illusztráció illusztráció

50 éve nem látott áradások pusztítanak Új-Dél-Walesben

A lassan mozgó intenzív csapadékgócok okoznak óriási áradásokat az ausztráliai Új-Dél-Walesben.

Természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította az ausztrál kormány Új-Dél-Wales-t, ahol csütörtök óta tartanak a heves esőzések, írja a CNN. A lassan mozgó, intenzív zivatarok hatalmas mennyiségű csapadékot zúdítottak Ausztrália legnépesebb államának partvidéki területeire.

Az Ausztrál Meteorológiai Iroda (Bureau of Meteorology) hivatalos adatai szerint a Sydney-től északra fekvő Port Macquarie térségében csak szombaton több mint 100-200 mm volt a 24 órás csapadékösszeg. A legnagyobb napi mennyiséget, 406 mm-t a Delward-i mérőponton regisztrálták, ami majdnem akkora mennyiség, mint az Alföld egyes területeinek évi átlagos csapadékösszege.

illusztráció

Szombati csapadékösszegek Új-Dél-Walesben. (Forrás: Bureau of Meteorology)


A heves esőzések óriási villámárvizeket okoztak, több folyó kilépett a medréből és hatalmas területek kerültek víz alá. A víz házakat sodort el, utakat mosott el. Több ezer embert kellett evakuálni a hatóságoknak. A mostanihoz fogható súlyosságú áradásokra utoljára 1961-ben került sor a térségben.

Az esőzések a következő napokban is folytatódnak. Az előttünk álló három napban még több helyen lehullhat 100-200 mm-t meghaladó csapadék. Szárazabb időjárásra csütörtöktől van kilátás.

Forrás: Youtube / News Call

illusztráció

Fotó: Lyn Muller

 

Borítókép: Lyn Muller

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés