A február is eltelik tél nélkül

| 2020. február 16. 9:46 | Frissítve:
A legfrissebb hosszútávú előrejelzési modellek szerint ebben a hónapban sem érkezik meg az igazi tél.

Globális viszonylatban csúcsdöntő 2019 után rekordmeleg januárral indult az év, mostanra pedig, bár télies mivoltát a naptáron kívül nem sok dolog igazolja, két hét sincs már hátra utolsó téli hónapunkból. Előreláthatólag a hónap végéig továbbra sem kell különösebb változásra készülnünk, jelentősebb havazás nélkül telik el a február.

Enyhe időre van kilátás, legfeljebb éjszakánként, illetve reggelente csökken fagypont alá a hőmérséklet. Több hidegfront is keresztezi ugyan térségünket, de komolyabb lehűlésre nem kell számítanunk. A nagy időtávlat miatt a csapadék tér- és időbeli eloszlása még bizonytalan, de túlnyomó többségében mindenhol eső eshet. Rendkívüli mennyiség ebből sem várható, inkább a száraz napok lesznek többségben. A nappali maximum-hőmérsékletek sokszor elérhetik, vagy meg is haladhatják a 10 fokot.

Az enyhe idő a térségünkben uralkodó régóta fennálló zonális, nyugatias áramlásnak tudható be. Az Atlanti-óceánon kialakuló erőteljes ciklonoknak köszönhetően óceáni eredetű, az átlagostól melegebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe.

A következő térkép az mutatja, hogy az 1979-2010-es átlaghoz képest mekkora eltérés várható a hőmérsékletben a kb. 1500 méteres magasságban. Látszik, hogy hétfőn közel 20 fokkal melegebb lesz az ilyenkor megszokottnál.

Modell: ECMWF / Forrás: WXCharts

A következőkben szintén átlag felett marad a hőmérséklet. Bár az értékeket még korai készpénznek venni, a tendencia egyre biztosabban mutatja, hogy nem lesznek kemény fagyok. Ugyanez az anomália 2 méterre vonatkozóan, majdnem a hónap végéig:

Modell: GFS / Forrás: WXCharts

Borítókép: Forzsi


hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |