A földrengésfényekről

| 2011. április 7. 12:39 | Frissítve:
A veszélyes és nagy katasztrófákat okozó földmozgásokat gyakran kísérik titokzatos, látványos fényjelenségek.

Egyes nagyobb rengéseket követően beszámolók sokaságai látnak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az esemény előtt furcsa, ám gyönyörű fényjelenségek tűntek fel a földmozgások környezetében (mind az epicentrum közvetlen közelében, de akár több 10 km-rel távolabb is). Mindezidág még a tudósok sem találtak magyarázatot arra, hogy mi okozhatja ezeket a fénytüneményeket, de nagyon valószínű, hogy a kristályos kőzetek súrlódásakor fellépő elektromos kisüléseket láthatják a szemtanúk (a függőleges elmozdulás esetén gyakrabban, mint az egymáson vízszintesen csúszó lemezek kapcsán).

Eleinte sokan kétkedve fogadták az ilyen jellegű beszámolókat, de ahogy a technika fejlődött, és bizonyossá vált létezésük, megindultak a kutatások a jelenséggel kapcsolatban. Az első hivatalos megfigyelések a földrengések által gyakran sújtott Japánból származnak az 1960-as évekből, ekkor már fényképen is sikerült megörökíteni egy-egy fényjelenséget. A földrengésfények igen sokfélék lehetnek: van, amelyik mozog, némelyik egy helyben áll és tartósan nem változtatja jellegét, megint mások csupán egy-egy felvillanás erejéig láthatóak. Színük, formájuk is változatos, de még a fényerejükben is sokban különböznek egymástól. Egyes emberek időnként hangjelenséget is tapasztalnak kísérőjelenségként.

A tudósok először az 1995-ös, szintén Japánban, Kobe-ban kipattant rengés kapcsán tapasztaltak műszerekkel kimutatható eltéréseket a föld mágnesességével és a légköri elektromosság változásával kapcsolatban. Ugyanekkor szemtanúk különleges fényjelenségekről számoltak be, melyek utólagos vizsgálatakor kiderült, hogy szinte pontosan a törésvonal mentén tündököltek. Azóta már videófelvételt is sikerült készíteni a jelenségről, a legutóbbi nagy japán rengéssel kapcsolatban is nyilvánosságra került egy videó, amely talán egy ilyen földrengésfényt örökít meg.

Abban egyetértenek a tudósok, hogy léteznek ezek  a bizonyos fénytünemények, a kiváltó okok és maga a jelenség azonban még nem tisztázott. Sok olyan eset is napvilágra került, amiről utólag kiderült, hogy valamilyen más fényjelenség (pl. sarki fény, távoli villám, tűz ...) volt látható a felvételeken, de ha sikerül megfejteni az okokat, az minden bizonnyal segíthet majd a földmozgások előrejelzésében (a NASA műholdakkal is vizsgálja az érintet területeket, műholdképeken infravörös "elő-fények" is tapasztalhatók időnként).

Forrás: ujszo.com, origo.hu, wikipedia.org, geology.about.com


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |