A fagy ellen (is) védekeznek Olaszországban

| 2020. április 2. 15:52 | Frissítve:
Öntözéses módszerrel védik a szőlőt és a gyümölcsösöket Ravenna környékén.

Csípős éjszakákon vagyunk túl, ami sok helyen nem kímélte az éppen virágba boruló fákat, gyümölcsfákat és más haszonnövényeket sem. Nincs ez másképp Európa más országaiban, köztük Olaszországban sem. 

Minimumok április 2-án Olaszországban és környékén. Forrás: Meteociel.fr

Ravenna környékén öntözéses technológiával próbálták védeni a szőlőt, erről tett közzé látványos fotókat szerdán a Condifesa Ravenna facebook oldalán.


Mi lényege az öntözéses fagyvédelemnek?

Az öntözéses módszer is a bevett fagyvédelmi technológiák közé tartozik, melynek lényege, hogy a víz megfagyásából származó látens hőfelszabadulással tartják elfogadható tartományban a növények hőmérsékletét.

A zöld növényekben keringő folyadékban ugyanis oldott sók találhatóak, melyek hatására -1, -3 fokos fagynak is képesek ellenállni. Az öntözés során rájuk kerülő víz viszont 0 fokon már elkezd megfagyni, a jégképződés során felszabaduló hő pedig segít fagyáspont (vagyis -1, -3 fok) fölött tartani a növényekben keringő folyadék hőmérsékletét. A növényeket borító jégpáncél ráadásul jó szigetel a hidegebb környezettel szemben.

Ezzel a módszerrel kb. -7 fokos hőmérsékletig lehet eredményesen védekezni. Kisugárzási fagy esetén, nagyon gyenge légmozgás mellett alkalmazható. Ezenfelül azonban szigorú eljárási szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy ne okozzunk kárt a növényeknek.

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |