illusztráció illusztráció

A világ idei legmagasabb hőmérsékletét mérték Irakban

52,6 fokot mértek Bászrában. Az 50 fokos forróság miatt rendkívüli szabadságot kapnak az állami alkalmazottak Irakban.

Jelenleg 30-38 fokos tikkasztó hőség uralja hazánkat, ez azonban még mindig jócskán elmarad attól a forróságtól, ami bolygónk legmelegebb pontján tombol. A Közel-Keleten, Irakban és Kuvaitban péntek délután nagy területen érte el és lépte át a hőmérséklet az 50 fokot.

Bászrában 52,6 fok volt a csúcs, ami idén az eddigi legmagasabb hőmérsékletnek számít, amit a bolygón mértek.

Az iraki abszolút rekord egyelőre nem került veszélybe, ugyanis a 2016-ban mért 53,8 fok volt az eddig mért legmagasabb hőmérséklet a közel-keleti országban. A következő napokban is kitart azonban a rendkívüli hőség, sőt még fokozódhat is, emiatt nem kizárt, hogy 53 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. A pokoli nappalokat követő éjszakák is kifejezetten melegek, hisz sok helyen a leghűvösebb órákban sem csökken 30 fok alá a hőmérséklet.

illusztráció
Augusztus 5-én mért maximum-hőmérsékletek a Közel-Keleten. (Forrás: Ogmiet.com)

Az extrém hőség miatt Irakban legalább 10 tartományban rendeltek el rendkívüli szabadságot az állami alkalmazottak számára, írja a BBC. Bászrában, az ország egyik legforróbb pontján a dolgozók már meg is kezdték négynapos szabadságukat.

Az 50 fok körüli hőmérsékletet azonban így sem könnyű elviselni. A gyakran előforduló áramkimaradások miatt a légkondicionálók sem tudják mindig lehűteni a zárt helyiségeket. Ráadásul az egyre többször kialakult porviharok is megnehezítik az emberek mindennapjait.

Borítókép: Pxhere

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés