illusztráció illusztráció

A Holdnak két vendége is lesz a hét közepén

A felhők viszont közbeszólhatnak, hogy hol és mennyi ideig láthatjuk majd az együttállásokat.

A csillagászat szerelmesei újabb együttállásokat figyelhetnek meg a következő napokban. Március 13-án este a 16 százalékos Hold randevúzik a Jupiterrel. Égi kísérőnk a Jupitertől jobbra lesz megfigyelhető. Holdnyugta előtt kerülnek a legközelebb egymáshoz, 22 óra előtt csak 3 fok lesz a látszólagos távolságuk az északnyugati horizont felett - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

illusztráció
A növekvő Hold tavaly novemberben | Fotó: Ágics Évi

Csütörtök este újabb vendéget kap a Hold, akkor a Fiastyúkkal kerülnek közel egymáshoz. A Hold még sovány lesz ezen az estén, így a Fiastyúk csillagai is jobban látszanak majd. Sötétedéstől kezdve láthatjuk már őket, de 23 óra körül, mielőtt a Hold nyugovóra térne, az északnyugati horizont felett látszólagosan körülbelül csak 3,5 fokra lesznek egymástól. A Fiastyúk lesz magasabban az égen, viszont a Hold alatt még a Jupitert is megfigyelhetjük, de egy megfelelő távcső segítségével az Uránuszt is láthatjuk a Hold és a Jupiter között.

illusztráció
A Fiastyúk, a Hold és a Jupiter helyzete március 14-én 21 órakor | Forrás: Stellarium-web.org

Szerda este a Dunántúlon és az ország északkeleti csücskében lehet szakadozottabb a felhőzet, máshol sajnos a felhők megfoszthatnak bennünket a Hold és a Jupiter párosának a látványától. Csütörtök este lesznek kevésbé felhős és felhősebb tájai is az országnak, de azért többfelé megpillanthatjuk egy kis időre a Hold és a Fiastyúk együttállását.

Borítókép: Magerlaszlo (Tatabánya)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat képtárunkba.

Szavazás

Szerinted van valami hatása az életünkre a csillagászati együttállásoknak?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés