illusztráció illusztráció

8 településünkön is veszélyessé vált a levegő február első napjára

További 12 városunkban pedig egészségtelen szintet ért el a levegőhigiénés index.

Az elmúlt napokban a nyugodt időjárás hatására sokfelé feldúsultak a légszennyező anyagok a légkörben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint február első napjára elsősorban a szálló por (jelen esetben a PM2,5) mennyisége növekedett meg jelentősen a levegőben.

8 településünkön is veszélyes szintet ért el a levegőhigiénés index.

A Sajó-völgy városainak levegője ismét a legszennyezettebbek közé tartozott február 1-jén, de az ország más tájain is találunk olyan városokat, településeket, ahol veszélyes szintet ért el a levegő minősége. Az érintett városok, települések: Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Salgótarján, Tököl, Kaposvár és Sarród.

illusztráció
Ködös, zúzmarás reggel Tiszalökön | Fotó: Rokonál Zotya

Ezen kívül még 12 helyen érte el az egészségtelen szintet a levegőhigiénés index. Ezek a városk a következők: Debrecen, Eger, Szeged, Kecskemét, Budapest, Százhalombatta, Esztergom, Tatabánya, Székesfehérvár, Pécs, Ajka és Győr.

További 11 mérőponton pedig kifogásolt a levegő minősége, de ezeken a helyeken néhol a PM2,5 mellett a PM10 is feldúsult a levegőben.

 Mik azok a PM részecskék?

Az általában szállópornak nevezett részecskék szilárd vagy folyékony részecskékből állnak, melyek mikroszkopikus méretűek. Ezek vagy közvetlenül kerülnek a levegőbe, vagy a légkörben egyesülő légszennyező anyagokból keletkeznek. Az említett részecskéket általában három méretegységre osztjuk: a PM10 a 10 mikrométer, a PM2,5 a 2,5 mikrométer és a PM1 az 1 mikrométer átmérőjűnél kisebb részecskéket jelenti.

Mire számíthatunk a folytatásban?

A következő napokban egyre többfelé lesz szeles az idő. Az ország nagy részén megélénkül, megerősödik a nyugati-északnyugati szél, néhol időnként viharos széllökésekre is számítani kell, ami jelentős javulást hozhat a levegő minőségét illetően, viszont a hétvége folyamán délnyugaton még általában gyenge, mérsékelt marad a légmozgás.

Borítókép: Csizmadia Mihály

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat képtárunkba.

Szavazás

Nálatok feltámadt már a szél?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés