illusztráció illusztráció

42,6 fokkal megdőlt a világ legmagasabb minimum-hőmérséklete

2011-es rekord dőlt múlt héten Ománban, ráadásul nem egy, hanem két egymást követő nap is meghaladta a minimum az eddigi rekordot.

Sokfelé nem is ismerik, milyen a 41-42 fokos meleg. Hazánkban az eddig mért legmagasabb hőmérséklet a hivatalos adatok szerint a 2007-ben, július 20-án mért 41,9 fok, melyet Kiskunhalason detektáltak.

Június 26-án világrekord dőlt Omán Quriyat településén, itt ugyanis nemcsak hogy nappal, de éjszaka sem csökkent 42,6 fok alá a hőmérséklet. Az eddigi rekordot a szintén Ománban mért 2011-es 41,9 fokos minimum tartotta. Ezúttal 2 nap egymás után is meghaladta az éjszakai/hajnali hőmérséklet ezt az értéket, írta az iflscience.com, ami azt jelenti, hogy 

51 órán keresztül folyamatosan

41,9 fok feletti mérések születtek az adott településen, mely az ország északi részén, az Omán-öböl partján fekszik.

illusztráció

Műholdkép a rekord napján. Forrás: NASA MODIS satellite

Omán szélsőséges éghajlati adottságai és a 32 fokos tenger-hőmérsékletnek egyaránt köszönhetően születhetett ez a rekord. Kedden napközben 49.8 fokos csúcshőmérsékletet mértek, mely szintén alig marad el az eddigi 50,8 fokos, tavalyi legmagasabb maximumtól.

Hazánkban a legmagasabb napi minimum-hőmérséklet a maximum rekorddal egy időben, 2007. július 20-án született Pécs, Árpádtető állomáson. Itt a nap folyamán 27,9 foknál nem csökkent lejjebb a hőmérséklet.

Forrás: wunderground.com

Borítókép: iflscience.com

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés