97 éve nem látott havazás Európa északi csücskében

| 2019. november 8. 15:59 | Frissítve:
Míg idehaza az átlagosnál enyhébb, esős időjárás uralkodik, addig Norvégia északi részét ellepte a hó és röpködnek a mínuszok.

Tartja magát a téli időjárás Európa északi csücskében. Sarkvidéki légtömeg uralja a Skandináv-félsziget és Finnország legnagyobb részét. Hogy mennyire van hideg, azt jól mutatja, hogy hajnalra helyenként -20 fok alá süllyed a hőmérséklet és napközben is -5 és -10 fok körüli értékeket lehet mérni a legmelegebb órákban. 

A GFS 2 méteres magasságra vonatkozó hőmérsékleti anomália térképe. Jól látható, hogy míg Kelet-Közép-Európát az átlagnál több fokkal melegebb levegő tölti ki, addig Skandinávia északi részén több mint 10 fokkal van hidegebb. Forrás: WXCharts.com 

Az európai maximum-hőmérsékletek november 7-én. Forrás: Meteociel.fr

A hideg mellé hó is társul, méghozzá kiadós mennyiségű. A Norvégia északi partvidékén fekvő Tromso városában november 5-én 69 centi hó hullott egy nap leforgása alatt. Ettől többet csak 1922-ben mértek ezen a napon, akkor 83 centiméters hóvastagságot regisztráltak.

 

Forrás: Facebook/Tromsolove

A havazásért egy a térséget nyugatról, a tenger irányából elérő ciklon volt a felelős. Az általa szállított nagy nedvességtartalmú, óceáni eredetű levegő keveredett a sarkvidéki légtömeggel, ami nem is végződhetett mással, mint egy kiadós havazással. 

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |