A japánoknál 30 fokban havazik

| 2019. szeptember 18. 12:45 | Frissítve:
Mesterséges havazást teszteltek Tokióban. Elképzelhető, hogy ezzel akarják csökkenteni a jövő évi nyári olimpia kánikuláját.

Tokióban rendezik a 2020-as nyári olimpiai játékokat, a nyári hónapokat azonban gyakorta elviselhetetlen forróság jellemzi arrafelé. Az elmúlt évek hőhullámai százával szedték az áldozatokat, a 2018-as nyár egyik hőhullámát a halálesetek nagy száma miatt például természeti katasztrófának nyilvánította a japán kormány. Az olimpiai játékokra ezt a nehézséget szeretnék áthidalni a szervezők, így különböző módszerek bevetésével, azok tesztelésével már javában készülnek is a szakértők az ilyenkor jellemző nagy meleg ellen. 

A rendkívüli hőséget a versenyzők és a nézők számára is elviselhetővé igyekeznek tenni az Olimpia idejére. A jelenleg is tomboló 30-40 fokos kánikulát mesterséges havazással próbálják némileg csökkenteni mind a sportolók, mind a nézők számára. Idén már élesben is bevetették a hőségcsökkentő havazást, a múlt héten egy kajak-kenu verseny alkalmával hűsítették az említett módon a lelátót és a versenypályát. A technológia még nem forrt ki teljesen, a teszten résztvevő nézők arra panaszkodtak, hogy az olvadó hótól elázik a ruhájuk, és a lelátó is vizes lesz.

Forrás: Youtube/CNA

A hőmérséklet a próba után egyébként ugyanannyi maradt, mint amit a hókészítő gépek bevetése előtt mértek, a szervezők azonban azt mondták, a projekt a közönség felfrissítése és szórakoztatása szempontjából elérte a célját.

Forrás: BBC

Amellett, hogy a havazás tesztelését a napokban is folytatják, másféle hűtési stratégiák kidolgozását sem vetették el a közreműködők. Az olimpia helyszínén található aszfaltozott területeket, paralimpiai versenyhelyszíneket például olyan hővédő anyaggal vonták be, amely visszaveri a napsugárzást, és ezzel akár 8 fokkal csökkenti a forró aszfalt felszíni hőmérsékletét.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |