illusztráció illusztráció

5 tubát jelentettek észlelőink

A szombati napon 12 és 16 óra között összesen 5 felhőtölcsért figyeltek meg észlelőink. Újabb képekkel.

A frissen beérkezett tubák a cikk alján!

illusztráció Újabb eseménydús napon van túl ország, a múlt pénteki viharhoz képest szerencsére nem a pusztító széllel, sokkal inkább a különleges időjárási jelenségekkel hívta fel magára a figyelmet a természet. illusztráció

A folyamatokat egy magaslégköri hidegcsepp irányította, mely északról leszakadva jelentős lehűlést okozott a Kárpát-medencében. Az előrejelzési modellek a szombat reggeli órákra, elsősorban a nagy hegységek (jellemzően a Mátra és a Börzsöny) lábainál fekvő völgyekbe várták a legalacsonyabb hőmérsékleteket, néhány merészebb előrejelző a talajmenti fagy esélyét is megpedzegette. Reggel végül 2,4 °C volt a legalacsonyabb hőmérséklet, melyet a Zemplén-hegységben fekvő boldogkőváraljai automatánk rögzített. Mégsem ez lett a leghidegebb pillanat szombaton.

illusztráció illusztráció A déli órákban a nyugati országrész, ezen belül Vas és Zala megye fölé egy igen hideg légtömeg húzódott, Szombathelyen egész nap 7-8 fok körül alakult a hőmérséklet. Magasabban még hidegebb volt, a Kőszegi-hegységben az Írott-kő mellett fekvő Kendig-csúcson lévő rádióamatőr tornyon üzemel egy kamerával felszerelt időképes automata állomás, mely pontban délben rögzítette a legalacsonyabb hőmérsékletet, 1,4 °C-ot. A nagy hideg meg is tette a hatását: a mellékelt (11 óra után pár perccel készült) kép bal alsó sarkában nagy méretben látható fehér csíkok esőbe keveredett hópelyhek, melyet később meg is erősítettek. Május 30-án tehát 735 méter magasan havazott!

illusztráció Ezzel azonban korántsem értünk a szokatlan megfigyelések végére. A felettünk lévő hidegcsepp a magas páratartalom miatti alacsony felhőalappal, kellő feláramlással, és örvényességi paraméterrel esélyét biztosította felhőtölcsérek kialakulásának.

Az egyre sűrűbben beérkező, elsősorban borsószem, de néhol akár cseresznye méretű jégeső-észlelések hatására 13 óra 39 perckor elindítottuk Percről-percre rovatunkat. Kezdetben a szederkényi, majd a bonyhádi 10-15 perces, kiadós mennyiségű, de nem pusztító erejű jégesőről közöltünk képeket, melyet Budapest környékiek, aztán egy örkényi eset követett.

illusztráció illusztráció 13 óra 50 perc körül Major Péter észlelte az első tubát, melyről a tájékoztatás mellett fényképeket is küldött (balra). A tuba több, mint 10 percig látható volt.
A felhőtölcsér nagyjából a Székesfehérvártól nyugatra fekvő Csór település felett helyezkedett el, de Kiszely Krisztián a Mór melletti Csókakőröl is remek sorozatképet küldött (jobbra), míg később Fehérvárcsurgóról is érkeztek fényképek Sztraka Zsolt jóvoltából (balra lent). Az összes fénykép itt, egyben megtekinthető.illusztráció Nem sokat kellett várni a második tubára sem, az akkor éppen a Szarvas-Nagykáta tengelyen elhelyezkedő zivatarvonal örvényes mozgásából számítani lehetett egy újabb felhőtölcsér felbukkanására. 15 óra 45 és 48 perc között volt látható az a tölcsér, melyet Szolnoktól délre a 4-es útról Tepliczky Csilla és István olvasónk, Tiszaföldvárról illusztráció pedig Levente észlelőnk figyelt meg. A képeket nagyjából egy órával később fel is töltötték honlapunkra, melyet ezúton is köszönünk!

A nap folyamán ugyanabból a zivatarrendszerből további gyanús felhőtölcsér volt megfigyelhető Gödöllőről, ahogy az Tompy alábbi videóján is látszódik. Ahogy ehog90 - szintén gödöllői - észlelőnk jobb oldali képén is látszik, az alacsony felhőalap adott volt a jelenség kialakulásához. Az éjszaka folyamán észlelőnk feltöltötte a lenti videó eredeti változatát, melyet szakértő bevonásával kielemezve végül szintén tubának minősíthetünk.

illusztráció

A negyedik és ötödik tuba

illusztráció illusztráció Frissítve (vasárnap 12:10): A Percről-percre befejezése után azonban továbbra is érkeztek a fényképek a viharokról, így további 2 tubáról szereztünk tudomást, mindkettő megelőzte időben a fentieket. Az időrendben első tubát 12 óra körül figyelte meg Monorierdőnél endofbridge észlelőnk, melyről három fényképet is küldött. Nem tartották kizártnak, hogy a tölcsér a földet is elérte, ennek kiderítésére a vasárnapi nap folyamán helyszíni felmérést tartanak, ám végül nem találtak ráutaló nyomokat. Ötödikként az előzőtől nem messze, nagyjából Pismány felett 12:30-kor megfigyelhető tubáról kaptunk képet Imre László olvasónktól, mely Szentendréről készült (jobbra).

Az Időkép szerkesztői ezúton is szeretnék megköszönni azt a számtalan képet, észlelést és információt, melyet észlelőinktől kaptunk folyamatosan. A sikeres viharkövetés hatására ismét beválogatásra kerültek olvasóink képei az esti Tények (TV2) adásába. Itt megtekinthető (3:26-tól)! (sajnos a szerkesztő összekeverte az eseményeket)
Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés