49 °C Magyarországon?

| 2008. február 19. 23:57 | Frissítve:
Akár már idén is megdőlhet a tavalyi hőségrekord, és lesz még melegebb is.
A 20. század eleje óta folyamatosan feljegyzett meteorológiai adatok alapján egyértelmûen a tavalyi év volt a legmelegebb hazánkban. 41,9 °C-ot mértek Kiskunhalason, melyet akkor mi is élõben közvetítettünk. A tendencia folyamatos emelkedést mutat, a jelenlegi számítások alapján nem kizárt, hogy 2060-ra már 49 °C lesz az abszolút rekord Magyarországon. A hõség csendben szedi áldozatait, egy átlagos forró napon 33%-al több haláleset történik, megnõ a felszínközeli ózonkoncentráció, mely csökkenti a várható élettartamot, illetve komoly károkat okoz a mezõgazdaságban és az élõvilágban is. Tavaly például néhány napra közel 30 fokig melegedett a Balaton vize. Amennyiben a folyamatok nem változnak (márpedig ez ellen egyelõre nem sokat teszünk), heteken át is 30 fok körül lesz a víz hõmérséklete, mely a halállományának kipusztulásához vezethet.

Egyenletlenebb lesz a csapadékeloszlás is, hosszú, forró és száraz idõszakok következnek, melyeket a nyári hónapokban 1-2 alkalommal a több termikus energia miatt korábbinál nagyobb erejû viharok (lásd: augusztus 20.), erõsebb széllel és gyakoribb jégesõvel érkezhetnek. Térképeinkkel a 2008-as évben is igyekszünk minél gyorsabban és minél pontosabban tájékoztatni nézõinket a mindenkori idõjárásról és a várható veszélyekrõl, legyen szó hõségrõl, jégesõrõl vagy orkánról.

Az InfoRádió interjúja Lakatos Mónika éghajlati szakértõvel itt olvasható.

hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • A japánoknál 30 fokban havazik Mesterséges havazást teszteltek Tokióban. Elképzelhető, hogy ezzel akarják csökkenteni a jövő évi nyári olimpia kánikuláját.
  • Rendkívüli meleg nyár van mögöttünk 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei, és a szokásosnál szárazabb idővel is teltek a nyári hónapok.
  • Több mint egyhavi csapadék zúdult le szombat este nyugaton 82 milliméter csapadékot hagytak maguk után ma reggelig a szombat este és éjjel tomboló zivatarok a nyugati határnál lévő Und településen. Ez majdnem 20 milliméterrel több, mint az augusztusi országos átlag.
  • Kánikula képekben Észlelőink a hőség napjain is csodás képekkel gazdagítják képtárunkat, az ő kameráik lencséin keresztül mutatjuk most be az elmúlt napok legszebb felvételeit.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak