illusztráció illusztráció

70 éve nem volt ilyen száraz a Pó-folyó

Emilia-Romagna tartomány válsághelyzetet hirdetett a rendkívüli aszály miatt.

Idén átlagosan közel 60 %-kal kevesebb csapadék hullott a szokásosnál a Pó vízgyűjtőjén, a száradást pedig tovább fokozta az ilyenkor megszokottnál 4 fokkal magasabb hőmérséklet. Az ilyen alacsony vízállás értékek csak nyár végén szoktak előfordulni, de ez a szárazság még akkor is rendkívülinek számítana. Az aszály olyan súlyos, hogy arra kényszerítette a hatóságokat, hogy 125 településen kezdjék meg az éjszakai ivóvízellátás leállítását

A válságról Pármában egy ülést is összehívtak, melyen Bonaccini elnök aláírta a regionális válsághelyzet kihirdetéséről szóló rendeletet. A régió ezután a lakosság megsegítésére és a sürgős beavatkozásokra való forrásszerzést is megkezdte. Az ivóvízellátáson kívül a mezőgazdasági termelés is gondot jelent, illetve  megemelkedett a sófelhalmozódás is a folyó deltájánál. A megoldást egy víztározó jelentené, melyre ki is írtak egy 7 millió eurós pályázatot, de állami szinten is 200-300 millió eurót kívánnak fordítani a vízzel kapcsolatos infrastrukturális munkálatokra.

Videók a Pó-ról (Meteo in Italia és New Agriculture):

Az aszályvészhelyzet nem csak a Pó folyót érinti. A helyzet gyakorlatilag az egész országban kritikus, Piemonttól Lombardián át, Marche-ig. Mindent egybevetve Olaszország az egyre inkább trópusi éghajlattal küszködik, aminek a környezetre gyakorolt ​​hatásai katasztrofálisnak tűnnek - írja az InItalia.

Borítókép: Neocene.it

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés