illusztráció illusztráció

Ezeken a tájakon fújhat a legerősebb szél

Hol? Mekkora? Meddig? Ezeket a kérdéseket próbáljuk megválaszolni a hétfői és keddi szélviharral kapcsolatban.

Több napja szó van róla, hogy hétfőn és kedden is viharos lesz a szél. Na de hol várhatóak a legerősebb széllökések? Meddig tarthat a szélvihar? Most ezekre a kérdésekre próbálunk meg választ adni a legfrissebb előrejelzések alapján. 

Hétfőn már hajnalban erős, viharos lökések (60-70 km/h) kísérhetik a délnyugati szelet a Dunántúlon, de a szélvihar a délután első felében érheti el maximumát. Ekkorra már az ország más tájain is viharossá fokozódik a szél, melynek sebessége a Dunántúlon lesz a legnagyobb. A legerősebb széllökések itt

több helyen elérhetik a 80-100 km/h-t,

de a magasabban fekvő területeken ettől nagyobb szél is fújhat. A délután közepén érkező hidegfront Sopron környékén is néhol 90-100 km/h-es lökésekkel érheti el hazánkat. A front elvonultával a délután második felében egyre inkább mérséklődik a szél, késő este már leginkább csak a hegyekben fújhat erős, néhol viharos szél.

WRF modellünk szélre vonatkozó előrejelzése hétfőre és keddre, melyen jól látható mely területek lehetnek szelesebbek:

illusztráció

Kedd hajnalban kezd majd újra éledezni a nyugati szél a Dunántúl északi felén, ami az ország északi területein már délelőtt viharos erejűvé fokozódhat (65-75 km/h). A legerősebb lökésekre viszont kora délután készülhetünk. Ekkor az északi tájakon a 80-90 km/h-t is elérheti a szél, különösen a magasabban fekvő helyeken. Ettől erősebb, akár 100 km/h-t elérő lökések a hegycsúcsokon lehetnek. A déli országrészben (főleg délnyugaton) valamivel gyengébb a légmozgás: a legtöbb helyen 65-70 km/h alatti széllökésekre van kilátás. Estére ismét jelentősen legyengülhet a szél.

A szerda és a csütörtök előreláthatólag már kevésbé lesz szeles. Élénk, helyenként erős lökések még kísérhetik a nyugatias szelet, de viharos szél már nem valószínű. 

Borítókép: Andibarta

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés