5 tubát jelentettek észlelőink

| 2009. május 30. 19:14 | Frissítve:
A szombati napon 12 és 16 óra között összesen 5 felhőtölcsért figyeltek meg észlelőink. Újabb képekkel.
A frissen beérkezett tubák a cikk alján!

Újabb eseménydús napon van túl ország, a múlt pénteki viharhoz képest szerencsére nem a pusztító széllel, sokkal inkább a különleges időjárási jelenségekkel hívta fel magára a figyelmet a természet.

A folyamatokat egy magaslégköri hidegcsepp irányította, mely északról leszakadva jelentős lehűlést okozott a Kárpát-medencében. Az előrejelzési modellek a szombat reggeli órákra, elsősorban a nagy hegységek (jellemzően a Mátra és a Börzsöny) lábainál fekvő völgyekbe várták a legalacsonyabb hőmérsékleteket, néhány merészebb előrejelző a talajmenti fagy esélyét is megpedzegette. Reggel végül 2,4 °C volt a legalacsonyabb hőmérséklet, melyet a Zemplén-hegységben fekvő boldogkőváraljai automatánk rögzített. Mégsem ez lett a leghidegebb pillanat szombaton.

A déli órákban a nyugati országrész, ezen belül Vas és Zala megye fölé egy igen hideg légtömeg húzódott, Szombathelyen egész nap 7-8 fok körül alakult a hőmérséklet. Magasabban még hidegebb volt, a Kőszegi-hegységben az Írott-kő mellett fekvő Kendig-csúcson lévő rádióamatőr tornyon üzemel egy kamerával felszerelt időképes automata állomás, mely pontban délben rögzítette a legalacsonyabb hőmérsékletet, 1,4 °C-ot. A nagy hideg meg is tette a hatását: a mellékelt (11 óra után pár perccel készült) kép bal alsó sarkában nagy méretben látható fehér csíkok esőbe keveredett hópelyhek, melyet később meg is erősítettek. Május 30-án tehát 735 méter magasan havazott!

Ezzel azonban korántsem értünk a szokatlan megfigyelések végére. A felettünk lévő hidegcsepp a magas páratartalom miatti alacsony felhőalappal, kellő feláramlással, és örvényességi paraméterrel esélyét biztosította felhőtölcsérek kialakulásának.

Az egyre sűrűbben beérkező, elsősorban borsószem, de néhol akár cseresznye méretű jégeső-észlelések hatására 13 óra 39 perckor elindítottuk Percről-percre rovatunkat. Kezdetben a szederkényi, majd a bonyhádi 10-15 perces, kiadós mennyiségű, de nem pusztító erejű jégesőről közöltünk képeket, melyet Budapest környékiek, aztán egy örkényi eset követett.

13 óra 50 perc körül Major Péter észlelte az első tubát, melyről a tájékoztatás mellett fényképeket is küldött (balra). A tuba több, mint 10 percig látható volt.
A felhőtölcsér nagyjából a Székesfehérvártól nyugatra fekvő Csór település felett helyezkedett el, de Kiszely Krisztián a Mór melletti Csókakőröl is remek sorozatképet küldött (jobbra), míg később Fehérvárcsurgóról is érkeztek fényképek Sztraka Zsolt jóvoltából (balra lent). Az összes fénykép itt, egyben megtekinthető.Nem sokat kellett várni a második tubára sem, az akkor éppen a Szarvas-Nagykáta tengelyen elhelyezkedő zivatarvonal örvényes mozgásából számítani lehetett egy újabb felhőtölcsér felbukkanására. 15 óra 45 és 48 perc között volt látható az a tölcsér, melyet Szolnoktól délre a 4-es útról Tepliczky Csilla és István olvasónk, Tiszaföldvárról pedig Levente észlelőnk figyelt meg. A képeket nagyjából egy órával később fel is töltötték honlapunkra, melyet ezúton is köszönünk!

A nap folyamán ugyanabból a zivatarrendszerből további gyanús felhőtölcsér volt megfigyelhető Gödöllőről, ahogy az Tompy alábbi videóján is látszódik. Ahogy ehog90 - szintén gödöllői - észlelőnk jobb oldali képén is látszik, az alacsony felhőalap adott volt a jelenség kialakulásához. Az éjszaka folyamán észlelőnk feltöltötte a lenti videó eredeti változatát, melyet szakértő bevonásával kielemezve végül szintén tubának minősíthetünk.A negyedik és ötödik tuba

Frissítve (vasárnap 12:10): A Percről-percre befejezése után azonban továbbra is érkeztek a fényképek a viharokról, így további 2 tubáról szereztünk tudomást, mindkettő megelőzte időben a fentieket. Az időrendben első tubát 12 óra körül figyelte meg Monorierdőnél endofbridge észlelőnk, melyről három fényképet is küldött. Nem tartották kizártnak, hogy a tölcsér a földet is elérte, ennek kiderítésére a vasárnapi nap folyamán helyszíni felmérést tartanak, ám végül nem találtak ráutaló nyomokat. Ötödikként az előzőtől nem messze, nagyjából Pismány felett 12:30-kor megfigyelhető tubáról kaptunk képet Imre László olvasónktól, mely Szentendréről készült (jobbra).

Az Időkép szerkesztői ezúton is szeretnék megköszönni azt a számtalan képet, észlelést és információt, melyet észlelőinktől kaptunk folyamatosan. A sikeres viharkövetés hatására ismét beválogatásra kerültek olvasóink képei az esti Tények (TV2) adásába. Itt megtekinthető (3:26-tól)! (sajnos a szerkesztő összekeverte az eseményeket)

hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |