illusztráció illusztráció

A Hold is csatlakozik a Vénusz-Szaturnusz együttálláshoz

Január második felében a Vénusz, a Szaturnusz és a Hold közel kerül egymáshoz a délnyugati égbolton.

Január második felében sem maradnak el az együttállások az esti égbolton. Január 22-én 17 óra 45 perc környékén a délnyugati horizont felett körülbelül 5 fokos magasságban érdemes keresni a Vénuszt és a Szaturnuszt. Ezen a kora estén lesz látszólag legközelebb egymáshoz a két bolygó, csak 22 ívpercre lesznek egymástól. Ez kisebb látszólagos távolság, mint a telihold átmérője - olvasható az Ng.24.hu oldalán. A két bolygó fényessége eltérő lesz, a Vénusz fényesebben ragyog az égen, mint a Szaturnusz.

Forrás: Stellarium-web.org

A következő kora estén, azaz január 23-án pedig a Vénusz-Szaturnusz együttálláshoz a Hold is csatlakozik - szintén az Ng.24.hu oldalán olvashatunk erről. Ekkor már majdnem 1 fok látszólagos távolságra lesz egymástól a két bolygó, a Hold pedig nagyjából 4 és fél fokra lesz balra a Vénusztól. A Hold épphogy csak sarló formájában fog megjelenni, mindössze 5 százalékos megvilágítású lesz. Keleten 17 óra 15 perckor, Budapesten 17 óra 25 perckor, nyugaton 17 óra 35 perckor lesz optimális az időpont a megfigyeléshez, ekkor a három égitest nagyjából 8 fokos magasságban jár majd a délnyugati horizont felett. Ezt követően még körülbelül egy óra áll majd rendelkezésre az együttállás megfigyeléséhez, mielőtt a horizont alá bukna a két bolygó, majd a Hold is.

Milyen időjárásra számíthatunk?

Bár még messze vannak az időpontok, hogy pontos előrejelzést adjunk a két este időjárásáról, de a jelenlegi számítások szerint 22-én az esti órákban erősen felhős, borult lehet az ég, többfelé csapadékra is van esély, majd 23-án már lehetnek olyan országrészek, ahol szakadozottabb lehet a felhőtakaró.

Borítókép: Petró Róbert /a kép illusztráció/

Szavazás

Szoktad figyelni a csillagokat?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés