illusztráció illusztráció

A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig

Teljes napfogyatkozás lesz az amerikai kontinensen, sajnos Európa ebből most kimarad.

2024. április 8-án, azaz hétfőn látványos jelenségben gyönyörködhetnek azok, akik az amerikai kontinensen jó helyen tartózkodnak majd, és persze az időjárás is engedi.

Teljes napfogyatkozás lesz megfigyelhető,

mely érinti Mexikó, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada egy részét - olvasható a NASA oldalán. A teljes napfogyatkozás a Csendes-óceán déli részén kezdődik majd hétfőn, ezt követően Mexikó nyugati partvidékén lesz először látható az esemény az amerikai kontinensen, csendes-óceáni nyári idő szerint 11 óra 07 perckor (magyar idő szerint 20 óra 07 perckor).

illusztráció
A teljes napfogyatkozás útvonala | Térkép forrása: A NASA Tudományos Vizualizációs Stúdiója

Ezt követően a teljes napfogyatkozás az USA területén először Texasban lesz látható, majd északkelet felé haladva még sok államot érint egészen az Egyesült Államok északkeleti részéig. Aztán Kanada délkeleti tájain lesz megfigyelhető ez a látványos esemény. Új-Fundland keleti partjainál helyi idő szerint 17 óra 16 perckor (magyar idő szerint 21 óra 46 perckor, igen ekkor, mert Új-Fundland nem egy standard, hanem egyedi időzónában van) hagyja el a teljes napfogyatkozás Észak-Amerikát az Atlanti-óceán felé. Majd az Atlanti-óceán északi része fölött véget ér az esemény.

Ez a teljes napfogyatkozás különlegesnek mondható, ugyanis több ideig tart majd, mint általában szokott. Lesznek olyan térségek,

ahol akár 4 perc 28 másodpercig is látható lesz ez a csodás esemény.

A teljes napfogyatkozás hazánkól sajnos nem lesz látható, de manapság már sok helyen elérhető az interneten élő közvetítés az ilyen eseményekről, többek között a NASA YouTube-csatornáján is:

A NASA élő közvetítése a teljes napfogyatkozásról

Borítókép: Jónás Károly 2017-es felvétele az USA-ból

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Láttad élőben az 1999-es magyarországi teljes napfogyatkozást?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés