illusztráció illusztráció

A Bakonyban 30 centi hó hullhat csütörtök reggelig

Hangulatosan fog telni Mikulás napja a Dunántúlon, többfelé vastag hótakaró alakulhat ki.

Délnyugaton már eleredt az eső annak a mediterrán ciklonnak a felhőzetéből, ami országos csapadékot hoz. Különösen a Dunántúlon jó sokat is, a Komárom-Veszprém-Barcs vonal mentén csütörtökig 30-40 milliméter is összejöhet, a Bakonyban akár ennél is több.

És ami a legfontosabb, a csapadék nagy része hó formájában fog érkezni, a kezdeti esőt, ónos esőt követően kedd éjjel egyre többfelé havazásba vált a csapadék a Dunántúlon, majd szerda délután este a középső tájakon és az Északi-középhegységben is. Keleten, délkeleten végig eső, havas eső fog esni.

WRF modellünk reflektivitás előrejelzése kedd estétől csütörtök délelőttig

30 centi hó is összegyűlhet a Bakonyban csütörtök reggelig

A tartós havazás következtében az ország nyugati, északnyugati felén/kétharmadán megmaradó hótakaró fog kialakulni. A Dunántúlon nagy területen hullhat 10-20 centiméternyi friss hó, de különösen a Bakonyban 20-30, néhol akár 30 centiméternél is több összejöhet csütörtök reggelig.

illusztráció

A fagypont körüli hőmérsékletben többnyire vizes, tapadó hóréteg kialakulására lehet számítani, ez alól kivételt a magasabb hegycsúcsok képezhetnek, ahol fagypont alatt marad a hőmérséklet. Emiatt a faágak a rájuk rakódó hó miatt könnyedén letörhetnek, ha tehetjük, inkább kerüljük a fák alatti parkolóhelyeket!

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Lucza Zsolt

Szavazás

Tervezel mostanában bakonyi túrát?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés