illusztráció illusztráció

Öt helyszín, ahol éles hőmérséklet-különbség alakult csütörtök reggel

Volt ahol 11 fokos kontraszt alakult 10 kilométeren belül.

A feltámadó északnyugati szél már szerda este is nem kis különbségeket okozott a Dunántúl északnyugati részén. Sőt a napi melegrekord is megdőlt. Ma reggelre pedig még élesebb kontraszt jött létre a szeles és szélcsendes területek között. Ott, ahol a erős, viharos szél segítette a légkör átkeveredését 10 fok köré is felmelegedett a levegő, míg a szélcsendesebb tájakon fagypont körüli, néhol -5 fok alatti értékek is születtek.

illusztráció
Élesen elkülönültek a szeles és szélvédett területek

Lássuk hol alakultak ki a legélesebb különbségek:

1. Miskolc-Arnót: 11 fok különbség

Borsodban rendkívül éles kontraszt jött létre, és ehhez a domborzat is nagyban hozzájárult. A szélvédettebb völgyekben megült a fagyos levegő, ahol pedig feltámadt a szél gyorsan emelkedett a hőmérséklet, amire egyes helyeken még a bukószél melegítő hatása is rátett egy lapáttal. Egyik ilyen hely volt Miskolc környéke, ahol a város nyugati részén, a Bükk keleti (lee oldali) lejtőin 7-8 fokig kúszott a hőmérséklet. A várostól keletre fekvő Arnóton eközben -3 fokot mutatott a hőmérő. A két mérőpont között légvonalban nagyjából 10 kilométer a távolság.

2. Edelény-Irota: 11 fok különbség

Edelény és Irota esetében is a domborzati tényezők voltak meghatározóak. A szélvédett völgyben fekvő Irotán -6, míg Edelényben 5 fokot mértünk reggel fél 8 körül. A két település között körülbelül 15 kilométer a távolság légvonalban.

illusztráció
Fél 8 előtt így nézett ki a hőtérkép Borsodban

3. Keszthely-Csopak - 9 fok különbség

A Balaton környékén is látványos különbségek adódtak. A tó jellegzetes mikroklímával rendelkezik, ami leginkább a vízfelszín és a szárazföld eltérő ütemű felmelegedéséből/lehűléséből adódik. Ma reggel a jegesebb, szélvédetebb nyugati medencében fagypont körüli értékeket mérhettünk. Keszthelyen -1 fok volt, míg a keleti medencében fekvő Csopakon egy rövid időre 10 fokig melegítette a levegőt az erős légáramlás.

illusztráció
Éles különbségek a Balatonnál

4. Kőszeg-Szombathely: 9 fok különbség

Menjünk át északnyugatra, ahol erős nyugatias áramlás esetén gyakran létre tud jönni nagy hőmérséklet-különbség a szeles Kisalföld és a szélvédettebb Alpokalja között. Kőszegen ugrásszerűen melegedett a levegő, késő este 1 fok környékéről közel 11 fokig, és ma reggel is 10 fok közelében alakult. A 15 kilométerre fekvő Szombathelyen eközben mindössze 0-2 fok körüli értékeket mérhettünk.

5. Uraiújfalu-Répcelak: 8 fok különbség

A Kisalföldön zárjuk a különbségek szemléjét, ahol az egymástól alig 6 (!) kilométerre fekvő Uraiújfalu és Répcelak között alakult ki rövid időre 8 fokos hőmérséklet-különbség.

illusztráció
7 óra előtt a Kisalföldön

Ezek voltak hát számunkra a leginkább szemetszúró különbségek, de a listát természetesen még bőven lehetne folytatni. 

Borítókép: Hanusi Ági

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés