett megáll, ilyenkor kirajzolódik az immár összehasonlító módban megjelenõ, Pro2 grafikon kicsinyített mása, ráadásul az automata tulajdonosa kattinthat linket is helyezhet el így a térképen, amivel saját, vagy tetszõleges weboldalára juthatnak az érdeklõdõk.

Természetesen még adódhatnak hibák, amelyeket igyekszünk minél elõbb kijavítani. Reméljük azonban, hogy a közel fél évnyi elõkészítõ munka nem volt hiábavaló, és látogatóink, észlelõink örömmelfogadják majd az újításokat. Köszönettel vesszük tehát az észrevételeket, ötleteket, javaslatokat, pozitív vagy legalábbis építõ jellegû kritikákat.
Egy szóval, várjuk a véleményeket!

2008. november 21.
Nagy Gergely, Nagy Márk, Szente-Varga Bálint
Idõkép-ViharVadász.hu project
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés